CURA CU STRUGURI pentru SLABIRE si DETOXIFIERE

    Nutriţioniştii din întreaga lume susţin, la unison, că strugurii reprezintă un remarcabil izvor de sănătate. Poate tocmai de aceea, strugurii sunt cele mai cultivate fructe de pe pământ, după portocale. Delicioasele boabe sunt energizante, diuretice, laxative, remineralizante, depurative, calmante, sedative şi tonice ale sistemului nervos. De asemenea, strugurii (în special cei roşii si negri) sunt o sursă excelentă de antioxidanţi, cu rol de prevenire a cancerului. Toate substanţele conţinute de struguri, indiferent de tipul lor, îi transformă în tratamente naturale, care pot ajuta în detoxifiere şi în probleme de tranzit intestinal.

    Strugurii fac parte din categoria celor mai energetice fructe, având un aport de 72 kcal/100g, aproape cât smochinele, dar mai puţin decât bananele. Conţinutul bogat în glucide este foarte bine asimilat de organism, mulţumită prezenţei vitaminei B, ceea ce duce la o funcţionare corectă a sistemului muscular şi nervos. Strugurii sunt aşadar un furnizor important de tonus, având mari adepţi printre copii şi sportivi.

    Efectul alcalinizant al strugurilor aduce beneficii în afecţiunile reumatismale, metabolice (gută), în litiazele biliare si urinare. Strugurii stimulează secreţiile biliare, fluidizează sângele şi normalizează nivelul tensiunii arteriale. De asemenea, un consum regulat de struguri duce la scăderea nivelul de colesterol „rău“ şi are efect tonic asupra sistemului nervos.

    Strugurii sunt solutia ideala pentru detoxifierea organismului, imbunatatirea vederii, ameliorarea varicelor, dar si impotriva oboselii cronice, a problemelor menstruale, a tusei, hemoroizilor sau a sindromului metabolic. Strugurii sunt foarte bogaţi în fibre şi minerale, drept pentru care sunt un veritabil laxativ. Datorită acestui lucru, ei au proprietăţi puternic purificatoare, diuretice şi depurative, fiind recomandaţi în special persoanelor care suferă de constipaţie şi balonare sau celor care vor să urmeze o cură de detoxifiere.

CURA CU STRUGURI
    Cura cu struguri a aparut in SUA in anii ’20, fiind promovata de o femeie pe numele Johanna Brandt, care sustinea ca acest fruct a ajutat-o sa combata boala cu care fusese diagnosticata – cancer la stomac. Ulterior, un numar mare de persoane a atribuit acestei cure efecte spectaculoase, ajungand sa fie considerata un veritabil tratament pentru unele dintre cele mai grave boli de stomac, ficat, rinichi sau inima.

    Pentru incepatori recomandam sa faceti o cura de numai 3-4 zile, urmarind sa vedeti starea generala si daca puteti continua. Nu ar trebui sa fie greu, deoarece combinatia dintre cantitatea mare de apa si continutul de fibre (1g la cana de struguri) indeparteaza foamea si mentine senzatia de satietate mai mult timp. Totusi, strugurii sunt foarte puternic detoxifianti, iar starile prin care veti trece pot fi intense. În cura de trei zile se consumă câte doua kilograme de struguri pe zi. Această cură este benefică în demineralizări, avitaminoze, intoxicaţii şi în sarcină.

    Cura de dezintoxicare se face timp de o saptamana si promite o scadere in greutate intre 3-5 kg. Exista mai multe abordari ale acestei diete, unii propun consumul strict de struguri in aceste zile, iar alti nutritionisti sugereaza cateva zile de trecere catre consumul exclusiv de struguri. Astfel, „perioada de încălzire” dureaza 3 zile, în care se consumă progresiv o jumătate de kilogram de struguri în prima zi, un kilogram în a doua zi, ajungându-se la 1,5 kilograme în cea de-a treia zi. In aceste zile reduceti treptat consumul de alimente, care vor fi inlocuite cu struguri. Daca se trece brusc de la o alimentatie consistenta la o cura cu struguri, pot apare senzatii de greata, dureri de cap sau ameteli. De asemenea, pentru o cura reusita se renunta la consumul de alcool, cafea, carne si tigari.

    După aceste zile în care ne obişnuim digestia şi metabolismul cu strugurii, urmează 7 zile în care se consumă numai şi numai struguri. Pentru fiecare zi de cura este nevoie de cate 2-3 kg de struguri. Impartiti strugurii in mai multe portii, astfel incat sa fie 5-6 mese pe zi, luate la 2-3 ore intre ele. Se alterneaza strugurii albi si cei negri. Puteti alege sa mancati pielita sau nu. La inceputul curei (1-2 zile) se recomanda sa mancati si pielita pentru a avea mai multe fibre necesare pentru curatarea colonului.

    După ultima zi de cură ne re-obişnuim gradat cu alimentele normale, consumând mai întâi alimente uşoare (salate, supe de legume, cartofi fierţi etc.) si fructe, ajungând ca în 3-4 zile să se revină la o alimentaţie normală. Acest trecere este necesara pentru a evita un soc alimentar, asa cum a fost nevoie si la inceperea acestei diete.

