CURA DE PRIMAVARA CU PAPADIE

    Papadia (Taraxacum officinale) creste foarte bine in toate regiunile tarii: pe pasuni, in liziere sau pe campii. Intreaga planta are efect tamaduitor, in special in bolile biliare si cele hepatice. Inainte de inflorire se colecteaza frunzele, in timpul infloririi tulpinile si florile, iar toamna radacinile. Perioada cea mai buna pentru a recolta papadia este doar primavara, pana pe la mijlocul lunii mai. Mai tarziu, papadia devine foarte amara, greu de consumat si neindicata in alimentatie.
    Păpădia este un foarte bun tonic amar si are efect coleretic, colagog, laxativ, diuretic, depurativ, stimulează peristaltismul tubului digestiv, secreţia salivară, gastrică şi intestinală. Contine proteine, glucide, tanin, colina, minerale (potasiu, sodiu, calciu, fosfor, fier, cupru, siliciu, zinc, magneziu, cobalt şi mangan), flavonoide şi carotenoide. Frunzele contin vitaminele B, C, E, D si o cantitate mai mare de vitamina A decat morcovii. Rădăcinile conţin, în plus, şi principii amare, inulină, zaharuri complexe, substanţe care favorizează flora intestinală benefică.

    Folosirea papadiei ca remediu naturist are foarte multe efecte benefice:
- mareste secretia de bila, imbunatateste sucul gastric
-
subtiaza sangele si normalizeaza circulatia sanguina
- elimina toxinele din corp, curata stomacul de tot felul de substante care se elimina greu
- creste pofta de mancare, indicata in anemie
- vindeca bolile de piele (eczeme, eruptii), folosita in acnee pentru refacerea tenului
- amelioreaza reumatismul, artrita si guta
- in obezitate, arde grasimile, scade nivelul colesterolului
- utilizata in cazurile de hepatita, regenereaza celulele bolnave ale ficatului
- ajuta la scaderea tensiunii arteriale, datorita continutului de potasiu
- trateaza afectiunile pancreasului (diabet), stomacului, splinei si rinichilor (nisip si pietre)

Remedii naturiste cu papadie
Ceai de radacina de papadie
    Seara se pune la macerat o lingurita (cu varf) de radacini intr-o cana de apa rece. Dimineata, se incalzeste pana incepe sa fiarba si dupa ce se raceste, se filtreaza. Aceasta cantitatea se imparte in doua si se bea, inghititura cu inghititura, cu o jumatate de ora inainte si dupa micul dejun. 

    Ceaiul de radacina de papadie are efect diuretic, elimina constipatia, transpiratia abundenta, ajuta la dizolvarea pietrelor la rinichi, subtiaza sangele ingrosat si distruge celule afectate de leucemie.

Infuzie de frunze uscate de papadie
    Se pune o lingurita de frunze la o cana de apa clocotita. Pentru a se face simtite efectele papadiei, trebuie sa consumati cate 2 cani de ceai pe zi, timp de 1-2 luni. 
    Ceaiul de papadie scade tensiunea arteriala  si este un foarte bun detoxifiant natural, fiind diuretic si depurativ. Intra in compozitia ceaiurilor gastrice si hepatice, fiind recomandat tuturor persoanelor care sufera de dereglari glandulare.

Indicaţii ale ceaiului de păpădie
- acnee, alergie, eczeme infecţioase recidivante, eczeme de etiologie necunoscută, psoriazis
- constipaţie, constipaţie atonă, colită de putrefacţie, dispepsie, insuficietă secreţie de salivă, gastrită hipoacidă
- reumatism, reumatism cronic, reumatism degenerativ, gută
- dischinezie biliară, hepatită, sechele post-hepatice, ciroză în faza iniţială
- intoxicaţii diverse, toxiinfecţii alimentare
- diabet zaharat (reduce glicemia, creşte diureza, protejează vasele de sânge)
- tromboflebită, arteroscleroză, hemoroizi, îmbunătăţirea circulaţiei sângelui
- obezitate
- afecţiuni renale: este folosit în special pentru a creşte diureza
- este un bun laxativ


Salata de frunze proaspete de papadie
    Frunzele proaspete sunt foarte bune de consumat sub forma de salate, alaturi de alte plante de sezon: salata verde, spanac, ceapa verde etc. Este bine ca frunzele sa fie culese dimineata devreme, inainte ca floarea sa se deschida. Daca sunt culese dupa inflorire, in timpul zilei, frunzele pot fi foarte amare. Frunzele de primavara sunt mai bune la salata decat cele din vara. Salata de frunze proaspete de păpădie curătă organismul de toxine.

