Candidoza este o infectie determinata de o ciuperca din familia Candida. Există 80 de varietăţi ale speciei Candida. Cele mai patogene varietăţi sunt Albicans şi Tropicalis, cu largă răspândire în zonele temperate şi tropicale.
Cei mai mulţi dintre noi sunt doar purtători de Candida, fără a dezvolta semne de boală. Candida este intalnita in intestin, in vagin, in gura sau pe piele. Sporii acestei ciuperci pot să rămână în stare latentă ani la rând, iar apoi deodată să izbucnească şi să producă candidoza. Simptomele candidei pot varia de la o persoanala la alta. Mai mult decat atat, simptomele se pot schimba de la o zi la alta in cazul aceleiasi persoane. Acesta este unul din motivele pentru care o persoana poate sa sufere de candida genitala si migrene, iar alta sa aiba experiente cu urticarii, alergii, ulceratii orale si oboseala cronica. In functie de locul unde se manifesta candidoza poate fi bucala, cutanata, genitala, intestinala sau sistemica.
Candidoza bucala
Candidoza bucală este o infectie ce se dezvoltă la nivelul gurii, limbii si a gâtului. Candidoza bucală este cel mai des întâlnită la nou născuti. Leziunile de culoare albă în gură sau un strat alb în gura bebeluşilor, cu aspect brânzos si scăderea apetitului, sunt simptome al candidozei.
La nou-născuti candidoza bucală nu reprezintă o problemă serioasă, deoarece poate fi tratată usor prin spălarea tetinelor si stergerea cavitătii bucale cu o bucată de material moale si umed. Dacă sugarul este alăptat natural, atunci este recomandată curătarea mameloanelor cu o solutie antifungică (argint coloidal). După alăptarea sugarului mameloanele se spală cu apă caldă si se ung cu o cremă pe bază de lanolină.
La adulti, dupa o faza acuta in care limba si fata interna a obrajilor sunt de un rosu aprins, uscate si lucioase, apar depuneri albicioase cremoase, care se desprind atunci cand se curata limba. Mai apar senzatii de arsură la nivelul gurii si a gâtului si aparitia unui gust neplăcut în gură. Tesutul din jurul acestor pete albicioase este rosu si dureros.
Candidoza intestinala
Candidoza intestinală a nou-născutului este, de obicei, asociată cu candidoza bucală. Simptomele sunt tulburările digestive: vărsături, lipsa poftei de mancare, diaree, malabsorbţie, ultimele două apărând după primele două luni de viaţă. Un alt simptom al candidozei intestinale este iritatia feselor la nou-născut, care dispare după vindecare. La adulti se manifesta prin disconfort abdominal, diaree şi modificări ale scaunului, o dereglare a stării generale, arsuri, iar in forme mai grave se manifestă prin diaree cu sânge, colita.
Candidoza cutanata
Candidoza pe piele apare, de obicei, la copiii de varste foarte mici, din cauza umezelii acumulate in zona acoperita de scutec si este destul de asemanatoare cu cea bucala. Poate aparea si la adulti, dar mult mai rar.
Candidozele cutanate pot sa se dezvolte, în special, în zonele de pliere ale pielii, cum ar fi sub sâni sau la baza unghiilor, unde provoaca panaritiu superficial. Infectia cutanata se prezinta sub forma unei eruptii de mici pustule albicioase.
Candidoza genitala
Candida afecteaza de obicei organele genitale feminine, producand adesea vaginite si vulvovaginite. Candida albicans traieste in mod normal in flora vaginala a femeii, insa atunci cand pH-ul vaginal este perturbat sau imunitatea scade, echilibrul dintre candida si celelalte microorganisme din flora vaginala se pierde. Simptomele care apar sunt: mâncărimi, arsuri, scurgeri vaginale albicioase, urinare dureroasă şi durere în timpul actului sexual.
De cele mai multe ori, candidoza vaginala la barbati este asimptomatica. Insa, daca partenera lor are candidoza, cu siguranta si barbatul va avea. In cazul in care apar simptome, acestea se manifesta prin: mucoasa glandului inrosita si uscata, usturimi puternice, pete rosiatice sau mici basici albicioase care se sparg si apoi se descuameaza intens, miros fetid, secretii albicioase abundente si branzoase, durere si usturime la contactul sexual.
