Dismenoreea sau menstruatiile dureroase, chiar daca apar ocazional sau in fiecare luna, reprezinta una dintre cele mai frecvente probleme intalnite in randul femeilor. Jumatate dintre femei se plang de dureri menstruale, iar in 15% dintre cazuri durerile sunt atat de intense incat le imobilizeaza la pat, obligandu-le sa lipseasca de la scoala sau serviciu si afectandu-le serios calitatea vietii atat in plan fizic cat si in plan psihic.
Durerea apare ca rezultat al contracţiilor uterului pentru a îndepărta ţesutul de care nu mai are nevoie. Grupul de substanţe chimice care sunt implicate în a ajuta uterul să se contracte si care provoacă durerea sunt denumite prostaglandine. Anumite femei pot să aibă prea multe prostaglandine sau să fie mai sensibile la ele. Acest lucru poate face uterul să se contracte cu o putere deosebită, blocând temporar alimentarea cu sânge a acestuia şi provocând şi mai multă durere.
La începutul fiecărui ciclu, uterul începe să dezvolte un ţesut bogat în sânge, pregătindu-se pentru un ovul care va fi eliberat din ovare (acest proces se numeşte ovulaţie). Daca este fertilizat, acest ovul se poate dezvolta într-un bebeluş. Insa, daca ovulul nu a fost fecundat de-a lungul unui ciclu menstrual, uterul se contracta pentru a expulza "captuseala" pe care o pregatise pentru a ocroti un eventual produs conceptual. Expulzia este insotita de cresterea nivelului de prostaglandine, substante asociate cu contractiile uterine, cu durerea si procesele inflamatorii. Senzatiile resimtite in abdomenul inferior, in primele zile ale ciclului menstrual, variaza de la dureri usoare pana la severe, de la o zi pana la cateva zile. Durerile pot incepe inainte ca scurgerile sanguine sa-si faca aparitia si se instaleaza imediat ce ovulul este eliberat din ovar si isi incepe drumul prin trompa.
In acest timp, pe langa durerea menstruala, mai pot apare si alte neplaceri:
- moleseala, lipsa de vlaga, palpitatii
- dureri de spate, de sani, de burta, de cap
- greata, stari de voma
- transpiratie, balonare
- diaree sau constipatie
Aceste simptome pot dispare dupa inceperea vietii sexuale sau dupa prima nastere, dar aceasta nu este o regula.
Tratamentele fitoterapeutice pot fi benefice in cazul acestei afectiuni, dar trebuie incepute cu 1-2 saptamani inainte de menstre si continuate circa o saptamana dupa acestea. Toate plantele medicinale folosite in dismenoree au proprietati antispastice, antialgice, analgezice si sedative. Iata cateva remedii si metode naturale pentru a scapa de durerile menstruale:
Ceai de galbenele baut cel putin de trei ori pe zi incepand cu 3-5 zile inainte de debutul menstruatiei si pana la incetarea neplacerilor. Extractul de galbenele este continut de majoritatea medicamentelor antispastice.
Salvia regularizeaza ciclul menstrual si combate durerile. Se foloseste infuzia din 5 grame frunze de salvie la o cana de apa; se consuma 2-3 cani pe zi. Combate sterilitatea feminina, avand efecte ample de armonizare la nivel hormonal.
Ghimbirul poate fi considerat o planta-minune, fiind unul dintre cele mai eficiente remedii naturiste pentru durerile menstruale. Ghimbirul diminueaza secretia de prostaglandine. Totodata, ghimbirul este eficient si in combaterea oboselii specifice simdromului premenstrual, cat si in tratarea ciclului neregulat. Luati o bucata mica de ghimbir si fierbeti-o in aproximativ 150 de mililitri de apa timp de cinci minute. Adaugati putina miere si putina zeama de lamaie. Beti acest preparat de trei ori pe zi in timpul ciclului pentru a scapa de durerile menstruale.
Ceaiul de menta reduce intensitatea crampelor menstruale. Expertii recomanda menta femeilor care manifesta crampe menstruale puternice, deoarece poate relaxa musculatura. Beti o ceasca de ceai de menta de 2-3 ori pe zi in timpul ciclului menstrual pentru a ajuta la calmarea durerilor.
Angelica intervine in calmarea durerilor, prin actiunea sa antispastica. Se foloseste infuzia obtinuta din 15-20 grame radacini sau tulpini tinere, la un litru de apa; se consuma 2-3 cani pe zi.
Busuiocul este unul dintre remediile naturiste pentru durerile menstruale care prezinta o eficienta sporita, deoarece are capacitatea de a reduce durerile menstruale si crampele, avand proprietati analgezice. Puneti o lingurita de busuioc in 120 de militri de apa care fierbe. Luati de pe foc si acoperit cu o farfurie pana se raceste. Beti din acest preparat din trei in trei ore pentru a va atenua crampele menstruale.
