GINSENG COREEAN, SIBERIAN SI INDIAN

    Cei care vad pentru prima oara o radacina de Ginseng sunt uluiti la propriu de asemanarea acesteia cu un corp omenesc. De fapt, numele sau este derivat din termenul Ren-Shen care se traduce Radacina – Om. Planta, care are nevoie de patru ani de zile pentru a ajunge la maturitate, ofera energie si stimuleaza sistemul imunitar. Textele ayurvedice mentioneaza ca acesta da „puterea unui taur” barbatilor tineri, dar mai ales varstnicilor.
    De-a lungul timpului, chinezii l-au considerat, fara indoiala, ca fiind secretul care asigura longevitatea. Observatiile lor, bazate pe experimente care au vizat generatii intregi de centenari, au relevat faptul ca toti acestia au consumat Ginseng sub diferite forme pe intreaga perioada a vietii. Cele mai noi descoperiri ale savantilor care studiaza Ginsengul au evidentiat ca substantele active din acesta, ginsenoizi, dupa cum sunt denumite, au proprietati antiinflamatorii, antioxidante si chiar stopeaza dezvoltarea tumorilor de tip malign si benign.

    Actiunea farmacologica a produselor pe baza de Ginseng este foarte variata si complexa, dar in prezent s-a demonstrat stiintific ca mareste eficienta fizica si mentala, precum si capacitatea de adaptare a organismului in conditii defavorabile, de suprasolicitare la reactii adverse ale mediului. Datorita acestei actiuni, produsele din Ginseng sunt folosite in medicina occidentala pentru capacitatea adaptogenica, ca tonic, energetic si stimulent al functiei cognitive, in special in situatiile de activitate mentala si fizica, fiind indicate si sportivilor de performanta. Ginsenoizii actioneaza, cu precadere, asupra hipotalamusului, hipofizei si suprarenalei, cu marirea producerii de glucocorticoizi (considerati ca "hormoni" ai stresului).

Ginseng coreean (Panax ginseng)
    Cunoscut si sub numele de Ginseng rosu sau Ginseng coreean, este disponibil in intreaga lume in diferite preparate, iar in Asia este folosit de peste 7.000 de ani datorita proprietatilor sale curative. In prezent, Ginsengul este folosit in principal pentru a imbunatati toate functiile fiziologice ale organismului, a creste performantele atletilor si sportivilor si a lupta contra declansarii si amplificarii diabetului. Totusi, beneficiile acestei plante sunt mult mai variate, iar efectul sau vindecator nu a fost pe deplin descifrat, oferind in viitor multe surprize pentru cercetatori.

    Astfel, un studiu recent din 2006 efectuat de o echipa de medici coreeni asupra unui lot de barbati cu disfunctii erectile a demonstrat ca, dupa doar doua saptamani de tratament, mai mult de doua treimi dintre subiecti si-au putut relua fara probleme viata sexuala. De asemenea, falcarinolul, o alta substanta continuta de Ginsengul rosu, este considerata ca avand cel mai puternic efect anticancerigen dintre toate substantele naturale. Alte principii active continute: panaxacol, panaxydol si panaxytriol, au proprietati antibiotice deosebite.
    Un alt studiu menit sa evidentieze capacitatea de imunostimulent fara egal a Ginsengului a intrecut si cele mai optimiste asteptari. Bunaoara, unui lot de 227 voluntari i s-au administrat circa 100 mg de extract din Ginseng timp de 12 saptamani. Toti subiectii acestui experiment au demonstrat stari de imunitate naturala asemanatoare efectelor unui puternic vaccin antivirus polivalent. In cazuri de alcoolism, tabagism cronic, toxiinfectii alimentare, avitaminoze, anemii, bronsite, abcese, afectiuni coronare, decalcifieri, depresii, migrene, Ginsengul s-a dovedit un aliat extraordinar de eficient.

    Studiile medicilor au facut o descoperire uimitoare. Ginsengul nu doar ca stimuleaza producerea de spermatozoizi, dar, o data ce este administrat femeilor, asigura reglarea fluxului de hormoni feminini in acelasi timp cu incetinirea considerabila a procesului de osteoporoza. Cercetarile stiintifice din Rusia au revelat un fapt uimitor: radacina de Ginseng contine o combinatie de substante – panaxim, panaquilon, schingenin – care sustin fluxul hormonal, intaresc inima si sistemul nervos. Oamenii de stiinta rusi au mai descoperit o radiatie mitogenica subtila generata de Ginseng. In cadrul spectrului electromagnetic, radiatia este aproape de ultraviolete si stimuleaza cresterea tesuturilor care alcatuiesc sistemul endocrin uman.

ATENTIE!
In cazuri de menstruatii abundente, astm, sarcina, cazuri particulare de diabet, se impune consultarea medicului.