Candidoze sistemice
In cazuri mai severe, candida poate ajunge in sange, provocand afectiuni la ochi (retinita septica, endoftalmie), inima (endocardita), plamani, ficat, splina, rinichi si caile urinare superioare sau chiar la creier (meningita, abces al creierului). Acestea sunt situatii foarte rare, dar grave. Se manifesta la subiectii imunodeprimati, la pacientii dotati cu corpuri straine definitive (proteza valvulara cardiaca, cateter intravenos sau vezical) si la heroinomani.
Test pentru a descoperi gradul de severitate a candidozei
La cel putin 2 ore de la ultima masa, realizati urmatorul test: luati un pahar cu apă plată, apoi strangeti multa saliva in gura si scuipati în pahar. Lasati paharul pentru 40 de minute. Dacă saliva nu se dizolvă în apă aveti o infecţie cu candida.
Cauze fizice
- scaderea imunitatii organismului: anemie, raceli frecvente, o infectie cronica sau acuta, diabet netratat, anumite dezechilibre psihice (in special depresia sau anxietatea), tratament cu citostatice sau corticosteroizi
- excesul de antibiotice si anumite medicamente care afecteaza flora benefica
- actul sexual neprotejat: aceasta boala poate sa apara si la barbati, iar prin intermediul unui act sexual neprotejat femeile pot lua candidoza
- dietele bogate in alimente care modifica pH-ul, in general alimente acide
- o toaleta vaginala inadecvata: sapunuri dure, spalarea zonei genitale din spate in fata (zona anala contine foarte multe bacterii cu potential patogen si tocmai de aceea este indicata ca igiena la nivel local sa se faca din fata in spate). De asemenea dusurile vaginale dese nu sunt indicate si predispun la aparitia tulburarilor florei vaginale.
- probleme hormonale: obezitate, sarcina, menopauza, consumul de steroizi, anticonceptionale si alte medicamente pe baza de hormoni
Cauze mentale si emotionale
Aceasta infecţie are legătură cu angajamentul faţă de sine sau faţă de partenerul meu, referitor la sexualitate, la situaţii, expresii şi emoţii ne-exprimate, provenite din conflicte personale anterioare. Există şanse să nu mai fiu deschisă în a dărui, a împărtăşi şi a iubi. Candida poate decurge, de asemenea, din sentimentul de a fi fost injositã, de a fi abuzata sexual. Este o formă de protecţie fizică şi sexuală, deoarece iritaţia mă împiedică să fac dragoste. Ce mă irită atât de tare? Verific aspectele interioare ale sexualităţii mele, care este disturbată şi găsesc adevărata cauză a iritaţiei fizice şi interioare. De unde provine frustrarea mea? Trăiesc cu impresia că îi las pe ceilalţi să decidă asupra vieţii mele? Trebuie să imi asum riscul de a fi mai deschisă in faţa celorlalţi, mai ales în faţa celor de sex opus sau trebuie să rămân închisă in cochilia mea? De ce mă simt dată la o parte, simt că mă sacrific şi nu imi ocup locul cuvenit? Mi-e teamă că îmi voi pierde naivitatea, inocenţa, puritatea. Persoana cere prea mult de la sine insasi, este extrem de perfectionista si nu prea realista in ceea ce o priveste, cauta tot timpul experiente noi prin care sa poata fi fericita, dar uneori pune singura obstacole inaintea fericirii, tocmai cand este foarte aproape, este prea pretentioasa si nu are incredere in relatii si astfel este intr-un cerc vicios in care predomina frustrarile si supararile.
Atitudine sanatoasa
Îmi acord timp de a vedea şi a evalua ceea ce se întâmplă şi accept iubirea, deschiderea şi răbdarea din interiorul meu, precum şi in cazul partenerului meu. Vreau sa fiu mai realista si sa vad bucuria de a trai in lucrurile marunte din viata de fiecare zi. Sa ma manifest si sa fiu tot ceea ce pot sa fiu, cu blandete si iubire. Sa inteleg ca pot trai splendoarea vietii si fericirea in orice clipa si ca nimic nu ma poate impiedica.
Tratamente si retete naturiste
Propolisul – este o substanţă foarte eficientă împotriva tuturor infecţiilor fungice ale pielii şi corpului. Poate fi luat sub formă de tinctura sau ovule.
