CIUPERCA MEDICINALA CORDYCEPS

    Supranumita “leacul bun pentru toate” sau “aurul medicamentelor”, Cordyceps sinensis este o ciuperca medicinala folosita in terapeutica orientala de peste 1000 de ani. In medicina traditionala chineza, este considerata cea mai scumpa specie vegetala si unul din cele trei tonice de varf. Datorita proprietatilor deosebite, in trecut se folosea ca “elixir al vietii” ce ajuta la eradicarea diverselor maladii si era accesibila numai familiilor imperiale.

    Ciuperca medicinala Cordyceps sinensis creste in regiunile muntoase izolate din Tibet, la altitudini de peste 3.500 m, in conditii climatice foarte grele. Ca sa poata supravietui la temperaturi medii anuale de sub zero grade Celsius si ninsori abundente in mare parte din an, Cordyceps sinensis acumuleaza cele mai puternice substante active din mediul inconjurator. Astfel, in corpul ciupercii Cordyceps se găsesc peste 80 de fermenţi, aminoacizi, beta-caroten, seleniu, vitaminele E şi C. Ciupercile Cordyceps au efect imunoregulator, antibiotic, antiinflamator, antidepresiv, hipoglicemiant, antioxidant şi anticancerigen.
    Faima europeană a Cordyceps-ului îşi are originea la începutul anilor '90, când atletele din China s-au impus fulgerător în aproape toate competiţiile, dominând topurile doi ani la rând. În 1993, echipa naţională de atletism a Chinei a câştigat 9 medalii în Germania, iar un an mai târziu, la campionatul European de la Roma, chinezoaicele au dus acasă 12 din 16 medalii. În plus, au reuşit să bată toate recordurile atinse până atunci la probele respective. Secretul consta intr-un antrenament asiduu şi un tonic din Cordyceps şi carapace de ţestoasă, preparat după o reţetă secretă, de antrenorul lor, Ma Jia Jun. Au fost acuzate că au folosit steroizi, fiindcă evoluţia lor era suspect de rapidă. La analizele de sânge nu s-a depistat însă nici urmă de anabolizanţi. Reţeta antrenorului e încă secretă, deşi lumea întreagă ştie de existenţa ei. Tot ce s-a putut afla e că 80% din ingrediente e reprezentat de Cordyceps.

    Rezultatele sunt sustinute si de un studiu realizat la Mayo Clinic, potrivit caruia ciuperca reduce toxicitatea la nivelul rinichilor, data de medicamente puternice. De asemenea, cercetatori de la universitatea Michigan au observat ca administrarea de Cordyceps scade gradul de fibrozare a ficatului si imbunatateste functia hepatica in infectiile cronice cu hepatita B. De asemenea, Cordyceps este protector pulmonar si poate fi administrat complementar, cu efecte pozitive in bronsita, pneumonie, astm bronsic, emfizem pulmonar, tuberculoza dar si in gripa, afectiune in care amelioreaza tusea, reduce secretiile mucoaselor si transpiratiile nocturne.

Indicatii
- imbunatatirea longevitatii, cresterea rezistentei la efort si a performantelor sportive, refacerea organismului
- cresterea libidoului, imbunatatirea calitatii si cantitatii lichidului spermatic: ajuta la reglarea biosintezei de cortizol, testosteron si estrogen
- efect de reglare a imunitatii ( imunoregulator )
- echilibreaza functiile Yin – Yang ale organismului
- este un antibiotic natural, avand actiune bacteriostatica asupra majoritatii bacteriilor (pneumococi, streptococi, stafilococul auriu), virusi, agenti patogeni
- antiinflamator puternic
- hipoglicemiant (benefice pentru persoanele cu rezistentala insulina)
- actiune anticancerigena, imbunatatind starea organului afectat
- mareste rezistenta organismului la insuficienta de oxigen, combate oboseala si creste capacitatea de munca
- efect antioxidant
- scade nivelul colesterolului, regleaza nivelul calciului si a fosforului in sange
- rol in eliminarea din organism a substantelor toxice
- regleaza functia rinichiului si a ficatului (elimina toxinele, reface celulele afectate, distruge virusii din celulele hepatice)
- regleaza nivelul trombocitelor in sange
- previne boli ale aparatului cardiovascular si ale vaselor de sange: ischemie cardiaca, infarctul miocardic, tromboze
- inlatura efectele negative ale chimioterapiei si radioterapiei
- experimente recente au remarcat si un efect antidepresiv

Contraindicatii
    Ciupercile Cordyceps nu se recomandă femeilor gravide, mamelor care alăptează şi persoanelor care suferă de ulcer stomacal şi al duodenului.

Niciun comentariu :

Impresii, Intrebari, Experiente ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...