Scortisoara are proprietati antispasmodice, antiinflamatorii, motiv pentru care este unul dintre remediile naturiste pentru durerile menstruale. Mai mult, scortisoara este si o sursa excelenta de fibre alimentare, calciu, fier si magneziu, nutrienti deseori pierduti in timpul ciclului. Pentru a beneficia de acest remediu pentru durerile menstruale preparati-va un ceai, amestecand un sfert de lingurita de scortisoara intr-o cana cu apa fiarta. Lasati cinci minute, adaugati putina miere si beti ceaiul.
Ceaiul de musetel are proprietati antispasmodice si antiinflamatorii, fiind unul dintre cele mai bune remedii naturiste pentru durerile menstruale pentru ca reuseste sa relaxeze musculatura la nivelul uterului si atenueaza spasmele cauzatoare de disconfort in timpul menstruatiei. Beti doua ceaiuri de musetel pe zi in saptamana de dinaintea ciclului menstrual pentru a scapa de dureri. Florile de musetel se folosesc sub forma de infuzie - 5 grame la un litru de apa.
Traista ciobanului are aceleasi indicatii; se utilizeaza ca infuzie, din 10 grame planta la o cana cu apa; se consuma 2-3 cani pe zi.
O solutie interesanta pentru disparitia durerilor menstruale este folosirea lipitorilor. Se fac minim 10 sedinte cu cate 3-4 lipitori: doua dintre ele se pun in zona lombara, iar a treia se pune pe ficat sau la 2-3 degete sub buric. Sedintele se fac din 3 in 3 zile. Nu se recomanda femeilor anemice.
- aplicarea de caldura pe abdomen, cu ajutorul unei perne electrice, a unei sticle cu apa calda sau un saculet cu sare grunjoasa incalzita. Caldura imbunatateste fluxul sanguin si poate scadea durerea pelvina. De asemenea, baile fierbinti cu sare aromata sau uleiuri volatile vor crea o atmosfera relaxanta ce va reduce frecventa si intensitatea crampelor.
- o dieta care sa contina mai putina sare, fara dulciuri si cofeina cu o saptamana inainte de menstruatie, fac posibil ca durerile menstruale sa nu mai fie la fel de puternice
- in aceste zile, este recomandat sa dormiti macar 8 ore pe noapte. Odihna este importanta, ciclul menstrual fiind un stres fiziologic pentru organism atat prin pierderile care au loc in aceasta perioada, cat si prin durere sau fluctuatiile hormonale.
- specialistii spun ca 2 ore de miscare fizica moderata pe saptamana sunt suficiente pentru a simti o imbunatatire. Indiferent de tipul de miscare pe care il alegeti - plimbari, alergari, inot, antrenamente de sala etc. - activitatea fizica stimuleaza creierul sa secrete beta-endorfine, care au actiune similara cu a morfinei, ajutand la calmarea rapida a dismenoreei.
- potrivit medicilor, crampele abdominale de dinaintea sau din timpul menstruatiei apar ori sunt accentuate si de carente de vitamine si minerale existente in corp. Deficienta de zinc, magneziu, calciu, vitamina D sau de complexul de vitamina B poate inrautati crampele.
- asezati-va pe o parte, cu genunchii stransi la piept. Aceasta pozitie scade presiunea asupra spatelui
- activitatea sexuala in preajma ciclului menstrual usureaza dismenoreea deoarece duce la eliberarea de endorfine, hormoni ai placerii ce contracareaza durerile
- folositi absorbante externe in loc de tampoane interne
- unii oameni folosesc masajul pentru a atenua durerile din corp. Încercaţi să masaţi zona dureroasă a abdomenului cu ulei de salvie, musetel, iasomie sau napraznic, folosind mişcări uşoare, circulare.
- renuntarea la fumat v-ar putea ajuta sa ameliorati durerile resimtite in fiecare luna. S-a demonstrat ca exista o legatura clara intre dismenoree si consumul de tutun.
- medicamentele ar trebui sa fie ultima solutie la care apelati pentru a scapa de durerile menstruale. Daca niciuna dintre metodele anterioare nu au dat rezultate, iar durerile devin insuportabile, folositi antiinflamatoare, care ajuta la detensionarea muschilor uterini - ibuprofen, meloxicam etc. Desi nu au foarte multe contraindicatii si se elibereaza fara prescriptie medicala, medicamentele afecteaza stomacul si ficatul si nu trebuiesc luate decat in caz de urgenta.
ATENTIE !!!
Durerea menstruala normala cedeaza imediat la antiinflamatoare nesteroidiene. Daca aceasta persista si fluxul menstruatiei este modificat, atunci este necesar sa mergeti la medicul specialist.
In primii ani de la aparitia menstruatiei, dismenoreea este cauzata de congestia organelor din cavitatea pelviana, insa daca aceasta manifestare apare la maturitate, cauzele pot fi infectii pelviene, fibroame sau alte afectiuni ginecologice.
Niciun comentariu :
Impresii, Intrebari, Experiente ...