Argintul coloidal – este un produs relativ nou pe piata. Actioneaza eficient impotriva virusurilor, bacteriilor si ciupercilor, fara a avea efectul nedorit al medicamentelor.
Bicarbonatul de sodiu - este considerat ca un agent antimicrobian cu spectru larg împotriva infecţiilor bacteriene şi a ciupercilor care trăiesc în mediu acid. Este eficient împotriva paraziţilor interni si a viermilor, reglează tensiunea arterială mare şi este antidepresiv. Se fac spalaturi cu solutie de bicarbonat de sodiu.
Pelinul – are proprietăţi antifungice recunoscute şi este util împotriva unei game variate de agenţi patogeni, fără să afecteze bacteriile benefice. In functie de unde este localizata candida, se fac spălături cu infuzie concentrată de pelin (3 linguriţe la un litru de apă).
Cimbru - este o planta foarte eficienta in tratarea infectiilor bacteriene, fungicide si virale. Se consuma sub forma de ceai sau infuzie. Fiind antiseptic cutanat se pot face si spalaturi vaginale sau bai.
Aloe vera – este o plantă excepţională în prevenirea candidozei, deoarece acţionează ca un antifungic blând, echilibrând flora bucala, intestinală sau vaginala.
Ulei de neem - este folosit foarte mult in fabricarea sapunurilor pentru igiena intima, actionand extraordinar de bine impotriva candidozelor si a herpesului.
Peroxid de hidrogen (perhidrol) - Candidoza la femei (chiar forma rebela) poate fi eliminata rapid si definitiv prin spalaturi vaginale cu o solutie diluata de peroxid de hidrogen.
Cura cu probiotice – „bacteriile prietenoase” au rolul de a creşte pH-ul şi de a inhiba microorganismele nedorite. Astfel de bacterii benefice sunt conţinute în iaurt, kefir, alimente fermentate.
Tratament de ameliorare a simptomelor în 24 ore
1. Foloseşte iaurt sau kefir, neprocesat termic, fără aditivi, zahăr, coloranţi. Cu ajutorul unei seringi fără ac introdu 10 ml de iaurt în interiorul vaginului, după o oră te poţi clăti cu un ceai de gălbenele.
2. Pregăteşte o soluţie din 2 linguriţe de oţet de mere (nu oţet alb sau simplu) sau sucul de la o jumătate de lămâie la un litru de apă. Umple irigatorul cu soluţie şi introdu-o în vagin. Aceasta va restabili pH-ul natural al vaginului. Dacă apar usturimi, măreşte diluţia sau renunţă la această metodă.
3. Ia un căţel de usturoi şi curăţă-l, având grijă să nu faci crestături pe suprafaţa lui, pentru că te poate ustura. Apoi pune căţelul în tifon şi leagă-l cu aţă dentară, aşa ca o parte din aţă să rămână în exteriorul vaginului, pentru a-l putea scoate cu uşurinţă. Lasă-l să acţioneze 4 ore. În primele 5 minute poţi avea o senzaţie de usturime, dar mai târziu vei simţi o ameliorare evidentă a simptomelor.
4. Se aplică la nivelul vaginului un tampon de bumbac îmbibat cu soluţie de argint coloidal sau se introduce un ovul din propolis brut care se lasă peste noapte.
Avand in vedere faptul ca, in general, candidoza apare pe fondul scaderii pH-ului (aciditate) si a dezechilibrului florei benefice, pe lângă tratamentele locale şi interne, este indicat si un regim alimentar. In acest caz, se va urmari eliminarea alimentelor care produc aciditate, in paralel cu refacerea florei benefice (folosind probiotice si prebiotice).
Se vor elimina din consum urmatoarele produse: zahar (produse de patiserie, ciocolata, inghetata), carne, conserve, lapte si branza de orice fel, sosuri, grasimi animale sau vegetale (margarina, unt), alcool, bere, cafea, etc.
Puteti descarca un tabel cu alimentele acide si alcaline, aici !
