DESPRE ARBUSTUL de SOC

    Socul (Sambucus nigra) este apreciat ca remediu natural, datorita proprietatilor terapeutice ale tuturor partilor componente ale acestui arbust: frunzele (actiune laxativa), florile (diuretice, sudorifice), fructele (vitaminizante, antinevralgice), scoarta (este foarte bogata in substante diuretice).
    Hipocrate atribuia socului “foarte bune proprietăţi laxative, diuretice şi ginecologice”. Sucul din flori de soc – socata - este atat o bautura racoritoare aromata, cat si un medicament de nadejde, fiind recomandat in lupta cu infectiile renale si urinare. De asemenea, fructele de soc sunt apreciate in medicina naturista ca fiind cel mai puternic concurent al medicamentelor antivirale de ultima generatie. Efectele socului asupra organismului nu se limiteaza doar la vindecarea racelilor si a gripelor, caci parfumata planta prelungeste tineretea biologica, tonifica si vitaminizeaza. Insa, una dintre cele mai apreciate actiuni ale fructelor de soc este combaterea obezitatii si mentinerea siluetei.

    In Franta, viticultorii pastreaza in conditii bune strugurii, punand in ladite un rand de struguri si un rand de flori de soc uscate. Din fructele negre de soc se poate face sirop, marmelada si dulceata, dar si un excelent vin rosu, lichior, tuica sau otet. Fructele bine coapte pot fi folosite la placinte si prajituri, impreuna cu alte fructe. Ele sunt un bun colorant alimentar si se pot pastra prin congelare.

Frunzele de soc
    Intern, ceaiul din frunze are un efect puternic de depurare a sangelui. Frunzele tinere, culese primavara, daca sunt fierte dau un lichid care, indulcit cu miere, foloseste la combaterea constipatiei.
    Extern, frunzele intregi sau maruntite sunt fierte in apa si se aplica sub formă de cataplasme pe rani, furuncule, erizipel, arsuri, contuzii, hemoroizi externi si in zonele cu dureri reumatice.

Florile de soc
    Substantele continute de florile acestei plante miraculoase (bioflavonoizi, colina, ulei volatil, acizi grasi omega-3 si omega-6, vitamina C, pectina si taninuri) sunt foarte benefice pentru sanatate. Florile se culeg in lunile mai-iunie.
    Intern, ceaiul din flori de soc provoaca o transpiratie abundenta, ajutand la scaderea temperaturii. Este recomandat contra tusei si in afectiunile aparatului respirator: raceala, gripa, bronsita, sinuzita. Prin diureza pe care o produce se recomanda in reumatism, boli de rinichi si de vezica. Alte efecte: măreşte cantitatea de lapte la femeile care alăptează, are proprietăţi laxative - se recomandă în constipaţiile de natură nervoasă. Deoarece ajuta la eliminarea apei din ţesuturi, se foloseşte ca medicament natural în obezitate, avand mare succes in curele de slabire.
    Extern, sub formă de băi sau cataplasme, este indicat în furunculoze, abcese, arsuri, degeraturi, având proprietatea de a fluidifica puroiul si de a calma durerile, făcând să dea înapoi umflatura. Sub formă de băi fierbinti se utilizează contra reumatismului si gutei.


Socata
    Din florile de soc se obtine o bautura aromata si energizanta, numita socata. Ca medicament, socata este indicata in caz de constipatie, infectii pulmonare si afectiuni ale cailor respiratorii, astm bronsic, tuse, gripa, tuberculoza, afectiuni renale si urinare. Socata are o puternica actiune depurativa ajutand la eliminarea surplusului de apa din tesuturi si a toxinelor din organism.
    La prepararea socatei, se folosesc următoarele ingrediente: 6-8 inflorescenţe de soc, 10 litri de apă, 1 kg zahăr, 2 lămâi şi optional: zece boabe de orez, 1-2 linguri de stafide. Ingredientele se lasă la macerat, la loc cald, timp de 3-5 zile. Apoi, se strecoară şi se păstrează la rece, in sticle si nu in bidoane de plastic. Pentru a grabi fermentarea este bine ca in loc de zahar sa faceti zahar invertit si sa adaugati in compozitia finala putina drojdie.

Fructele de soc
    Fructele de soc au multiple proprietăţi terapeutice: depurative, diuretice, sudorifice, antifebrile, antiseptice intestinal cu acţiune asupra florei de putrefacţie, laxative (în doze mici) şi purgative (în doze mari), hipotensive, antinevralgice, antireumatismale şi stimulatoare în refacerea epiteliului renal. Bobiţele de soc curăţă rinichii, stomacul şi se recomandă mai ales sedentarilor, predispuşi la obezitate.
    În tratamentele externe prezintă proprietăţi antiseptice, cicatrizante şi antiinflamatoare, cu efecte directe în unele boli de piele (psoriazis). Prin conţinut, are puternice acţiuni vitaminizante şi mineralizante.
    Fructele se pot culege in august-septembrie si se folosesc sub forma de infuzie, decoct, suc, tinctura sau chiar dulceata ori gem.

