BIORITMURILE:
SINCRONIZEAZA-TE CU ARMONIA INTERIOARA !

www.online.ro/bioritm
Calcul BIORITM
    Conform teoriei bioritmurilor, viaţa unui om este guvernată şi influenţată de cicluri periodice. Pe langa bioritmurile cunoscute (zi/noapte, odihna/oboseala, somn/veghe, ciclul menstrual al femeii), exista si alte bioritmuri care ne influenteaza viata. 
    Cu totii am avut „zile bune”, cand ne-am simtit plini de forta, voie buna si inspiratie, dar si „zile rele”, in care nu ne-a iesit nimic bine. Avand diagrama bioritmului, vom putea sti dinainte care zile vor fi bune si vom fi pregatiti pentru acele zile mai putin bune.


    Teoria bioritmului a fost promovată cu adevărat de către George Thommen, în 1964 în cartea: „Is this your day?”„Este astăzi ziua ta (extraordinară)?”. În cartea sa, el sustine că aceste perioade au fost observate de către medici care au analizat numeroase rapoarte medicale, căutând corelatii între aparitia anumitor comportamente sau evenimente (boli, perioade stresante, accidente, etc) si ciclurile de 23 si respectiv 28 de zile.
    În 1904, Hermann Swoboda sustine că a descoperit în mod independent aceleasi cicluri periodice, iar ceva mai târziu, Alfred Teltscher – profesor de inginerie – analizează performantele studentilor săi în timp si observă un ciclu periodic de 33 de zile, care corespunde cresterii si descresterii performantei academice corelate cu abilitatea creierului de a absoarbe informatii, abilitătile intelectuale si atentia. Acesta avea să fie numit mai târziu cel de-al treilea ciclu – cel Intelectual (Mental). 

    Avem, prin urmare, 3 cicluri primare:
Bioritmul fizic - dureaza 23 de zile si se refera la energia corpului fizic sau altfel spus, la starea de vitalitate si de sanatate a corpului. El are legatura cu capacitatea de a depune eforturi care cer putere si rezistenta fizica, precum si cu starea generala de sanatate.
Bioritmul emotional - are 28 de zile, fiind denumit si ritmul sensibilitatii. El influenteaza starile emotionale, stimuleaza dragostea sau ura, optimismul sau pesimismul, pasiunea sau indiferenta.
Bioritmul intelectual - evolueaza dupa un ciclu de 33 de zile si este in stransa legatura cu inteligenta, memoria, abilitatea de a invata, reactiile mentale, logica, luarea deciziilor.

    Toate aceste bioritmuri ne regleaza capacitatile sau limitarile, precum si sanatatea intregului organism, astfel incat se pot prezice cu aproximatie caracteristicile starii fizice, mentale sau emotionale ale oricarui individ in orice zi a vietii acestuia. În perioada pozitiva a acestor cicluri, persoana poate dovedi creşteri puternice ale performantelor sale iar sansele de reusita sunt net mai mari. In perioada negativa se pot manifesta mari scăderi ale randamentului sau diferite slabiciuni. Punctele zero ale acestor cicluri sunt puncte de performanţe scăzute şi sunt numite zile critice.
    Multe persoane afirma ca viata lor s-a imbunatatit din momentul in care au inceput sa isi monitorizeze bioritmurile si sa actioneze in functie de nivelurile fiecaruia la un moment dat.



Ciclul fizic-vital
    Ciclul fizic-vital al bioritmului uman (23 zile) este cel care determina tonusul nostru fizic si starea generala de sanatate. Acest ciclu corespunde variatiei fortei fizice a individului, vitalitatii, abilitatii, rapiditatii si performantelor actiunilor fizice. De asemenea, este in legatura si cu rezistenta corpului fizic la actiunile agentilor patogeni.