OBSERVATIE !
    In timpul curei este indicat sa luam cateva plante medicinale sub forma de pulbere sau ceai, pentru a ne ajuta sa eliminam eficient toxinele din corp.
    Rinichii sunt organe de eliminare foarte importante, de aceea este bine sa ii sustinem cu plante medicinale precum matase de porumb si urzica. Se face un amestec din aceste doua plante in parti egale si se ia 1-3 lingurite pe zi, in functie de cum va simtiti. Sistemul limfatic trebuie si el ajutat in eliminarea toxinelor cu plante precum echinaceea (1 lingurita de pudra pe zi).
    Pentru a combate eventuala diaree sau crampele abdominale sunt indicate ceaiurile calde neîndulcite de chimen, mentă sau cimbrişor.

Precautii si contraindicaţii:
    Persoanele care suferă de diabet, afectiuni renale, hipertensiune, retenţie de apă, colita de fermentatie şi diaree cronică, este bine sa nu urmeze aceasta cura, intrucat le poate agrava problemele de sanatate.
    De asemenea, strugurii au efect detoxifiant si laxativ la nivelul colonului, dar persoanele care sufera de colon iritabil sau care nu tolereaza strugurii nu pot urma aceasta dieta.

Beneficiile dietei cu struguri:
- efect foarte puternic de detoxifiere, de eliminare a toxinelor din intregul organism
- permite eliminarea rapidă a kilogramelor nedorite (între 3-5 kilograme)
- stimuleaza digestia, influenteaza benefic functiile hepatice si renale, stimulează secreţia bilei si diureza
- regenereaza si revitalizeaza intregul organism
- combate astenia, anemia: mai ales strugurii rosii si negri contin substante antianemice in cantitati importante, iar vitaminele din complexul B ajuta la fixarea fierului
- aport de vitamine si minerale pentru persoanele aflate in convalescenta, obosite ori stresate
- stimuleaza metabolismul zaharurilor si grasimilor
- se recomanda celor care au nevoie de o mai buna hidratare
- contribuie la reglarea tensiunii arteriale, imbunatateste circulatia si intareste vasele de sange
- recomandata in tratamentul dispepsiei, a colecistitei si pentru prevenirea si tratamentul litiazei biliare in forme usoare
- elimina constipatia: strugurii reduc fermentaţiile intestinale, stimuleaza peristaltismul intestinal, cojile lor actionand ca un "piston natural" care imping materiile reziduale din colon
- eficienta in guta si boli reumatice, deoarece micşorează aciditatea urinei şi cantitatea de acid uric
- pielea devine strălucitoare şi catifelată
- contribuie la reducerea riscului de cancer, datorita antioxidantilor si pH-ului usor alcalin

Strugurii contin:
- antioxidanti: cunoscuti pentru efectele anticancerigene si protectoare asupra sistemului cardiovascular. Resveratrolul (pigmentul din struguri, antioxidant) declanşează producerea unui hormon numit adiponectină care protejează vasele de sânge împotriva inflamaţiilor, creşte toleranţa la glucoză, îmbunătăţeşte funcţia de producere a insulinei şi împiedică instalarea sindromului metabolic şi a afecţiunilor cardiace.
- vitamina A: ideala pentru sanatatea si frumusetea pielii, dar si pentru prevenirea unor boli, cum ar fi cataracta
- vitamina E: utila pentru mentinerea sanatatii sistemului vascular, a inimii si a pielii, influentand totodata si unele procese ale sistemului nervos
- vitamina C: cunoscuta ca un veritabil antioxidant si regenerator al organismului, care previne imbatranirea prematura a organismului si ne prelungeste viata. Fara aceasta vitamina colagenul din piele nu se formeaza.
- vitamina K: utila in mentinerea echilibrului coagulant al sangelui
- vitamine din complexul B: indicate pentru ficat, creier, starile de suprasolicitare, dar si pentru combaterea unor tipuri de anemie
- mineralefosfor, potasiu, sodiu, magneziu, calciu, cantitati mici de fier si zinc
- numeroase enzime, fibre alimentare, zaharuri (glucoză şi levuloză), apa si alte substante active

ATENTIE !
    Cojile care rămân de la stoarcerea strugurilor reprezintă, din punct de vedere medicinal, cea mai activă parte a strugurilor. In coajă si în micul strat gelatinos dintre ea şi pulpa fructului se află cele mai multe vitamine si cea mai mare cantitate de antioxidanti. De aceea, este recomandat sa spalati bine boabele si sa le consumati cu tot cu coaja, in stare proaspata, pentru a beneficia la maxim de aceste substanţe valoroase. De preferat sunt strugurii cu pieliţă subţire, pentru că nu îngreunează digestia.
    In plus, in coajă se găsesc taninuri - substanţe cu efecte astringente, cicatrizante şi antiseptice asupra pielii. Acestea se aplică direct pe faţă şi se lasă timp de 20-30 de minute pentru tratarea tenului cu pori mari şi a dermatozelor uşoare.

Niciun comentariu :

Impresii, Intrebari, Experiente ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...