ULEIUL DE SCORTISOARA LUPTA CU DEPRESIA

    Scorţişoara este o mirodenie foarte apreciată de mii de ani si a reprezentat o marfă comercială importantă în Orient. Din tubusoarele înrolate ale scoartei copacului se obtine - prin distilare cu vapori de apa - uleiul esential de scortisoara, care este un extract foarte puternic din mai multe puncte de vedere. Datorita mirosului sau cald si intens, este apreciat atat în parfumerie cat şi în aromaterapie. Actiunea sa este antibacteriană, antifungică si antiparazitară iar din punct de vedere energetic este încălzitor, stimulator, de natură Yang, fiind utilizat si ca afrodisiac sub formă de masaje.

    Acest ulei esential picant este de o mare valoare in lupta impotriva epuizarii si a sentimentelor de depresie si slabiciune. El are puternice proprietati antireumatice, este util in sistemul digestiv, dar si in afectiunile respiratorii. De asemenea, uleiul de scortisoara contine eugenol in cantitate mare, iar acesta ii ofera puteri antiseptice. Eugenolul este responsabil si pentru efectele benefice pe care le are asupra sistemului imunitar.

    Emotional si spiritual, uleiul de scortisoara incurajeaza acceptarea de sine sau increderea, exprimarea fanteziilor sexuale si inlaturarea emotiilor negative din traumele anterioare. De asemenea, se coreleaza cu sentimentele de siguranta care atunci cand lipsesc, pot face ca o persoana sa se simta geloasa, nesigura sau vulnerabila intr-o relatie. In concluzie, folosirea acestui ulei este benefica pentru orice relatie armonioasa, atat din punct de vedere erotic cat si psihic.

    În anumite afecţiuni, uleiurile volatile - folosite intern - sunt cel mai rapid remediu al aromoterapiei şi al fitoterapiei. Rezumand proprietatile terapeutice ale uleiului de scortisoara, acestea sunt:
- antiseptic, antiviral, antibacterian cu spectru larg
- antifungic, antiparazitar, vermifug
- antitusiv, expectorant
- insecticid, acaricid
- antispasmodic, analgezic, astringent
- tonifiant, încălzitor, favorizează circulatia sanguină si limfatică
- stimulent digestiv, carminativ
- stimulator, tonic sexual, afrodisiac, tonic uterin, emenagog
- stimulator fizic si psihic, antireumatic, antidepresiv

    Uleiul esential de scortisoara poate fi utilizat in:
- micoze, verugi, infectii cutanate
- infectii bucale si respiratorii, igienă dentară
- oboseală, stări depresive si de astenie
- infectiile urinare si genitale
- digestie lentă, dereglari intestinale
- impotentă, frigiditate, libidou scăzut
- circulatie sanguină deficitară, încălzirea membrelor si a musculaturii
- igiena si întretinerea casei
- la masaj, pentru calitatile sale afrodisiace
- prevenirea aparitiei celulitei si a vergeturilor
- ajuta la atenuarea durerilor musculare si reumatismale
- mentine un sistem imunitar sanatos
- la prepararea parfumurilor, parfumarea săpunurilor

    Iata cateva metode prin care puteti folosi acest ulei:
INTERN: 1-2 picături de 3 ori/zi, într-o linguriţă cu miere sau de ulei (măsline, floarea-soarelui)
EXTERN: băi aromatice (5-7 picături la o baie), masaj (5 picături la 10 ml ulei de bază), aromaterapie (2-3 picături în lampa de aromaterapie)

1. Pentru intarirea sistemului imunitar si prevenirea unei raceli, faceti o baie fierbinte la picioare in care adaugati cateva picaturi de ulei de scortisoara. Eventual, puteti sa faceti un masaj al talpilor.

2. Daca aveti dureri de stomac, puteti sa faceti un masaj bland cu un ulei de suport (masline, floarea-soarelui) in care adaugati cateva picaturi de ulei de scortisoara.

3. Uleiul de scortisoara alunga mustele si tantarii si va protejeaza pielea de intepaturi daca este folosit intr-un ulei de masaj.

