INTARIREA SISTEMULUI IMUNITAR

    Orice om are in fiecare moment cateva sute de celule canceroase in organism, precum si diferiti microbi care ar fi fatali, daca nu ar fi “tinuti la respect” de catre sistemul imunitar. Acest sistem, format din “armate” de milioane de celule specializate, are solutii practice pentru orice agresiune din exterior si din interior, cu conditia sa nu fie perturbat. Insa, datorita unei poluari fara precedent, a alimentatiei chimizate mult peste limitele admisibile, precum si a stresului psihic tot mai puternic, capacitatea de lupta a sistemului imunitar scade dramatic. 
    Se stie ca un sistem imunitar scazut predispune la boala, asa ca, din acest punct de vedere, cheia sanatatii nu este uciderea microbilor prin indoparea organismului cu medicamente si vitamine sintetice, ci refacerea mijloacelor naturale de aparare, adica intarirea sistemului imunitar.

Semne care trădează un sistem imunitar deficitar:
- oboseala
- boli cronice
- insomnie
- depresie
- probleme de piele
- infecţii repetate care nu răspund la tratamente
- parazitoze
- ganglioni limfatici măriţi
- afte sau herpes bucal şi/sau genital frecvent
- denutriţie, diaree
- apariţia unor forme de cancer

    Substantele imunitare si anticorpii sunt produse in cantitati enorme. In lupta impotriva celulelor canceroase, a virusurilor si bacteriilor, organismul nostru se "inarmeaza" minut cu minut cu milioane de celule imunitare noi: limfocite T si B, celule producatoare de anticorpi, celule "ucigase" si "devoratoare". Pentru a putea domina acest maraton biochimic permanent, sistemul imunitar are nevoie de anumite vitamine si minerale pe care le preia din hrana. 
    Substantele bioactive care influenteaza sistemul imunitar sunt: vitaminele A, B6, C, E si D, zincul, seleniul, cuprul, fierul si substantele vegetale secundare (precum beta-carotenul sau licopina). De asemenea, studiile confirma faptul ca imunitatea organismului creste o data cu eliminarea sau reducerea grasimilor animale din alimentatie, dar si a urmatorilor factori de risc: stresul, alcoolul (in cantitati prea mari), nicotina, sedentarismul si alimentatia incorecta. Toate acestea diminueaza rezistenta organismului la virusuri si bacterii.

Imunitatea depinde de urmatoarele substante existente in alimente:
    Vitamina A (lapte, legume si fructe verzi, rosii si galbene) este un protector al pielii. Atunci cand lipseste, activitatea multor celule imunitare scade, iar virusurile si bacteriile pot patrunde mai usor prin peretii intestinali. 
    Vitamina B6 (peste, cereale, banane, fasole, mazare etc.) ajuta la producerea anticorpilor.
    Vitamina C (multe soiuri de fructe si legume) este un antioxidant care protejeaza celulele imunitare. Virusurile sunt "devorate" doar cand ea exista in cantitate suficienta.
    Vitamina E (uleiuri vegetale, cereale integrale, nuci, ardei) este importanta pentru protejarea membranelor. Lipsa ei deregleaza functia aproape a tuturor celulelor imunitare.
    Vitamina D (ulei de peste, unt, expunerea la razele solare) activează sistemul imunitar prin "armarea" celulelor T astfel încât acestea să reuseasca sa combata infecţiile.
    Substantele vegetale secundare, precum carotenul (morcovii, grapefruit, broccoli), licopen (rosii, pepene verde), luteina (spanac, ardei), zeaxantina (gogosari, mandarine) si flavonoidele (ceai verde, ceapa, vin rosu, fructe rosii, negre sau mov) influenteaza reactiile imunitare si au un efect antioxidant.
    Zincul (branzeturi, stridii, cereale integrale) le este folositor multor enzime. Atunci cand lipseste, celulele imunitare se maturizeaza mai greu.
    Seleniul (peste, nuci) ajuta celulele "ucigase" naturale in combaterea cancerului.
    Acizii grasi nesaturati (uleiuri vegetale) determina activitatea celulelor imunitare. Ei sunt materia de baza pentru substantele inflamante si membranele celulare.