Cei mai mulţi dintre noi sunt doar purtători de Candida, fără a dezvolta semne de boală. Candida este intalnita in intestin, in vagin, in gura sau pe piele. Sporii acestei ciuperci pot să rămână în stare latentă ani la rând, iar apoi deodată să izbucnească şi să producă candidoza. Simptomele candidei pot varia de la o persoanala la alta. Mai mult decat atat, simptomele se pot schimba de la o zi la alta in cazul aceleiasi persoane. Acesta este unul din motivele pentru care o persoana poate sa sufere de candida genitala si migrene, iar alta sa aiba experiente cu urticarii, alergii, ulceratii orale si oboseala cronica. In functie de locul unde se manifesta candidoza poate fi bucala, cutanata, genitala, intestinala sau sistemica.
Candidoza bucala
Candidoza bucală este o infectie ce se dezvoltă la nivelul gurii, limbii si a gâtului. Candidoza bucală este cel mai des întâlnită la nou născuti. Leziunile de culoare albă în gură sau un strat alb în gura bebeluşilor, cu aspect brânzos si scăderea apetitului, sunt simptome al candidozei.
La nou-născuti candidoza bucală nu reprezintă o problemă serioasă, deoarece poate fi tratată usor prin spălarea tetinelor si stergerea cavitătii bucale cu o bucată de material moale si umed. Dacă sugarul este alăptat natural, atunci este recomandată curătarea mameloanelor cu o solutie antifungică (argint coloidal). După alăptarea sugarului mameloanele se spală cu apă caldă si se ung cu o cremă pe bază de lanolină.
La adulti, dupa o faza acuta in care limba si fata interna a obrajilor sunt de un rosu aprins, uscate si lucioase, apar depuneri albicioase cremoase, care se desprind atunci cand se curata limba. Mai apar senzatii de arsură la nivelul gurii si a gâtului si aparitia unui gust neplăcut în gură. Tesutul din jurul acestor pete albicioase este rosu si dureros.
Candidoza intestinala
Candidoza intestinală a nou-născutului este, de obicei, asociată cu candidoza bucală. Simptomele sunt tulburările digestive: vărsături, lipsa poftei de mancare, diaree, malabsorbţie, ultimele două apărând după primele două luni de viaţă. Un alt simptom al candidozei intestinale este iritatia feselor la nou-născut, care dispare după vindecare. La adulti se manifesta prin disconfort abdominal, diaree şi modificări ale scaunului, o dereglare a stării generale, arsuri, iar in forme mai grave se manifestă prin diaree cu sânge, colita.
Candidoza cutanata
Candidoza pe piele apare, de obicei, la copiii de varste foarte mici, din cauza umezelii acumulate in zona acoperita de scutec si este destul de asemanatoare cu cea bucala. Poate aparea si la adulti, dar mult mai rar.
Candidozele cutanate pot sa se dezvolte, în special, în zonele de pliere ale pielii, cum ar fi sub sâni sau la baza unghiilor, unde provoaca panaritiu superficial. Infectia cutanata se prezinta sub forma unei eruptii de mici pustule albicioase.
Candidoza genitala
Candida afecteaza de obicei organele genitale feminine, producand adesea vaginite si vulvovaginite. Candida albicans traieste in mod normal in flora vaginala a femeii, insa atunci cand pH-ul vaginal este perturbat sau imunitatea scade, echilibrul dintre candida si celelalte microorganisme din flora vaginala se pierde. Simptomele care apar sunt: mâncărimi, arsuri, scurgeri vaginale albicioase, urinare dureroasă şi durere în timpul actului sexual.
De cele mai multe ori, candidoza vaginala la barbati este asimptomatica. Insa, daca partenera lor are candidoza, cu siguranta si barbatul va avea. In cazul in care apar simptome, acestea se manifesta prin: mucoasa glandului inrosita si uscata, usturimi puternice, pete rosiatice sau mici basici albicioase care se sparg si apoi se descuameaza intens, miros fetid, secretii albicioase abundente si branzoase, durere si usturime la contactul sexual.
Candidoze sistemice
In cazuri mai severe, candida poate ajunge in sange, provocand afectiuni la ochi (retinita septica, endoftalmie), inima (endocardita), plamani, ficat, splina, rinichi si caile urinare superioare sau chiar la creier (meningita, abces al creierului). Acestea sunt situatii foarte rare, dar grave. Se manifesta la subiectii imunodeprimati, la pacientii dotati cu corpuri straine definitive (proteza valvulara cardiaca, cateter intravenos sau vezical) si la heroinomani.