4. Multi oameni relateaza ca uleiul de scortisoara folosit intr-o lampa de aromaterapie (acasa sau la birou) sau dispersat in incapere cu ajutorul unui pulverizator, le schimba starea de spirit, alungand starile apasatoare, de somnolenta, apatia sau depresia.

5. Pentru a va mentine familia sanatoasa in perioada rece sau cand este epidemie de gripa, incercati difuzarea uleiului de scortisoara in camera cu ajutorul unui spray. Folosirea acestui ulei distruge virusii si intareste sistemul imunitar. In 2008, cercetatorii francezi au aratat ca o concentratie de numai 10% sau chiar mai putin de ulei de scortisoara, are efecte pozitive asupra sistemului imunitar.

6. Daca vreti sa va protejati copilul de paduchi, puteti sa faceti urmatorul remediu natural: amestecati 4 picaturi de ulei de scortisoara cu doua linguri de otet si doua de apa. Introduceti un pieptene in acest amestec si apoi dati prin par, de mai multe ori.
ATENTIE! Aveti mare grija ca solutia sa nu ajunga la ochi. Inainte de aplicare faceti un test pe piele – unii copii pot genera reactii adverse la nivelul pielii.

7. Daca aveti picioarele reci in timpul noptii, adaugati o picatura de ulei de scortisoara in ceai si beti inainte de a merge la culcare. Uleiul de scortisoara stimuleaza circulatia periferica.


8. Persoanele care au probleme cu concentrarea si atentia pot sa-si imbunatateasca performantele stimuland activitatea mentala prin mirosirea unui amestec format din 2 picaturi ulei de scortisoara, 2 picaturi rosemary si 5 picaturi de ulei de lamaie. Rezultate bune se obtin si doar cu uleiul de scortisoara.

9. Intern, folositi o picatura de ulei de scortisoara (sau ulei de menta) pentru a stimula digestia. De asemenea, utilizati ulei de scortisoara pentru a regla presiunea sangelui sau pentru a mentine un nivel normal de zahar in sange.

10. Adaugati ulei de scortisoara in sucuri naturale (smoothie) sau la gatit. Acesta ajuta in caz de indigestie, la procesul metabolic, crescand actiunea enzimelor din stomac pentru digerarea hranei.

11. Daca va simtiti muschii incordati, adaugati 1-2 picaturi de ulei de scortisoara in uleiul de masaj pentru a va relaxa muschii. Cercetatorii de la International Journal of Preventative Medicine au descoperit ca cei care au consumat zilnic scortisoara au simtit scaderea febrei musculare capatata in urma unor exercitii grele.

12. Uleiul de scortisoara este recunoscut ca fiind tonic afrodisiac. Folositi-l in lampa de aramaterapie pentru a face o atmosfera intima sau in uleiul de masaj pentru a creste libidoul.

13. Adaugati ulei de scortisoara in produsele de curatenie pentru a preveni aparitia mucegaiului.

14. Datorita caracteristicilor sale antimicrobiene poate fi folosit ca si conservant in locul metodelor traditionale. De exemplu, la 100ml suc de fructe proaspat cateva picaturi de ulei de scortisoara inhiba dezvoltarea bacteriilor aproximativ 60 zile.

15. Puneti o picătură pe un betisor de vată si aplicati pe verugi (negi), o dată sau de două ori pe zi, evitând contactul cu pielea sănătoasă.

    Alte aplicatii:
- diluat în ulei vegetal, împreună cu alte esente, sub formă de masaj
- ca ingredient în creme, unguente sau în pasta de dinti
- ca aromatizant si parfumant în balsamuri de buze sau săpunuri
- ca ingredient în solutii contra insectelor; în solutii de curătare a tapiteriei si covoarelor ca anti-acarian
- difuzare aeriană în candele sau vaporizatoare; se recomandă difuzarea pe un timp scurt si în combinatie cu alte uleiuri esentiale cu aromă mai blândă (ex. ulei de portocale)

Contraindicatii: Nu se aplică direct pe piele - este caustic !

    Despre alte metode de intrebuintare a uleiurilor volatile, puteti citi articolul „TERAPII cu ULEIURI VOLATILE (AROMOTERAPIE)


Niciun comentariu :

Impresii, Intrebari, Experiente ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...