TEHNICI DE ELIBERARE EMOŢIONALĂ (TEE)

    Stiinta care sta în spatele TEE nu s-a dezvoltat precum multe alte descoperiri. Adica, ea n-a fost creata într-un laborator si apoi testata în lumea reala. În schimb, o uimitoare întorsatura a evenimentelor din lumea reala, a indicat calea de început. Iata povestea. În 1980, Dr. Roger Callahan lucra cu o pacienta, Mary, pentru o acuta fobie de apa.
    Ea suferea de frecvente dureri de cap si avea cosmaruri terifiante, ambele legate de frica de apa. În cautarea unui ajutor, ea mersese multi ani din terapeut în terapeut… fara vreo ameliorare vizibila. Dr. Callahan a încercat s-o ajute prin metodele conventionale, timp de un an si jumatate. Dar nici el nu a avansat prea mult. Apoi, într-o zi, el a pasit în afara “limitelor” psihoterapiei.

     Din curiozitate, el studia sistemul energetic al trupului si s-a decis sa bata cu buricele degetelor la baza ochilor lui Mary (un capat al meridianului stomacului). Asta pentru ca ea se plânsese de dureri de stomac in timpul crizelor. Spre mirarea lui, ea a spus imediat ca-i trecuse teama de apa, a dat fuga la o piscina din apropiere si a început sa-si dea cu apa pe fata. Fara nicio frica. Fara dureri de cap. Totul a disparut… inclusiv cosmarurile. Si n-au mai revenit niciodata. Ea era total eliberata de fobia de apa.



    Motorul care face TEE sa mearga este urmatoarea descoperire:

"Cauza TUTUROR emotiilor negative este existenta unei întreruperi în circuitul energetic al corpului."

    Aceste emotii negative includ teama, fobiile, furiile, regretele, anxietatea, depresia, amintirile traumatice SPT, grijile, vinovatiile si toate emotiile care ne limiteaza performantele în sport, în afaceri, în arta.

    Ca sa întelegeti mai bine cum actioneaza TEE, ati putea compara curgerea energiei prin corpul vostru cu aceea printr-un televizor. Atâta timp cât electricitatea trece prin televizorul de acasa, în mod normal, atât sunetul cât si imaginea sunt clare. Dar ce s-ar întâmpla daca ati scoate capacul din spate al televizorului si ati baga o surubelnita printre toate firele de acolo? Bineînteles ca ati întrerupe circuitele si un „zzzzzt” electric s-ar produce înauntru. Imaginea si sunetul s-ar pierde, ar lua-o razna si televizorul si-ar manifesta versiunea proprie de “emotie negativa”.

    Altfel spus, TOATE aceste emotii negative au aceeasi cauza…un “zzzzzt” electric în corp. Asta înseamna de asemenea ca…toate pot fi eliminate în acelasi mod.

    Pentru a invata aceste tehnici descarcati manualul, in limba romana, aici.
    Tehnica propriu-zisa dureaza aproximativ 2 minute. Insa, se recomanda 3-10 runde pe zi, pana la eliminarea tiparului negativ – timp de 1-2 saptamani/luni. Pentru problemele cronice trebuie insistat mai mult, pana la rezolvarea problemei: 10-20 runde/zi, timp de 2-4 luni.
    Puteti sa descarcati un CONSPECT al tehnicii si sa-l tipariti.



    Desi in manual TEE este abordata doar ca tehnica de eliminare a gandurilor si emotiilor negative, TEE se foloseste si pentru intarirea unor tipare pozitive de gandire. Care este diferenta? Primul caz reprezinta o abordare de tip rezolvare de probleme (“ma indepartez de”), in vreme ce al doilea vizează atingerea unui scop (“ma apropii de”). Ambele procedee sunt valabile si pot fi folosite chiar impreuna pentru reechilibrare fizică sau emoţională.

    Diferenta, in cazul celui de-al doilea procedeu, este ca scala de intensitate emotionala apare inversata; daca, de exemplu, o emotie sau o atitudine pozitiva precum bucuria, increderea sau multumirea de sine măsoară initial 1 sau 2, este de dorit sa o aducem la un nivel de cel putin 7 sau 8. Apoi, “afirmatia de neutralizare” devine “afirmatia de intarire”. Concret, renuntam la partea introductiva de tip “chiar daca”. 



2 comentarii :

  1. La inceput am fost sceptica, dar am incercat mai mult din curiozitate si pentru ca nici nu dura foarte mult. Am aplicat pentru ceva pozitiv, la care puteam verifica efectul imediat. Am fost foarte surprinsa sa constat ca numai dupa 3 seturi (sase minute) au aparut efecte, pentru care prin alte metode imi trebuiau cel putin 30 de minute. Este uimitor, dar FUNCTIONEAZA !!!
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  2. si la mine functioneaza, multumesc

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...