ULEI VOLATIL DE BRAD pentru BOLI RESPIRATORII

    Uleiul de brad este extras din acele verzi de brad (Abies Alba) rezultate din urma curatirii de crengi, in procesul exploatarii forestiere. Datorita proprietatilor, dar si aromei sale de răşină şi cetină, uleiul esential de brad este utilizat in industria cosmetica (sapunuri, lotiuni, detergenti si parfumuri), in productia de arome alimentare, in industria farmaceutica si aromaterapie.
    Uleiul de brad are proprietăti curative deosebite: antiseptice (pentru căile respiratorii), expectorante, calmante, revigorante si stimulente generale, tonice si antinevralgice.

    De asemenea, uleiul volatil de brad are si proprietati bactericide, dezinfectante si antiinflamatorii. Este un remediu exceptional pentru profilaxia infectiilor virale sezoniere. Fortifica sistemul imunitar, inlatura oboseala si tensiunea musculara. Este eficient in calmarea durerilor articulare si imbunatateste functia sistemului cardio-vascular. In ultima vreme este folosit in prevenirea cancerului. Ajuta la reinnoirea celulelor si creste acuitatea vederii in supraoboseala oculara.

Indicatii terapeutice

Acnee, alte afectiuni ale pielii
    Uleiul de brad se poate folosi pentru acnee, cosuri, eczeme, răni,
arsuri sau psoriazis. Se aplică pe zona afectată a fetei sau a corpului un tampon înmuiat în ulei de brad, seara, înainte de culcare. Tratamentul durează o lună.

Boli respiratorii
    Datorita proprietatilor sale antiseptice, uleiul esential de brad este utilizat in raceala si gripa. Dispersat in camera, previne raspandirea infectiei si amelioreaza simptomele bolii. Datorita efectului sau secretolitic, ajuta nasul infundat. Efectul sau expectorant contribuie si la utilizarea acestuia in cazuri de bronsite cronice si acute.
    La gripă, răceală, bronsita si pneumonie se pot face frectii pe piept, brate si picioare cu ulei de brad, de 5-6 ori pe zi. Se folosesc 4-5 picături de ulei de brad diluate cu putin otet.
    Inhalatiile cu ulei de brad calmeaza tusea, elibereaza sinusurile si usureaza respiratia. Se adaugă 2-3 picături de ulei de brad într-un vas cu apă clocotită si se inhalează aburii 5-10 minute.

Baie relaxantă cu ulei de brad
    Se adaugă 7 picături de ulei de brad si o lingurită de miere sau lapte în cada cu apă. Este un remediu folositor persoanelor tensionate la nivelul sistemului nervos sau musculare, obosite, ori care suferă de insomnie si surmenaj psihic. Baia cu ulei de brad nu este indicată persoanelor care suferă de epilepsie sau afectiuni renale.

Dureri de inimă, de oase, de muschi, edem
    Bolnavii de inimă pot folosi 3-4 picături de ulei de brad pentru un masaj usor asupra zonei inimii.
    Uleiul esential de brad este un pretios ajutor pentru durerile musculare, artrita, reumatism, artroza, retentia de lichide sau celulita. Se face o baie caldă si apoi se ung zonele dureroase cu ulei de brad.
    Pentru edem sau picioare umflate, se înmoaie picioarele într-un lighean cu apă caldă la care se adauga 5 picături de ulei de brad, 3 linguri de sare grunjoasa si un pahar de argilă. Baia durează 20-30 de minute.

Mastopatie
    Se masează pieptul cu putin ulei de brad în fiecare zi, 20 de zile pe lună. După 10 zile de pauză tratamentul se poate relua.

Nisip la rinichi
    Pentru eliminarea nisipului de la rinichi si vezica urinară se va bea o solutie din 2 picături de ulei de brad si 50 ml de apă, de 3 ori pe zi, timp de 45 de zile, apoi se face o pauză de 10 zile. Acest tratament s-a dovedit benefic inclusiv pentru bolnavii de calcinoză pulmonară.

Matreata
    Puneti 2-3 picaturi de ulei de brad in samponul de baie. Uleiul esential de brad este potrivit scalpului predispus la formarea matretii si pentru par uscat.

Aplicatii in cosmetica
    Amestecat cu ulei de masline si folosit pentru masaj local, reduce iritatiile, imbunatateste microcirculatia sanguina, are un efect usor analgezic si este benefic tenului gras. Reda elasticitatea pielii imbatranite.

Aromoterapie
    Utilizat in saune sau in dormitor, are efecte tonice, relaxante, aduce buna dispozitie, echilibru si stabilitate emotionala. Parfumul sau energizeaza mintea si relaxeaza corpul.
    La nivel psihic, uleiul de brad are un efect revigorant, stimuland pozitiv emotiile. In general, imbunatateste starea de spirit, inalta spiritul, stimuleaza activitatea mentala si inlatura sentimentul de deznadejde, tristete, stres si epuizare nervoasa. Este un leac bun pentru depresivi si persoanele meteosensibile sau vesnic obosite.

Antiparaziti
    Uleiul volatil de brad respinge puricii si poate fi folosit cu succes in cazul animalelor de companie, pentru asternuturile acestora precum si in alte zone ale casei.

Rau de masina
    Expertii au stabilit ca raul de masina, este cauzat de atmosfera saraca in ioni negativi (anioni) din interiorul autoturismului. Astfel, pentru eliminarea acestei probleme, uleiul esential de brad se poate folosi in instalatiile si dispozitivele de conditionare a aerului.

ATENTIE !
    Pentru utilizarea internă, uleiul de brad trebuie verificat în apă. Se amestecă cu 3-4 picături de apă rece si dacă apa se colorează în alb, atunci uleiul nu este bun pentru tratamente interne, ci doar pentru aplicatii externe.
    Nu se aplica direct pe piele, ci se dilueaza cu ulei de masline. Pentru ca se oxideaza usor, se pastreaza la loc rece, ferit de lumina si umiditate. 

Niciun comentariu :

Impresii, Intrebari, Experiente ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...