Ginseng siberian (Eleutherococcus senticosus)
    Este o varietate care se cultivă în Siberia, dar şi în China, Coreea şi Japonia. El nu este rudă cu Ginsengul Coreean decât prin unele proprietăţi terapeutice, însă compoziţia lor chimică diferă.
    Pulberea de Ginseng siberian este un produs cu indicaţii diverse, acoperind o sferă clinică largă: în terapia bolilor cardiovasculare, ca agent hipotensiv şi stimulent cardiac, debilitate fizică, sindromul oboselii cronice, boli de malnutriţie, în convalescenţă, după boli infecţioase, în efort fizic şi intelectual, adjuvant în tratamentul diabetului, psoriazisului, acneei, fragilitate vasculară, sterilităţii feminine şi tulburărilor de dinamică sexuală la bărbaţi, în tratamentul hipertrofiei benigne de prostată şi în profilaxia cancerului.

    Proprietăti: creşte rezistenţa organismului la diverşi factori nocivi, exogeni şi endogeni, activitate adaptogenă (creşte abilitatea organismului de a se adapta la diverse situaţii de stress), acţiune hipoglicemiantă, acţiune hipocolesterolemiantă, acţiune hipotensivă, acţiune hepatoprotectoare şi antisteatozică, acţiune gonadotropă la bărbaţi (concretizată prin creşterea libidoului), acţiune fertilizantă la femei, măreşte capacitatea de efort fizic şi intelectual, protejează organismul împotriva radiaţiilor dăunătoare din atmosferă şi în timpul radioterapiei, la bolnavii canceroşi, tonic general natural cu acţiune imunostimulatoare şi antioxidantă.

ATENTIE !
    În timpul sarcinii şi alăptării, cat şi pentru minori, cereţi sfatul medicului înainte de administrare.

Ginseng indian sau Ashwaganda (Withania somnifera)
    Ashwaganda este folosita in Asia si Africa de nord, pentru actiunile sale: adaptogen, tonic, imunomodulator, antistress, afrodisiac, antiaging, antimicrobian, antibacterian, antifungic, diuretic, antioxidant, antiinflamator.
    Este o planta a carei radacina este un adevarat tezaur de substante energo-stimulente. Sub actiunea sa, pacientii - chiar cei foarte grav bolnavi - sunt revitalizati rapid, iar timpul de insanatosire este considerabil scurtat. Este o planta indicata pentru orice varsta, care poate inlocui nu doar Ginsengul, ci orice alt remediu revigorant natural ori de sinteza. 
    Pentru a va face o idee despre intensitatea actiunii acestei plante este suficient sa precizam ca studiile de laborator au pus in evidenta actiunea sa anticancerigena extrem de puternica, asupra a 8 (opt) tipuri de tumori, care pur si simplu au inceput un proces de resorbtie dupa tratarea cu extract de Ashwaganda. 

    Ashwaganda se adreseaza persoanelor obosite, devitalizate. Persoanele care momentan nu pot suporta rigorile unui remediu detoxifiant ori asupra carora nu are efect stimularea imunitara directa vor beneficia din plin de pe urma acestui remediu revigorant. O alta categorie de pacienti carora li se adreseaza ashwaganda cuprinde persoanele care nu se pot odihni, care sufera de insomnie ori care dorm si se trezesc mai obosite ca la culcare, insasi denumirea stiintifica de Whitania somnifera sugerand clar actiunea sa. 
    Studii de ultima ora au pus in evidenta actiunea extrem de benefica a Ginsengului indian asupra psihicului, el fiind una din cele mai puternice plante adaptogene. Plantele adaptogene sunt un concept recent, care defineste acele specii care ajuta organismul sa se adapteze in conditii de stres fizic ori emotional intens. Poate mai mult ca la poluare sau la alti factori fizici, la stresul psihic organismul are reactii negative foarte puternice, primele care sufera fiind sistemul imunitar si cel endocrin. 
    Administrarea de Ashwaganda s-a demonstrat ca echilibreaza spectaculos anumite procese care in mod natural sunt perturbate de stres, cum ar fi cel al productiei de leucocite, de corticoizi s.a.m.d. De asemenea, el diminueaza reactiile inflamatorii (are un efect asemanator celui al prednisonului), stiut fiind ca procesele inflamatorii sunt mult agravate in conditii de nervozitate si anxietate.

    Cateva proprietati adaptogene: previne imbatranirea, reduce hipertensiunea, reduce colesterolul, fortifica structurile nervoase, scade timpul de vindecare a ranilor, imbunatateste concentrarea si abilitatea mintala, creste calitatea spermei, tonic hepatic, creste rezistenta si forta fizica.
    In mod traditional ayurvedic, este folosita pentru tratarea urmatoarelor afectiuni: oboseala cronica, deshidratare, displazie fibroasă (oase slabe), reumatism, tensiune si atrofiere musculara, dinti slabi, impotenta, imbatranire prematura, debilitate, senilitate, constipatie, pierderea memoriei, extenuare nervoasa, tulburari neurodegenerative, spermatoree, artrita, inflamatii, hipertensiune, ulcer.
    In afara de utilizarile traditionale, in urma studiilor clinice s-a observat efectul benefic al Ashwagandei si in: sevraje, anxietate, artrita, tuberculoza, Parkinson, debilitate senila, cancer osos, diabet, astm, bronsita, disfunctii sexuale.


Niciun comentariu :

Impresii, Intrebari, Experiente ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...