VITAMINA C ORGANICA

    Vitamina C este o molecula compusă din carbon, hidrogen şi oxigen si a fost identificată pentru prima dată de către fiziologul şi biochimistul maghiar Albert Szent-Gyorgyi. Pentru aceasta descoperire el a primit premiul Nobel, in 1937. 
    Vitamina C sau acidul ascorbic este cea mai importanta vitamina hidrosolubila cu rol antioxidant.
    Aproape toate vieţuitoarele de pe Pământ îşi produc singure această vitamina care le asigură energia şi dinamismul, dar nu şi omul. Omul trebuie să consume legume, fructe si verdeturi, pentru a face rost de această vitamină fără de care, in scurt timp, s-ar imbolnavi grav de scorbut si ar muri.
    Aceasta boala se manifesta prin alterarea si ruperea vaselor de sange care duc la hemoragii interne. In acest caz, organismul incepe sa secrete colesterol pentru a repara vasele respective. Medicii au ajuns la concluzia ca majoritatea bolilor cardiovasculare si de inima sunt o consecinta pe termen lung a lipsei de vitamina C.

    O alta problema in legatura cu aceasta vitamina atat de esentiala pentru noi este faptul ca, fiind hidrosolubila, se elimina foarte repede din corp, prin urina.
    De aceea, este indicat ca omul sa consume zilnic alimente care contin vitamina C sau - mai ales in timpul iernii si primavara, cand nu exista legume si fructe proaspete – sa apeleze la comprimate organice de vitamina C.

    Un studiu unic ce a fost realizat de o echipa de cercetatori de la Universitatea din Oxford (Anglia), a demonstrat ca vitaminele sub forma de pastile (artificiale) nu au aproape nici un rol in prevenirea sau tratarea bolilor, fiind mult mai indicata consumarea de fructe, legume proaspete, cereale si alte alimente lacto-vegetariene neprelucrate ce contin diferite vitamine in stare perfect naturala. Studiul a demonstrat totodata ca vitaminele C,  E si beta-carotenul, luate sub o forma artificiala pentru prevenirea bolilor de inima, a cancerului, a infarctului si a altor boli, nu au de fapt nici un efect.
    Profesorul Jane Armitage a declarat: "Am investit treizeci de milioane de dolari in acest studiu ce a durat cinci ani, iar rezultatele sunt triste: vitaminele artificiale nu protejeaza impotriva bolilor de inima sau a cancerului. Vestea buna este insa ca vitaminele ce provin din surse naturale actioneaza sinergic si intr-un mod profund benefic asupra organismului, mantinandu-l sanatos si prevenind imbolnavirea." Profesor dr. Rory Collins, specialist in epidemiologie, seful echipei de cercetatori, a adaugat: "Tratamentele realizate cu vitamine artificiale sunt in realitate o pierdere de timp, insa cel putin ele nu sunt periculoase si nu au efecte adverse. Pastilele cu vitamine de sinteza (artificiale) sunt inutile. Reclamele care afirma ca anumite vitamine artificiale previn cancerul, cataracta, artrita si multe alte boli sunt de fapt false." Vitaminele artificiale sunt pur si simplu bani aruncati pe geam!

    Extractele naturale, bogate în vitamina C, contin flavonoide (pigmenti naturali) care îmbunătăţesc foarte mult asimilarea acestei vitamine de către organism si acţiunea sa terapeutică. S-a constatat ca fructele si legumele de culoare rosie si cele inchise la culoare (albastre, mov sau negre) sunt cele mai eficiente.
    Fructele cu continut mare de vitamina C sunt: macese, goji, portocale, lamai, grape-fruit, mere, căpşuni, catina, coacaze, cu condiţia să fie coapte.
    Legume şi zarzavaturi ce contin cantităţi însemnate de vitamina C: pătrunjel, varza albă, varza roşie, ardei, tomate, cartofi.
    Vitamina C din fructe si legume se pierde foarte usor in contact cu metale, prin fierbere (45 – 70%) sau prin prăjire (90%).