    Jumatatea pozitiva a ciclului este cea in care ne simtim cel mai bine. In cursul primelor 11 zile si jumatate ale acestui ciclu, omul se simte viguros, in putere, inregistreaza o crestere vitala si realizeaza cu succes activitatile fizice. In aceasta faza el suporta cu usurinta oboseala si suferintele fizice, putand depune chiar si eforturi fizice mari, fara a ajunge la stari de devitalizare. De asemenea, corpul fizic prezinta o rezistenta crescuta la diferite boli si fata de actiunile diferitilor agenti patogeni.
    In a doua jumatate a ciclului, avem mai putina energie si vitalitate. In faza negativa, a carei durata este tot de 11 zile jumatate, omul este intr-o forma fizica si vitala mai putin buna. Rezervele de energie fiind reduse, el resimte frecvent senzatie de oboseala si de slabiciune vitala. Trebuie sa tinem cont de aceasta perioada mai ales atunci cand avem in vedere efectuarea unor activitati care necesita efort marit si rezistenta fizica - fie in munca, fie in sport. In aceasta faza omul suporta mai greu durerea sau boala si este mult mai sensibil la imbolnaviri.
    Intre faze, zilele critice reprezinta timpii in care bascularea dintre aspectele de semn contrar se manifesta prin manifestari nefavorabile. In ziua critica, situata in mijlocul perioadei ciclului, omul este pasibil de a avea dificultati datorita slabirii puterii sale vitale. De asemenea, in ziua critica omul poate fi pus in situatii dificile din punct de vedere vital, tocmai datorita starii de instabilitate, specifica trecerii de la o faza la alta.

Aplicatie practica: In perioadele in care ne simtim mai slabi, trebuie sa ne odihinim suficient, sa ne hranim sanatos si in canititati moderate, sa ne ferim de frig sau de caldura excesiva. E bine sa evitam activitatile sportive si, in general, activitatile fizice foarte solicitante sau riscante. Cu alte cuvinte, ascultati-va organismul si nu cautati sa va mobilizati cu orice pret.

Ciclul emotional-energetic
    Ciclul emotional-energetic (28 zile) guverneaza sistemul nervos si de cele mai multe ori este denumit ritmul sensibilitatii. El influenteaza starile emotionale, dragostea sau ura, optimismul sau pesimismul, pasiunea sau indiferenta, depresia sau inflacararea. Acest ciclu indica variatia sensibilitatii, a echilibrului psihic, a dispozitiei emotionale, a capacitatii de perceptie senzoriala, indreptata atat asupra a lumii exterioare, cat si a universului interior. Ciclul emotional este, de asemenea, responsabil de intuitie, empatie si perceptiile extrasenzoriale atat de utile in relatiile interpersonale.

    In faza pozitiva, adica in primele 14 zile ale ciclului, omul se bucura de o stare de buna-dispozitie si este inclinat spre stari de calm si optimism. Se observa influente favorabile asupra functionarii intregului sistem nervos. Sentimentele, starea de cooperare, emotivitatea si alte manifestari ale psihicului sunt mult mai accentuate: iertam mai usor, ne imprietenim mai usor, suntem mai comunicativi, etc. Perioada de maxim se inregistreaza atunci cand ne simtim cel mai creativi, cel mai iubitori si calzi si probabil mult mai deschisi in ceea ce priveste relatiile interumane.
    In a doua faza a ciclului, adica in faza negativa, omul tinde sa isi recupereze rezervele psihice si energetice consumate anterior, fiind de regula sensibil, uneori chiar usor iritabil, alteori gata de a exploda, in general avand o atitudine negativa nemotivata. Perioada de minim este atunci cand suntem mai inclinati sa fim retrasi, usor depresivi si mai putin cooperanti, suspiciosi sau chiar invidiosi. Este posibil ca in aceasta perioada sa fim foarte nervosi si negativisti cu privire la tot ce se intampla in viata de zi cu zi.
    Zilele critice ale acestui ciclu reprezinta momente in care omul trebuie sa isi controleze cu atentie manifestarile emotionale si nervoase, sub orice forma ar fi ele. In ziua critica, situata la mijlocul ciclului, intre cele doua faze, el are o energie mult redusa si prezinta o slabire a reflexelor, precum si o capacitate mai scazuta de reactie la stimulii exteriori. O asemenea manifestare se observa datorita instabilitatii caracteristice trecerii de la o faza la alta.