Remedii naturiste pentru intarirea sistemului imunitar

Ginseng
    Cura cu ginseng dureaza intre 10 si 20 zile, timp in care se administreaza in jur de 1 g de radacina pe zi, pentru un adult. Nu depasiti niciodata doza de un gram de ginseng pe zi! Aceasta cura este indicata atat pentru persoanele sanatoase (cu efect profilactic), cat si pentru persoanele care se confrunta deja cu vreo boala.
    Sub actiunea ginsengului, capacitatea de aparare a organismului creste rapid, infectiile dau inapoi de la sine, convalescenta este mai scurta, sensibilitatea la stres se reduce, in timp ce puterea de munca sporeste. Persoanele cu deficit de imunitate datorat convalescentei, varstei inaintate, anumitor boli cronice, vor repeta cura de ginseng o data pe luna. In general, efectul ginsengului (tradus prin cresterea vitalitatii, a puterii de munca, eliminarea apatiei si indispozitiei) se resimte la 10 zile dupa inceperea unei cure.

Produse apicole
    Mierea, polenul, laptisorul de matca, apilarnilul sau propolisul pot fi considerate niste excelente stimulente ale sistemului imunitar. Toate acestea reprezinta un incredibil cocteil de vitamine, minerale, enzime, proteine si aminoacizi.

Echinacea

    Cercetările au arătat că Echinacea stimulează organismul să producă mai multe globule albe, în special limfocite şi o cantitate mare de interferoni (una dintre cele mai puternice substanţe anti-infecţioase naturale), îmbunătăţind abilitatea ficatului de a reduce efectele factorilor toxici din mediu. De asemenea, încurajează producţia substanţelor naturale care ajută organismul să lupte împotriva cancerului şi a altor afecţiuni. Efectele sale antipatogene se datoreaza unei combinatii de elemente constitutive care includ flavonoide, polizaharide, fenoli, alkylamide si unele minerale cum ar fi cupru, potasiu, iod şi fier, împreună cu vitaminele A, E si C.

Usturoi
    Pentru stimularea imunităţii puteţi folosi şi usturoiul. Acesta poate fi introdus în dieta copilului chiar de la vârsta de 2 ani. Nu trebuie să vă feriţi de mirosul neplăcut, pentru că tocmai substanţa care conferă acest miros - alicina - este factorul de creştere a imunităţii. În cazul adulţilor, doza minimă recomandată pentru a obţine efecte terapeutice este de trei căţei de usturoi proaspăt pe zi. Este indicat ca această cură să nu dureze mai mult de o săptămână.
 
Catina
    Fructele de cătină conţin de două ori mai multă vitamina C decât măceşele şi de 10 ori mai multă decât citricele. Conţin de asemenea vitaminele A, B1, B2, B6, B9, E, K, P, F, celuloză, betacaroten, fosfor, calciu, magneziu, potasiu, fier, sodiu, uleiuri complexe, 18 aminoacizi esenţiali, acizi graşi esenţiali. Pe lângă minerale şi cantităţi însemnate de vitamina C, arma secretă a cătinei este concentraţia ridicată de vitamina A şi betacaroten (puternic antioxidant natural, care contribuie la regenerarea ţesuturilor prin crearea de celule noi).

Terapia cu oxigen
     Peroxidul de hidrogen este produs de toate celulele sanatoase din corp formand, de fapt, primul zid al sistemului nostru imunitar. In absenta sa, trebuie sa se creeze celule specializate pentru a distruge anumiti agenti patogeni, adica un sistem imunitar secundar. Prin introducerea oxigenului din exterior, sistemul imunitar este ajutat sa faca fata suprasolicitarilor si sa protejeze, in continuare, organismul. Mai multe detalii, aici.


Probiotice
    Consumati în fiecare dimineaţă, un pahar cu iaurt sau chefir. Se considera ca probioticele ne ajuta in doua moduri. Primul este rolul pe care il joaca in interiorul sistemului digestiv. Celalalt mod, este impactul pe care acestea il au asupra sistemului imunitar. Se crede ca acesta ar fi cel mai important rol al probioticelor, deoarece inhiba dezvoltarea bacteriilor patogene. 

Argint coloidal
    Luat zilnic, argintul coloidal devine un „al doilea sistem imunitar” aducând mai multa energie, vitalitate, vigoare, relaxare, o vindecare mai rapida si mai putine toxine în corp. Pentru întreţinerea generală a sănătăţii, precum şi pentru întărirea sistemului imunitar sunt suficiente 1-2 linguri pe zi, doză considerată „nutritivă”.

Shot din miere, usturoi şi lămâie
    Ingrediente: o lămâie, un căţel de usturoi, putin boia de ardei iute si o linguriţă de miere.
    Tăiaţi lămâia în doua jumatăţi si stoarceţi sucul de lămâie dintr-o jumătate într-un bol mic. Feliaţi usturoiul şi lăsaţi-l să stea minim 10 minute. Apoi, adăugaţi-l la sucul de lămâie, impreuna cu boia de ardei iute si mierea, amestecand bine ingredientele. Dupa aceea, turnaţi amestecul în jumatatea de lămâie din care aţi stors sucul si savurati rezultatul. Peste 4 ore, se repeta procedeul cu cealaltă jumatate de lamaie.