    Lipsa vitaminei C in organism duce la aparitia urmatoarelor simptome:
- sangerari ale gingiilor, fragilizarea vaselor de sange, varice, hemoroizi, oscilatii ale tensiunii arteriale, cresterea colesterolului
- umflarea dureroasa a incheieturilor, dureri ale oaselor, paradontoza
- nervozitate, dificultate în concentrare, stări depresive
- slabirea sistemului imunitar, infectii respiratorii
- insomnie, anemie, respiratie dificila, oboseala, căderea părului, astenie,
- îmbătrânirea accelerată a pielii, care formează riduri în jurul ochilor şi a buzelor, alergii, boli autoimune, imbatranire cerebrala (Alzheimer, Parkinson)

    Bineinteles, aportul zilnic de vitamina C organica, previne sau elimina toate aceste probleme, deoarece vitamina C are cateva roluri foarte importante in organism:
- este un antioxidant de excepţie, ce contribuie activ la frânarea tuturor proceselor de îmbătrânire din corp, menţinându-ne tonusul, elasticitatea şi capacitatea de a ne regenera
- este cel care participă la formarea colagenului, o proteină ce dă tărie şi elasticitate oaselor, cartilajelor, muşchilor şi vaselor de sânge
- ajută la asimilarea fierului şi potasiului, care previn degradarea vitaminei E şi a unor vitamine din complexul B, ce susţin procesele de asimilaţie şi de eliminare
- este cel mai puternic sprijin pentru imunitate, stimuland producţia a nu mai puţin de şase tipuri de celule ale sistemului imunitar
- are o importanţă covârşitoare pentru emoţiile şi gândurile noastre: stimuleaza activitatea glandei hipofize in secreţia a cel puţin zece transmiţători chimici, ce dirijează patru domenii: controlul stresului, sexualitatea, funcţiile tiroidei şi creşterea.

    Deasemenea, acidul ascorbic este foarte util persoanelor astenice, cu tendinţă spre melancolie sau depresie, asupra cărora are un efect tonic, înviorător, dătător de iniţiativă şi poftă de viaţă. Pe de altă parte, vitamina C este implicată şi în sinteza serotoninei, o substanţă responsabilă cu stările de calm, de curaj şi de relaxare, precum şi de apariţia stării de somn. Prin urmare, acest nutrient este util şi pentru cei cu probleme de genul anxietăţii, insomniei, pentru cei care se relaxează foarte greu, care sunt mereu măcinaţi de temeri şi incertitudini.
    În concluzie, administrarea zilnică a vitaminei C organica este foarte importantă pentru păstrarea şi recăpătarea sănătăţii noastre mentale şi psihice. Administrată în forma sa organică, ea induce în câteva zeci de minute o înviorare psihică şi mentală, iar în curele pe termen mediu şi lung ajută la păstrarea tonusului psihic, a unor capacităţi cognitive cum ar fi memoria sau atenţia. În schimb, există şi fenomenul invers: în lipsa vitaminei C organice, apare temutul proces al îmbătrânirii cerebrale, al distrugerii masive a neuronilor, al apariţiei unor maladii cum ar fi Alzheimer sau Parkinson.

    Pe langa toate cele descrise mai sus, prezenta vitaminei C in corp:
- stopeaza actiunea radicalilor liberi, care imbatranesc si distrug prematur celulele, improspateaza si tonifiaza epiderma
- fixeaza fierul si creste eficienta calciului din organism cu 50%
- creste si mentine randamentul fizic si intelectual, creste rezistenta la frig
- are rol in stimularea sistemului imunitar, accelereaza vindecarea ranilor, creste rezistenta la virusi si la bacterii
- are rol important in prevenirea si inhibarea cresterii tumorilor maligne, protejeaza organismul impotriva substantelor cancerigene
- prezinta efecte benefice impotriva stresului si depresiei, impreuna cu vitaminele B9 si B12
- mareste capacitatea de fixare si transport a oxigenului, in globulele rosii, stimuleaza maturarea globulelor rosii (hematiilor), scade nivelul colesterolului din sange
- recomandata fumatorilor si persoanelor care lucreaza cu lacuri si vopsele. O singura tigara poate distruge o cantitate de 20 – 100 mg de acid ascorbic din organism. 


Niciun comentariu :

Impresii, Intrebari, Experiente ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...