Test pentru a descoperi gradul de severitate a candidozei
La cel putin 2 ore de la ultima masa, realizati urmatorul test: luati un pahar cu apă plată, apoi strangeti multa saliva in gura si scuipati în pahar. Lasati paharul pentru 40 de minute. Dacă saliva nu se dizolvă în apă aveti o infecţie cu candida.
Cauze fizice
- scaderea imunitatii organismului: anemie, raceli frecvente, o infectie cronica sau acuta, diabet netratat, anumite dezechilibre psihice (in special depresia sau anxietatea), tratament cu citostatice sau corticosteroizi
- excesul de antibiotice si anumite medicamente care afecteaza flora benefica
- actul sexual neprotejat: aceasta boala poate sa apara si la barbati, iar prin intermediul unui act sexual neprotejat femeile pot lua candidoza
- dietele bogate in alimente care modifica pH-ul, in general alimente acide
- o toaleta vaginala inadecvata: sapunuri dure, spalarea zonei genitale din spate in fata (zona anala contine foarte multe bacterii cu potential patogen si tocmai de aceea este indicata ca igiena la nivel local sa se faca din fata in spate). De asemenea dusurile vaginale dese nu sunt indicate si predispun la aparitia tulburarilor florei vaginale.
- probleme hormonale: obezitate, sarcina, menopauza, consumul de steroizi, anticonceptionale si alte medicamente pe baza de hormoni
Cauze mentale si emotionale
Aceasta infecţie are legătură cu angajamentul faţă de sine sau faţă de partenerul meu, referitor la sexualitate, la situaţii, expresii şi emoţii ne-exprimate, provenite din conflicte personale anterioare. Există şanse să nu mai fiu deschisă în a dărui, a împărtăşi şi a iubi. Candida poate decurge, de asemenea, din sentimentul de a fi fost injositã, de a fi abuzata sexual. Este o formă de protecţie fizică şi sexuală, deoarece iritaţia mă împiedică să fac dragoste. Ce mă irită atât de tare? Verific aspectele interioare ale sexualităţii mele, care este disturbată şi găsesc adevărata cauză a iritaţiei fizice şi interioare. De unde provine frustrarea mea? Trăiesc cu impresia că îi las pe ceilalţi să decidă asupra vieţii mele? Trebuie să imi asum riscul de a fi mai deschisă in faţa celorlalţi, mai ales în faţa celor de sex opus sau trebuie să rămân închisă in cochilia mea? De ce mă simt dată la o parte, simt că mă sacrific şi nu imi ocup locul cuvenit? Mi-e teamă că îmi voi pierde naivitatea, inocenţa, puritatea. Persoana cere prea mult de la sine insasi, este extrem de perfectionista si nu prea realista in ceea ce o priveste, cauta tot timpul experiente noi prin care sa poata fi fericita, dar uneori pune singura obstacole inaintea fericirii, tocmai cand este foarte aproape, este prea pretentioasa si nu are incredere in relatii si astfel este intr-un cerc vicios in care predomina frustrarile si supararile.
Atitudine sanatoasa
Îmi acord timp de a vedea şi a evalua ceea ce se întâmplă şi accept iubirea, deschiderea şi răbdarea din interiorul meu, precum şi in cazul partenerului meu. Vreau sa fiu mai realista si sa vad bucuria de a trai in lucrurile marunte din viata de fiecare zi. Sa ma manifest si sa fiu tot ceea ce pot sa fiu, cu blandete si iubire. Sa inteleg ca pot trai splendoarea vietii si fericirea in orice clipa si ca nimic nu ma poate impiedica.
Tratamente si retete naturiste
Propolisul – este o substanţă foarte eficientă împotriva tuturor infecţiilor fungice ale pielii şi corpului. Poate fi luat sub formă de tinctura sau ovule.
Argintul coloidal – este un produs relativ nou pe piata. Actioneaza eficient impotriva virusurilor, bacteriilor si ciupercilor, fara a avea efectul nedorit al medicamentelor.