Aplicatie practica: Cunoscandu-ne fazele bioritmului, putem anticipa curba descendenta, astfel incat sa nu ne ia pe nepregatite si sa avem o atitudine prudenta, retinuta, supusa autocontrolului. Putem, foarte bine, sa ne si justfificam micile gafe, cu conditia ca scuzele sa fie prompte si sincere. Putem sa evitam situatiile solicitante din punct de vedere emotional cum ar fi unele intalniri sau discutii care pot degenera in conflict.

Ciclul mental-intelectual
    Ciclul mental-intelectual (33 zile) influenteaza memoria, atentia, puterea de concentrare, abilitatea de a rationa, acuratetea aprecierilor si calculelor. Acest ciclu afecteaza vivacitatea mentala, capacitatea de invatare si de asimilare a cunostintelor, judecata rationala, creativitatea mentala, logica si manifestarile analitice ale gandirii. Se presupune ca acest ciclu isi are originea in creier.

    In prima faza, cea pozitiva, a carei durata este de 16 zile jumatate, omul invata mai usor, fiind mai apt de a asimila noi cunostinte. El gandeste mai usor, fara eforturi, ideile ii sunt clare, memoria mai buna, spontaneitatea mentala mult mai vie. Aceasta faza este caracterizata in special printr-o capacitate sporita de creativitate mentala si disponibilitate catre descoperire. Perioada de maxim este atunci cand reactia intelectuala este la apogeu. Atunci suntem deschisi sa acceptam si sa intelegem ideile, teoriile si abordarile noi, indiferent de natura lor. Este o perioada foarte buna pentru a sustine examene.
    In faza negativa, cu durata tot de 16 zile jumatate, puterea de concentrare este mai slaba, omul trebuie sa faca eforturi pentru asimilarea noilor cunostinte, care se intiparesc mai greu in minte. In munca intelectuala, omul oboseste mult mai repede in aceasta faza decat in cea anterioara. De asemenea, atentia este mai greu fixata, fapt care face ca individul sa aiba un randament scazut in activitatea mental-intelectuala. Perioada de minim a bioritmului intelectual este atunci cand nu putem intelege decat, in cel mai bun caz, foarte greu noile concepte si idei cu care venim in contact.

Aplicatie practica: Daca este posibil, trebuie sa evitam programarea sarcinilor preponderent intelectuale, cel putin a celor cu solicitare maxima. Sa fim constienti de diminuarea capacitatii noastre si sa nu incercam imposibilul. Trebuie sa fim plini de tact in aceasta perioda, sa-i ascultam cu atentie pe ceilalti, fara a ne grabi sa-i contrazicem: avem mari sanse sa ne inselam. Este bine sa cerem explicatii clare si sa ne notam cat mai multe daca primim noi insarcinari de serviciu intr-o asemenea perioada mai putin fasta pentru intelect.

Ciclul psihic-intuitiv
    Relativ recent s-a descoperit si faptul ca printre bioritmuri se afla si ciclul intuitiv sau psihic. Acest ciclu de 38 de zile coincide cu cele patru aspecte ale lui Platon si cu cele patru functii ale lui Carl Jung. Jung, cel mai cunoscut psiholog si profesor, descria cele patru functii ca fiind: senzatiile, gandirea, sentimentele si intuitia. Aceste patru functii sunt intr-o stransa si directa legatura cu cele patru cicluri bioritmice umane: fizic, intelectual, emotional si intuitiv, iar acestea lucreaza impreuna pentru a regla capacitatile noastre fizice si mentale, precum si sanatatea intregului organism.

    Ciclul intuitiv nu poate fi considerat ca fiind unul primar, dar este util si este bine a se lua in calcul cel de-al saselea simt. Acest ciclu urmareste perceptiile subconstientului si instinctul. In faza pozitiva persoana poate intui diverse lucruri, poate intelege cu mai multa usurinta situatiile si chiar sa le anticipeze. Faza negativa este adeseori caracterizata prin presentimente negative, senzatia ca ceva nu este in ordine si lipsa de incredere in cei din jur. In zilele aflate la intersectie (zilele critice) nu este indicat ca luarea hotararilor sa se bazeze pe intuitie si instinct.


Un comentariu :

  1. Mulțumim pentru informațiile bine prezentate. Copilul meu avea o problema la cercul de matematica aplicata și e de real folos materialul pentru înțelegerea și rezolvarea corecta.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...