ZAHARUL ALB si ZAHARUL INVERTIT

    Efectele negative ale zaharului rafinat asupra organismului uman, au facut ca acesta sa fie supranumit "moartea-albă".
    Zahărul, obţinut prin semisinteză, este format dintr-o singură substanţă: zaharoza. Pentru a putea fi asimilată de organism, zaharoza se transformă, cu ajutorul unei enzime numite invertază, în două molecule mai mici, glucoza şi fructoza, care pot străbate peretele intestinului subţire şi care pătrund apoi în circuitul sanguin.
    Acest proces prezintă însă două neajunsuri. In primul rând, se consumă cantităţi importante de calciu, putând conduce în timp la decalcifieri, osteoporoză, tetanie, tulburări intestinale etc. In al doilea rând, epuizarea invertazei poate conduce la intoleranţă alimentară, dar şi la astenie. Apoi, după preluarea în sânge, se produce un dezechilibru metabolic care suprasolicită pancreasul şi ficatul. 

    Se ajunge astfel la bulversarea secreţiei de insulină cu un risc crescut de diabet şi este afectată sinteza unor hormoni direct implicaţi în coordonarea activităţii sistemului imunitar, organismul ajungând să fie predispus la infecţii, răceli şi gripe, sclerozarea şi fragilizarea vaselor de sânge.

    Consumul excesiv de zahar poate conduce însă şi la scăderea memoriei, impotenţă, afecţiuni dentare, nevroze, artroză, ulcere, boli de inimă, obezitate şi diabet. Mai trebuie ştiut şi faptul că la albirea zahărului se foloseşte dioxid de sulf, cunoscut sub denumirea de E 220, care poate provoca probleme gastrointestinale şi de respiraţie.



    Trebuie avut grija si la produsele pe care le cumparati. Ciocolata, prajiturile si produsele de patiserie contin zahar. Insa cel mai periculos indulcitor se gaseste in sucurile racoritoare. Este vorba de aspartam.
        Aspartamul este un indulcitor artificial cu o putere de indulcire de 2oo de ori mai mare decat zaharul, fiind codat ca E951, clasa edulcoranti.
    Ca urmare a plangerilor facute de consumatori incepand cu anul 1995, agentia Food and Drug Administration (FDA) din SUA a facut studii si a intocmit o lista cu 92 de efecte ale aspartamului asupra sanatatii umane.
    Printre acestea se numara: obezitate (aspartamul stimuleaza pofta de dulce), foame si sete excesive, carii, migrene, ameteli, tremuraturi, edeme, balonari, dificultate de concentrare, pierderi de memorie, oboseala cronica, insomnie, iritabilitate, impotenta, hipertensiune arteriala, agravarea bolilor neurologice si celor autoimmune, infectii intestinale si urinare, aparitia bolilor pulmonare, risc de cancer la creier. 



    Zaharul alb se poate înlocui cu zahăr invertit (are putere dublă de îndulcire) sau cu miere de albine.

Reţeta pentru zahăr invertit:
 
    1 kg de zahăr, 400 ml apă şi o lingură de zeamă de lămâie se pun la fiert, într-un vas emailat, timp de 10-12 minute.
    Cu o lingură de lemn se colectează mereu spuma care se formeaza deasupra. Astfel se obţine un amestec de două monozaharide (glucoza şi fructoza), mult mai usor de asimilat. Siropul nu trebuie să se închidă la culoare. După răcire, se toarnă în sticle.

50 de efecte nocive ale zaharului asupra sanatatii
1. Scade randamentul sistemului imunitar si il afecteaza pe termen lung
2. Perturba echilibrul mineral al organismului
3. Cauzeaza hiperactivitate si dificultate in concentrare la copii
4. Creste seminificativ trigliceridele
5. Produce boli de rinichi
6. Scade colesterolul “bun”(HDL) si creste colesterolul “rau”(LDL)
7. Cauzeaza deficienta de crom si cupru
8. Impiedica absorbtia calciului si a magneziului
9. Creste riscul de cancer la toate nivelele
10. Creste glucoza din sange
11. Produce diabet
12. Slabeste vederea
13. Cauzeaza hipoglicemia
14. Cauzeaza probleme cu acidul din stomac
15. Creste nivelul adrenalinei la copii
16. Grabeste imbatranirea
17. Conlucreaza la dependenta de alcool
18. Ataca dintii atat pe exterior cat si prin interior facindu-i moi si sensibili
19. Creste riscul de obezitate
20. Creste riscul de boala Chron (intestin iritabil)
21. Provoaca candidoza sistemica
22. Provoava atrita
23. Creste riscul de astm
24. Contribuie la formarea pietrelor la ficat si la rinichi
25. Creste riscul de boli cardo-vasculare
26. Este una din cauzele formarii hemoroizilor
27. Provoaca alergiile alimentere
28. Provoaca varice
29. Cauzeaza osteoporoza
30. Scade hormonul cresterii
31. Provoaca hipertenisune
32. Afecteaza structura ADN-ului
33. Provoaca eczeme si acnee mai ales la tineri
34. Poate cauza cataracta
35. Creste riscul de ateroscleroza
36. Produce radicali liberi in corp
37. Afecteaza activitatea enzimelor din organism
38. Scade elasticitatea tesuturilor
39. Afecteaza activitatea ficatului
40.Produce marirea ficatului
41.Poate produce constipatie
42.Este o cauza a migrenelor
43.Dezechilibreaza flora intestinala
44.Produce dezechilibru hormonal
45. Creste riscul de Alzheimer
46. Provoaza depresii
47. Afecteaza pancreasul
48. Provoaca deficitul de atentie la copii(ADHD)
49.Dezechilibreaza ph-ul salivei - devine acid !
50. Zaharul da dependenta !

Niciun comentariu :

Impresii, Intrebari, Experiente ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...