Sucul din fructe de soc
    Se culeg fructe de soc ajunse la maturitate, care trebuie sa fie negre la culoare si dulci la gust. In maximum 24 de ore de la recoltare, ele se spala foarte bine, se zdrobesc cu o furculita pana devin ca o pasta, care apoi se pune intr-un tifon curat si se stoarce cu mana. Se va obtine un suc inchis la culoare si avand un miros care aduce aminte de afine, cu efecte terapeutice exceptionale (restul de fruct care ramane dupa stoarcere poate fi folosit la dulceata ori gem). Sucul de fructe de soc se administreaza cu un sfert de ora inainte de masa, pe stomacul gol - 5 linguri la adulti si 3 lingurite la copii. Este un leac foarte util in curele de vara de dezintoxicare.

Tinctura din fructe de soc
    Fructele de soc imature, preparate sub forma de tinctura, sunt unul dintre cele mai nenocive si mai puternice purgative si dezintoxicante din flora noastra. Aceasta tinctura este un laxativ puternic si bland, care poate fi luat pe termen lung, fara a da dependeta si fara a produce iritatii sau alte efecte adverse. Fructele de soc contin substante care pe termen lung inhiba apetitul alimentar, au efecte de eliminare a apei din corp atat prin diureza, cat si prin transpiratie, fiind un remediu natural complex pentru scaderea in greutate. De asemenea, are efecte intineritoare si vindecatoare exceptionale asupra pielii, iar tratamentul cu aceasta tinctura confera o stare de dinamism si usurinta, atat la nivel psihic, cat si mental.
    Tinctura din fructe se obţine prin amestecarea sucului proaspăt de fructe (nematurizate, de culoare rosie-violet) cu alcool alimentar de 90grade, în raport 1:1, după care se agită bine pentru omogenizare. Se păstrează în sticle mici, bine închise, la loc rece şi întunecos.
    Preparatul se dilueaza intotdeauna intr-o jumatate de cana de apa si se bea pe stomacul gol. Nu consumati niciodata doar tinctura in stare pura! Doza se mareste in functie de reactia tranzitului intestinal: daca acesta devine foarte intens inca de la prima lingura, atunci doza nu se mai mareste.
    Tinctura este contraindicata in primele saptamani de sarcina, pentru persoanele care sufera de diaree cronica si acuta.

Recomandari terapeutice cu tinctura de soc
Obezitate, ingrasare - In prima zi se ia o lingurita, la ora 18:00; a doua zi se iau 2 lingurite la aceeasi ora s.a.m.d., pana in ziua a saptea, cand se ajunge la 7 lingurite luate odata. Se mentine aceasta doza vreme de 30 de zile. Dozele progresive se iau pentru a nu crea un soc tranzitului intestinal, care va fi foarte mult accelerat, la fel ca si diureza si procesele de eliminare per ansamblu. Daca, pe masura ce doza creste, apare diareea puternica, se revine la cantitatea de plecare, iar daca diareea persista, atunci se intrerupe tratamentul. Aceasta cura trebuie insotita de o dieta alimentara din care sa fie exclusa carnea, aditivii alimentari, margarina, zaharul. Salatele de fructe si legume sunt foarte indicate, ajutand la efortul de a slabire.

Acnee, eczema alergica - se ia 1 lingurita de tinctura de fructe de soc in jumatate de pahar cu apa, de 3 ori pe zi, pe stomacul gol. Tratamentul se face minimum 3 luni, pentru ca procesele de dezintoxicare sa fie complete. Pe parcursul tratamentului se elimina din alimentatie carnea, zaharul si produsele cu aditivi alimentari, care au un rol extrem de nefast in aceasta categorie de afectiuni.

Psoriazis, boli de piele grave - se face o cura de 30 de zile cu tinctura de boabe de soc, administrata in doze progresive, de la 1 la 7 lingurite zilnic, ca in cazul obezitatii. Este un tratament drastic, care va accelera foarte mult procesele de dezintoxicare, favorizand vindecarea acestor boli.

Reumatism, guta - se face un tratament de lunga durata cu tinctura de fructe de soc. O lingurita diluata in jumatate de pahar de apa se ia de 3 ori pe zi, inainte de masa. Tratamentul dureaza minimum 60 de zile si se incepe in ultimele saptamani de vara, pentru ca efectele maxime sa fie in lunile octombrie-noiembrie, cand aceste afectiuni au de obicei manifestari acute. Cele mai puternice efecte s-au inregistrat in reumatismul cronic degenerativ.

