SEVA VITEI DE VIE

"Lacrimile" vitei de vie sau lichidul care se scurge primăvara din tulpinile viţei de vie, după tăiere, reprezintă un valoros leac natural străvechi. Încă din cele mai vechi timpuri, de mii de ani, seva viţei de vie a fost folosită de oameni pentru vindecare şi în special pentru a proteja sănătatea ochilor. De asemenea, aceasta seva este utila şi în cazuri de dischinezie biliară, colecistită sau litiază urinara.
    În medicina neconvenţională sunt cunoscute efectele benefice ale acestei esenţe naturale preţioase, care se datorează substanţelor valoroase din compoziţia sevei viţei de vie. Lichidul binefacator este apreciat ca fiind un remediu natural eficient, cu proprietăţi antihemoragice, antiinflamatoare, cicatrizante, depurative si antioxidante puternice. De asemenea, aceasta "apa vie" are efect antiseptic, crește rezistența ochilor și a pielii la infecții.

    Cea mai importantă substanta din seva vitei de vie este viniferinul, cu o capacitate antioxidantă de 62 de ori mai mare decât cea a vitaminei C. Viniferinul acţionează împotriva oxidării celulare. Oxidarea celulară conduce la apariţia ridurilor, a petelor de la nivelul pielii şi la diminuarea elasticităţii pielii şi a aspectului ei luminos. Viniferinul este un remediu excelent pentru ochi dar și pentru piele, ten, buze. De aceea seva viței de vie este folosită pentru tratamentul bolilor de ochi și pentru spălarea feței.

    Iată în continuare câteva dintre cele mai larg răspândite utilizări ale sevei proaspete de viţă de vie pentru sănătatea omului:

    Seva viţei de vie ajută la combaterea blefaritei (inflamaţia pleoapelor), a conjunctivitei (inflamaţie a conjunctivei cauzată de o infecţie bacteriană sau virală) şi a urciorului (orjelet), ce este o inflamaţie localizată purulentă a glandelor sebacee situate la nivelul pleoapelor. Datorită proprietăţilor ei antiinflamatoare şi antiseptice remarcabile, atunci când este aplicată sub formă de comprese la nivelul pleoapelor, seva viţei de vie este folositoare în tratarea urcioarelor persistente. 
    Cu seva de viţă de vie proaspăt recoltată se ung pleoapele sau se aplică comprese pe ochii închişi, apoi se lasă seva să acţioneze timp de 15 minute. Inflamaţia pleoapelor poate fi astfel tratată prin intermediul compreselor şi al spălării zilnice, timp de 2 săptămâni, în fiecare dimineaţă, a ochilor şi a tenului cu seva viţei de vie, care este necesar să fie păstrată în tot acest timp la frigider.

    Seva viţei de vie are şi o importantă acţiune litotriptică renală, de dizolvare pe cale naturală a calculilor renali. Administrată intern, seva viţei de vie contribuie la îmbunătăţirea procesului natural de reducere gradată a formaţiunilor solide de la nivel renal, aşa-numitele „pietre la rinichi”. 
    Pentru aceasta se administrează câte 1 lingură de sevă (aproximativ 10 ml), dimineaţa, pe stomacul gol. Pentru a stimula diureza, eliminarea confortabilă a urinei, remediul natural din sevă de viţă de vie se administrează împreună cu o cantitate de 100-200 ml de apă proaspătă de izvor. Se face o astfel de cură integrată, timp de o săptămână, interval în care se administrează zilnic seva de viţă de vie în cantitatea indicată, împreună cu apa de izvor.

    Datorită proprietăţilor ei antiinflamatoare şi astringente, seva viţei de vie ajută şi la tratarea acneei. Efectul antiseptic al sevei viţei de vie creşte rezistenţa pielii contra infecţiilor. Aplicată zilnic sub formă de comprese, seva viţei de vie contribuie la îmbunătăţirea stării generale a tenului. Pentru aceasta, se recomandă spălarea zilnică a tenului cu seva viţei de vie, care se lasă să se usuce în mod natural, iar apoi, după aproximativ o jumătate de oră, se spală tenul cu apă. Procedeul se realizează zilnic, timp de două săptămâni.

    Asupra sistemului hepato-biliar, seva viţei de vie are, de asemenea, un efect profund benefic, deoarece stimulează activitatea biliară prin acţiunile coleretică (care stimulează secreţia biliară) şi colagogă (care facilitează evacuarea veziculei biliare). Administrarea internă de sevă de viţă de vie este utilă în cazurile de colecistită (inflamaţia veziculei biliare) şi de dischinezie biliară (perturbarea motilităţii veziculei biliare). 
    În astfel de situaţii se recomandă administrarea unei linguri de sevă de viţă de vie (aproximativ 10 ml), cu o jumătate de oră înainte de masă. Apoi, după ingurgitare, se adoptă poziţia culcat pe partea dreaptă şi se rămâne astfel, în această poziţie, timp de 10-15 minute. Se repetă procedeul timp de 5 zile la rând, folosind sevă de viţă de vie proaspăt colectată, ce a fost păstrată la rece în frigider.

    Seva viţei de vie are totodată şi un important efect imunostimulent, prin care fortifică în mod considerabil activitatea sistemului imunitar. Seva viţei de vie contribuie la întărirea puterii sistemului imunitar tocmai datorită prezenţei viniferinului, care este un puternic antioxidant
    Pentru a beneficia de efectul imunostimulent, seva viţei de vie se consumă proaspătă, în cantităţi de 15 până la 60 ml pe zi (o lingură şi jumătate până la 6 linguri pe zi). Se recomandă administrarea sevei de viţă de vie zilnic, timp de 7 zile, în fiecare dimineaţă. Administrarea se face din oră în oră, câte o linguriţă de sevă înghiţită pe stomacul gol, pe întreaga durată a dimineţii, de preferinţă între orele 8:00 şi 11:00, cu un total de patru administrări a câte o lingură şi jumătate de sevă de viţă de vie, în medie 15 ml la o administrare. Prima masă a zilei se va lua după ora 12:00.

Atentie!
    Lichidul recoltat in urma taierii crengilor vitei de vie se păstrează în sticle curate, de culoare închisă, astupate ermetic. Păstrarea se face în frigider, pentru a preveni alterarea. Este necesar ca seva viţei de vie să fie folosită într-un interval de timp de cel mult două săptămâni de la colectare.

Niciun comentariu :

Impresii, Intrebari, Experiente ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...