IMPORTANTA FIERULUI IN ORGANISM

    Fierul este unul dintre mineralele care se gaseste in cantitati mari in sange, restul fiind distribuit in maduva osoasa, ficat si splina. El contribuie la formarea hemoglobinei - o proteina aflata in celulele rosii ale sangelui care raspunde de transportul oxigenului de la plamani catre celulele si tesuturile organismului. In lipsa fierului, globulele rosii vor fi putine si mici, iar celulele nu vor primi suficient oxigen.
    Oxigenul este unul dintre cele mai importante forte care dau viata organismului (revigoreaza). In situatia in care nivelul de fier din organism este redus, capacitatea celulelor rosii ale sangelui de a transporta oxigen de la nivelul plamanilor catre celelalte organe si sisteme se reduce semnificativ. Oxigenarea deficitara a tesuturilor organismului are consecinte pe termen mediu si lung, mai ales pentru un organism in plin proces de dezvoltare, afectand buna functionare a acestuia.

    De asemenea, fierul asigura o buna functionare a creierului prin alimentarea cu oxigen (prin sange), este antioxidant si contribuie la combaterea radicalilor liberi din organism. O importanta deosebita o are si pentru sistemul muscular, regasindu-se in mioglobina - proteina prezenta in tesutul muscular, cu  rol esential in transportul oxigenului spre muschi. Totodata, ajuta la intarirea sistemului imunitar, ceea ce duce la prevenirea imbolnavirii si la reglarea temperaturii corpului. Fierul este metalul cel mai utilizat în enzimele redox cele mai importante, care sunt implicate în respiratia celulară, procesele de oxidare si reducere la organismele vegetale si animale.

Rolul fierului in organismul uman

- fierul este necesar pentru asimilarea vitaminelor apartinand complexului B, provenite din alimentatie
- este necesar pentru producerea hemoglobinei (proteina globulelor rosii)
- intervine in sinteza mioglobinei, care reprezinta cea de-a doua forma biologica de stocare a fierului
- fierul intra in structura citocromilor si a altor enzime, cu rol in respiratia celulara
- este esential pentru vehicularea energiei vitale (prin sange) catre glandele endocrine, mai ales catre hipofiza si tiroida, care utilizeaza aceasta energie in sintezele hormonale
- fierul este legat de unele proteine, cum ar fi lactoferina, care este prezenta mai ales in lapte, dar si in secretiile salivare, lacrimale, bronsice, seminale, unde joaca un rol antiinfectios
- activeaza catalaza (enzima care asigura degradarea radicalilor liberi din oxigen - peroxizii nocivi)
- fierul este implicat in procesul secretiei gastrice, asigura nutritia mucoaselor si a pielii, creste rezistenta la infectii
- are rol in dezvoltarea intelectuala, in special la copii
- fierul, asociat calciului, previne demineralizarea organismului si cancerul

- creste rezistenta la oboseala
- stimuleaza termogeneza (produce caldura)
- stimuleaza activitatea musculara
- stimuleaza melanogeneza (pigmentarea pielii)
- stimuleaza secretia de bila
- stimuleaza imunitatea
- vitalizant
- afrodiziac, in special pentru barbati

Carenta de fier
   Atunci cand organismul nu asimilieaza acest mineral in mod natural, din alimentatie, apare deficienta de fier. Cea mai des intalnita forma de deficienta este anemia (feripriva), care limiteaza cresterea si dezvoltarea organismului, scazand vitalitatea. Aceasta poate aparea atunci cand necesarul de fier este crescut (in perioada de sarcina sau de crestere), cand exista un deficit de absorbtie (tulburari de absorbtie intestinala, rejectii gastrice), cand nu se asigura un aport alimentar adecvat sau cand se fac greseli frecvente in alimentatie (consum excesiv de zahar alb rafinat si de faina alba, care sunt sarace in fier), cand au loc pierderi importante de sange (menstruatii abundente, hemoroizi, hemoragii), in caz de afectiuni maligne, boli inflamatorii, infectii, sarcini succesive, infectii bacteriene, virale, micotice si parazitare, datorita utilizarii cu regularitate a aspirinei, in cazul unei carente de vitamina C, de cupru, in cazul unui antrenament sportiv intens (mai ales la mare altitudine), in cazul copiilor mici, alimentati cu lapte (laptele contine cantitati foarte mici de fier) sau griş (contine gluten care elimina fierul din organism).
    Carenta de fier este de doua ori mai frecventa la femei, datorita nevoilor marite din timpul sarcinii si al alaptarii si datorita pierderilor care au loc prin menstruatie. In cazul femeilor insarcinate, carenta de fier creste riscurile de mortalitate fetala si de nastere prematura.