Suc verde de papadie
    Sucul facut din frunzele papadiei este foarte util in cazurile de constipatie, in cresterea secretiei de fiere a bilei si curgerea acesteia catre ficat. Prin cresterea secretiei de bila se poate determina modificarea metabolismului corpului. Sucul verde de papadie este un tonic puternic pentru ficatul lenes. Papadia poate fi folosita si in curele de slabire, deoarece ajuta la arderea grasimilor.

Cura cu tije de papadie
    Tulpinile proaspete, consumate in stare cruda, ajuta rapid in hepatita cronica. Cura dureaza 2 saptamani, timp in care se vor consuma cate 5-6 tije pe zi. Diabeticii ar trebui sa manance cate 10 tulpini pe zi, atat timp cat papadia este inflorita. Oamenii permanent bolnaviciosi, anemici, care se simt abatuti si obositi, ar trebui sa faca cate o cura de 14 zile cu tulpini proaspete de papadie. 

    Pentru efectuarea curei, se spala tulpinile cu flori cu tot, abia dupa aceea se indeparteaza floarea si se mesteca incet tulpina. Aceasta are la inceput un gust amarui, este acrisoara si zemoasa si se aseamana cu andivele. Tijele proaspete pot dizolva fara dureri calculii biliari. Ele stimuleaza activitatea hepatica si biliara.

Cataplasme cu radacina de papadie
Se fierb 3 linguri de radacina de papadie, timp de 5 minute. Dupa aceea, se zdrobesc pana obtineti o pasta. Intindeti pasta pe o bucata de panza si aplicati-o pe incheietura care va doare. 


Sirop (miere) din flori de papadie
    Se pun la fiert 4 maini pline de flori de papadie intr-un litru de apa. Se lasa sa dea cateva clocote bune, apoi se ia oala de pe foc si se lasa la racorit. Apoi, se strecoara continutul printr-o sita, iar florile se storc bine. In final, sucul obtinut se amesteca cu 1 kg de zahar invertit. O alta posibilitate este sa adaugati zaharul si lamaia, dupa care se fierbe totul la foc mic. Siropul nu are voie sa devina prea gros, caci s-ar zaharisi dupa o pastrare mai indelungata, dar nici prea subtire, caci atunci ar incepe sa fermenteze dupa un timp.

Smoothie de papadie
    Efectele papadiei pot fi si mai puternice daca ea este consumata atunci cand este proaspata. O modalitate usoara si gustoasa de preparare este cea sub forma de green smoothie. Se pun in blender cateva frunze si tulpini de papadie, o mana de spanac, o mana de urzici, o banana, lapte sau apa (dupa preferinta), miere (dupa preferinta) si zeama de la o jumatate de lamaie. Aceasta bautura este foarte buna pentru detoxifierea intregului organism, pentru combaterea anemiilor si pentru reducerea stresului si a oboselii.

Cafeaua din papadie
    Radacinile de papadie contin taraxacina, un principiu amar deosebit de valoros in tratarea bolilor digestive, tannin, sterol, acid cafeic, inulina, de mare ajutor in controlul diabetului zaharat. Radacinile de papadie se recolteaza primavara devreme sau toamna, prin septembrie-octombrie, cand au stocate cantitati importante de substante nutritive.
    Gospodinele folosesc radacina de papadie in supe sau pentru prepararea unei pulberi din care se face o bautura precum cafeaua. Ca sa faci pulberea pentru cafea din papadie trebuie sa speli bine radacinile si sa le bagi la cuptor, la prajit, intr-o tava mare pentru patru ore, la o temperatura de 80 - 90 de grade. Din cand in cand, radacinile trebuie intoarse ca sa se prajeasca uniform.
    Radacinile bine prajite pot fi pastrate si rasnite proaspat sau pot fi macinate imediat dupa racire, prin rasnita electrica de cafea, pulberea astfel obtinuta putand fi pastrata in borcane inchise ermetic. Cafeaua din radacina de papadie ajuta la stimularea sistemului digestiv.

Precautii 

    In cazurile de ulcer si gastrita, papadia poate cauza o supraproductie de acid gastric. Sucul care se gaseste in tulpinile papadiei poate provoca alergii la persoanele sensibile.
    In cazul unor calculi biliari sau a abstrucţiei canalelor biliare trebuie consultat un specialist înainte de a consuma remedii pe bază de păpădie.




Niciun comentariu :

Impresii, Intrebari, Experiente ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...