Intoxicatii diverse - se ia o doza de soc de 2-3 linguri de tinctura de fructe de soc diluata intr-o cana de apa, iar a doua zi se incepe un tratament constand in 3 linguri de preparat luate zilnic. In otraviri si intoxicatii grave, pana la ajungerea intr-o unitate medicala specializata, se provoaca purgatie prin administrarea aceleiasi doze de soc, de 2-3 linguri. Tratamentul este contraindicat in toxiinfectiile alimentare cu manifestari diareice, precum si persoanelor cu diaree cronica.

Tulburari hormonale diverse, tumori - În tratarea tumorilor maligne şi benigne, chisturi ovariene, ovare fibrochistice, fibrom uterin şi mastoze se foloseşte tinctura cu efecte profilactice şi adjuvante, într-o cură de 2-3 luni, administrând câte 2-3 linguri pe zi, diluate în puţină apă, dimineaţa şi seara pe stomacul gol. Prezintă acţiuni surprinzătoare prin stimularea sistemului imunitar şi eliminarea toxinelor, mai ales când pacientul se confruntă şi cu o constipaţie cronică

Boli psihice - Practicantii medicinii psihosomatice moderne, care cauta sa elucideze legaturile dintre sanatatea fizica si cea a mintii, au remarcat ca marea majoritate a pacientilor cu probleme psihice sufera de constipatie cronica sau de afectiuni reno-urinare. Mai mult, prin normalizarea proceselor de eliminare a toxinelor fizice s-a constatat ca apare si o ameliorare extrem de evidenta a starii de echilibru interior. Cu alte cuvinte, tratamentul cu tinctura de boabe de soc are in anumite cazuri de tulburari psihice efecte de-a dreptul miraculoase.

Dulceata din fructe de soc
    Ingrediente: 1 kg fructe de soc, 1 kg zahar, 100 ml apa, zeama de la o lamaie, 3 plicuri zahar vanilat.
    Se rup fructele de pe codite si se pun intr-o strecuratoare, se curata de eventualele impuritati (frunzulite, etc) si se spala sub un jet de apa rapid. Se lasa la scurs.
    Se aseaza intr-un vas, straturi alternative de fructe si zahar. Peste fructe se stoarce zeama de lamaie. Se pune vasul intr-un loc racoros, pana a doua zi. Se fierbe la foc mic, in primele 10 minute sau pana se topeste zaharul, apoi se mareste flacara.
    Se scutura vasul din cand in cand (nu se amesteca cu lingura) si se inlatura spuma formata la suprafata. Se adauga vanilie si se mai lasa pe foc circa 15-20 de minute sau pana cand compozitia fierbe mai incet, semn ca dulceata este gata. Se toarna fierbinte in borcane bine spalate si uscate in cuptor, se lasa pe masa cateva minute (pana prinde un pic de pojghita), iar apoi se sigileaza cu celofan sau capac.

ATENTIE!
- Nu supradozati preparatele din soc. Fructele sunt foarte puternice, fiind mai degraba medicament decat aliment. Si, ca orice medicament supradozat, ingerat in cantitati mari - peste 200 g - aceste fructe pot crea probleme. Simptomele intoxicatiei sunt: voma, arsuri la stomac, iritarea gatului, dificultati in respiratie, convulsii.
- Fructele necoapte au un anumit grad de toxicitate, intoxicatiile manifestandu-se prin voma, diaree. In acest caz se va administra bolnavului lapte, decoct cu fulgi de ovaz si carbune medicinal.
- Tratamentul cu fructe de soc este contraindicat persoanelor cu diaree cronica sau acuta. Desi este unul dintre purgativele cel mai usor de tolerat (este mult mai putin iritativ decat crusinul), fructele de soc pot produce iritatii persoanelor cu colon sensibil.
- Uzul excesiv sau prelungit poate duce la pierderi mari de potasiu prin urina.
- Aplicarea direct pe piele sau pe mucoase a florilor proaspete va fi evitata deoarece ele produc eriteme (roseata a pielii).
- In general, persoanele cu predispozitie alergica vor lua la inceput doze mici de soc, iar in cazul in care apar iritatii pe piele, dificultati in respiratie, curgerea nasului sau a ochilor, administrarea acestei plante se va intrerupe.
- Consumul produselor de tip alimentar trebuie sa fie ponderat si echilibrat in timp.
- Administrarea socului se va face sub supraveghere medicala, in cazul persoanelor care iau laxative si diuretice de sinteza.
- Copiilor sub 12 ani li se vor administra tratamente si produse pe baza de flori de soc, cu prudenta, in doze reduse de 2-4 ori, intrerupandu-se tratamentul daca apare una din simptomele sus-mentionate.

Un comentariu :

  1. Imi place ceaiul de soc. Il beau pentru detoxifiere, in mai multe cure pe an. Mai sunt bune si urmatoarele: http://www.dietapentrutine.ro/2016/04/18/cele-mai-bune-8-ceaiuri-pentru-slabit/

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...