Puteti afla mai multe informatii despre sistemul imunitar, vizionand urmatorul clip video:



Sfaturi utile pentru un sistem imunitar puternic

1. Igiena
    Pastrati suprafata pielii curata si intacta, in special in zona degetelor de la maini si picioare. Pielea este primul obstacol in calea invaziei microbilor. O piele curata limiteaza patrunderea microbilor si a substantelor toxice, de aceea celulele moarte care se exfoliaza trebuie indepartate cat mai des.
2. Sport
    Faceti zilnic exercitii fizice sau mergeti pe jos 20-30 de minute in pas alert. Aceste miscari vor stimula sistemul circulator, ceea ce va duce la oxigenarea corecta a creierului. Acesta, la randul lui, va transmite semnale corecte tuturor organelor corpului. Printr-o buna oxigenare, celulele corpului vor functiona mai bine, asigurand o vitalitate crescuta a organismului, care va putea sa lupte impotriva agentilor patogeni.
3. Relaxare
    Se stie ca oamenii stresati, prinsi in vartejul treburilor, grijilor si problemelor sunt mult mai predispusi la diferite boli, deoarece sistemul lor imunitar scade atunci cand nivelul de stres este crescut. Incercati deci sa practicati cat mai multa miscare in aer liber, de preferat in natura, unde aerul este mult mai curat, sa practicati tehnicile de relaxare, respiratie si meditatie. Acordati-va timp pentru clipe de liniste!
4. Hrana
    Daca se consuma numai alimente proaspete si naturale, sistemul imunitar va fi ajutat sa functioneze la parametri maximi. Enzimele continute in legumele si fructele proaspete imbunatatesc foarte mult functionarea sistemului imunitar. Din pacate omul modern apeleaza tot mai mult la alimente sintetice, cu aditivi, tratate si conservate, producandu-si singur mari prejudicii. Dependenta de cafea, alcool sau tigari este, de asemenea, nociva. 

5. Apa
    Consuma cel putin 1,5-2 litri de lichide in fiecare zi. Aportul de lichide poate fi sub forma de apa plata de izvor (apa carbogazoasa este acida), ceaiuri sau sucuri de fructe ori legume. Corpul nostru contine aproximativ 70% apa si este indicat ca aceasta apa sa fie de calitate, daca vrem sa avem un corp sanatos.
6. Odihna
    Un organism odihnit este mai rezistent. Fiecare dintre noi este diferit, astfel ca si nevoia de odihna este diferita. Uneori insa, pentru ca sunt mult prea ocupati, oamenii uita de acest aspect si neglijeaza odihna. Urmareste sa iti organizezi timpul ca sa-ti termini treburile in timp util, astfel incat sa ai suficient timp si pentru 7-8 ore de somn, atat cat este recomandat.
7. Optimism
    Organismul este sensibil la emotiile noastre negative, la starile de suparare, devenind foarte vulnerabil la necazuri, ganduri negre si pesimism. In schimb, nivelul de optimism si buna dispozitie, influenteaza in bine starea generala de sanatate a oricarei persoane. Studiile au demonstrat ca in timpul rasului sunt eliberate endorfine, este redus stresul si creste numarul de celule albe din sange, care sprijina sistemul imunitar.

3 comentarii :

  1. Asa e usor de scris dar in realitate in viata de zi cu zi nu e usor sa facem rost de toate acele alimente. Multe pe putem gasi in suplimentele pentru imunitate.

    http://www.4fit.ro/category/extra/sanatate

    RăspundețiȘtergere
  2. Salut. Interesant articol. Va recomand sa cititi inca un articol care, cred eu este la fel de bun. Acesta enumera cateva alimente care stau la baza unui sistem imunitar puternic datorita nivelului ridicat de antioxidanti si vitaminte pe care le contin. Poti copia linkul in browser https://amiiko.ro/sanatate/remedii-naturiste-pentru-imunitate/ sau cauta pe google amiiko remedii naturiste pentru imunitate

    S

    RăspundețiȘtergere
  3. Alimentatia este doar un aspect al imunitatii. Oricate alimente minune am consuma, tot e degeaba daca nu petrecem timp in aer liber, nu facem miscare, nu ne aparam de stres si multe altele, asa cum ati descris in articol. Din pacate, putini sunt constienti de asta.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...