Bicarbonatul de sodiu - este considerat ca un agent antimicrobian cu spectru larg împotriva infecţiilor bacteriene şi a ciupercilor care trăiesc în mediu acid. Este eficient împotriva paraziţilor interni si a viermilor, reglează tensiunea arterială mare şi este antidepresiv. Se fac spalaturi cu solutie de bicarbonat de sodiu.
Pelinul – are proprietăţi antifungice recunoscute şi este util împotriva unei game variate de agenţi patogeni, fără să afecteze bacteriile benefice. In functie de unde este localizata candida, se fac spălături cu infuzie concentrată de pelin (3 linguriţe la un litru de apă).
Cimbru - este o planta foarte eficienta in tratarea infectiilor bacteriene, fungicide si virale. Se consuma sub forma de ceai sau infuzie. Fiind antiseptic cutanat se pot face si spalaturi vaginale sau bai.
Aloe vera – este o plantă excepţională în prevenirea candidozei, deoarece acţionează ca un antifungic blând, echilibrând flora bucala, intestinală sau vaginala.
Ulei de neem - este folosit foarte mult in fabricarea sapunurilor pentru igiena intima, actionand extraordinar de bine impotriva candidozelor si a herpesului.
Peroxid de hidrogen (perhidrol) - Candidoza la femei (chiar forma rebela) poate fi eliminata rapid si definitiv prin spalaturi vaginale cu o solutie diluata de peroxid de hidrogen.
Cura cu probiotice – „bacteriile prietenoase” au rolul de a creşte pH-ul şi de a inhiba microorganismele nedorite. Astfel de bacterii benefice sunt conţinute în iaurt, kefir, alimente fermentate.
Tratament de ameliorare a simptomelor în 24 ore
1. Foloseşte iaurt sau kefir, neprocesat termic, fără aditivi, zahăr, coloranţi. Cu ajutorul unei seringi fără ac introdu 10 ml de iaurt în interiorul vaginului, după o oră te poţi clăti cu un ceai de gălbenele.
2. Pregăteşte o soluţie din 2 linguriţe de oţet de mere (nu oţet alb sau simplu) sau sucul de la o jumătate de lămâie la un litru de apă. Umple irigatorul cu soluţie şi introdu-o în vagin. Aceasta va restabili pH-ul natural al vaginului. Dacă apar usturimi, măreşte diluţia sau renunţă la această metodă.
3. Ia un căţel de usturoi şi curăţă-l, având grijă să nu faci crestături pe suprafaţa lui, pentru că te poate ustura. Apoi pune căţelul în tifon şi leagă-l cu aţă dentară, aşa ca o parte din aţă să rămână în exteriorul vaginului, pentru a-l putea scoate cu uşurinţă. Lasă-l să acţioneze 4 ore. În primele 5 minute poţi avea o senzaţie de usturime, dar mai târziu vei simţi o ameliorare evidentă a simptomelor.
4. Se aplică la nivelul vaginului un tampon de bumbac îmbibat cu soluţie de argint coloidal sau se introduce un ovul din propolis brut care se lasă peste noapte.
Avand in vedere faptul ca, in general, candidoza apare pe fondul scaderii pH-ului (aciditate) si a dezechilibrului florei benefice, pe lângă tratamentele locale şi interne, este indicat si un regim alimentar. In acest caz, se va urmari eliminarea alimentelor care produc aciditate, in paralel cu refacerea florei benefice (folosind probiotice si prebiotice).
Se vor elimina din consum urmatoarele produse: zahar (produse de patiserie, ciocolata, inghetata), carne, conserve, lapte si branza de orice fel, sosuri, grasimi animale sau vegetale (margarina, unt), alcool, bere, cafea, etc.
Puteti descarca un tabel cu alimentele acide si alcaline, aici !
Sex masculin; candida genitala; nu dispun decat de apa oxigenata.
RăspundețiȘtergereNu fac dragoste decat cu sotia, port lenjerie intima din bumbac(procentaj mare), si cu toate acestea.....
IMI POT ALICA PE PORTIUNEA AFECTATA APA OXIGENATA?
de candidoza bucala uitati cu trachisan si propolis.Bingo- simplu si eficient!
RăspundețiȘtergereeu fac gargara cu Trachisan de 3-4 ori pe zi si iau vitamin c. Sunt foarte multumita de recomandarea farmacistei.
RăspundețiȘtergere