    Persoanele care se afla in perioada post-operatorie, cele care tin regim de slabire, persoanele obosite, anemice, nervoase, constipate, asmatice, trebuie sa consume o cantitate mai mare de alimente naturale care contin fier. Un aport marit de alimente care contin fier este necesar si vegetarienilor.
    Anemiile care nu cedeaza la tratamentul cu fier s-ar putea datora si carentei de cupru, mai ales in cazul nou-nascutilor prematur sau a sugarilor malnutriti.

     Alte semne care indica o lipsa de fier in organism:
- oboseala cronica, rezistenta scazuta la efort
- probleme de somn
- stare aproape permanenta de frig
- lipsa de concentrare, confuzie, pierderi de memorie
- ten palid, paloare
- cădere gravă a părului şi unghii foarte fragile
- aritmie, palpitatii
- insuficienta respiratorie
- iritabilitate

Surse naturale de fier

    Cele mai insemnate cantitati de fier organic se gasesc in: drojdie de bere (17,6 mg), fasole cu aripioare (14,5 mg), faina de soia (12 mg), susan (10 mg), mei-boabe (9 mg), germeni de grau (7,95 mg), galbenus de ou-crud (7,2 mg), seminte de floarea-soarelui (6,3 mg), patrunjel (5,5 mg) - cantitatile sunt raportate la 100g de produs.
    Alte surse importante de fier sunt in: cereale si derivate din cereale (ovaz, grau, hrisca, orz, orez, secara, porumb), leguminoase (linte, fasole, naut, soia, mazare, bob),  fructe (fistic, piersici, caise, migdale, prune, stafide, alune de padure, nuci, smochine). 

    Exista doua forme de fier in organism: fierul heminic (care intervine in sinteza hemoglobinei, mioglobinei, citocromilor si a mai multor enzime) si fierul non-heminic (care este depozitat in maduva osoasa, in splina si in ficat). In natura exista doua tipuri de fier: fier bivalent (care formeaza compusi ferosi, usor asimilabili de catre organism) si fier trivalent (care formeaza compusi ferici, greu asimilabili de catre organism).
    Absorbtia fierului este favorizata de actiunea reducatoare a vitaminei C, a cisteinei, fructozei si a gruparilor tiolice ale peptidelor din alimente – acestea reduc fierul trivalent la fier bivalent. Alte substante, precum fosfatii si carbonatii, care se gasesc in sucurile sintetice din comert, inhiba asimilarea fierului.

Simbolistica fierului
    În Evul Mediu, fierul era asociat cu planeta Marte, cu masculinitatea si cu soliditatea, cu rezistenta, dar si cu dinamismul si entuziasmul. De altfel, în alchimie, simbolul fierului era identic cu cel folosit si în prezent pentru a indica genul masculin si cu cel pentru Marte în astrologie: ♂.
    Termenul "de fier" a ajuns să fie folosit pentru a indica ceva de neclintit, de netrecut (de exemplu, Cortina de fier), o încercare, o provocare deosebită sau, în cazul unor persoane, o vointă deosebită (persoane care conduceau "cu o mână de fier" sau "doamna de fier", supranumele fostului prim-ministru al Marii Britanii, Margaret Thatcher).

ACEST PRODUS SE POATE CUMPARA DE PE SITE-ul: PLANTE VITALIZANTE

Niciun comentariu :

Impresii, Intrebari, Experiente ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...