NECESITATEA DETOXIFIERII
SIMPTOMELE UNUI ORGANISM PLIN DE TOXINE

    Pentru a intelege mai bine necesitatea unei detoxifierii periodice sa comparam corpul uman cu o masina! In acest caz inima este motorul, intestinele ar fi teava de esapament, plamanii sunt filtrul de aer, sangele este uleiul, etc… Asa cum la o masina se face revizia tehnica (de ex. se schimba uleiul si filtrele) si in cazul nostru ar trebui sa facem o „revizie tehnica” anuala. Insa noi nu putem schimba componentele ci doar sa le „reconditionam” - sa le curatam - pentru a putea sa le folosim in continuare. In caz contrar, dupa cativa ani, cand organismul este supraincarcat de deseuri, ne putem trezim cu dureri de inima, cu pietre la ficat sau rinichi, cu probleme de aciditate, etc. Astfel, este foarte util sa facem anual cate o cura de purificare a sangelui, a limfei, a ficatului, a intestinelor, etc. In acest fel, cu siguranta vom fi mai sanatosi si vom trai mai mult.

    Cand mecanismele naturale de eliminare a toxinelor din organism (ficat, plamani, intestine, rinichi, piele) sunt depasite sau inhibate, atunci toxinele incep sa fie depozitate in corp sub forma de pietre (la ficat si rinichi) si grasime. In acest fel, corpul se acidifiaza pe zi ce trece, iar sistemele acestuia incep sa nu mai functioneze bine, organele sunt si ele progresiv si silentios afectate, astfel ca omul se simte din ce in ce mai slabit si mai obosit, apoi se instaleaza bolile sau apar recidivele, precum si tulburarile comportamentale.

Organele care contribuie la eliminarea toxinelor din corp

    Plamanii sunt o cale de epurare a substantelor volatile. Ele se elimina prin aerul expirat, dandu-i acestuia un miros caracteristic numit halena. In afara de substantele volatile, pe aceasta cale se elimina pulberile din aerul inspirat si alti factori poluanti, sub forma sputei ce se formeaza din secretiile arborelui respirator. Pentru ca epiteliul respirator sa fie in buna stare de functionare este necesar ca aerul inspirat sa fie moderat umidificat. Fumatul face cilii celulelor epiteliale sa nu se mai miste si astfel favorizeaza stagnarea secretiilor si infectiile. Desi ar putea parea nesemnificativ, este foarte important, mai ales la copii, ca respiratia sa se faca pe nas si nu pe gura. Mucoasa nazala purifica aerul inspirat.

    Intestinul gros este calea pe care se elimina majoritatea toxinelor ingerate. O buna digestie, cu o functie purgativa buna a colonului, impiedica stagnarea reziduurilor si posibila lor reabsorbtie. Asa se explica de ce persoanele care sufera de constipatie prezinta si dureri de cap extrem de neplacute, diminuarea randamentului profesional, eczeme: stagnarea materiilor fecale impiedica eliminarea toxinelor din organism, fenomen care se resimte in acest fel. Metodele de combatere a constipatiei sunt metode de detoxificare, multe dintre caile de curatare incluzand clisme, urmate de golirea intestinului gros.

    Rinichii sunt adevarate pompe de eliminare a excesului de lichide din organism. Rinichii filtreaza 1 200-1 300 ml sange/minut, adica un sfert din debitul cardiac. Prin intermediul unei membrane foarte fine sunt filtrate toate substantele continute de sange, sunt retinute cele considerate necesare si eliminate cele in exces si produsii de catabolism nemetabolizabili. Este necesar ca volumul si presiunea sangelui sa fie cat mai apropiate de normal, iar membrana de filtrare sa fie intacta. Unele medicamente, luate in exces, distrug membrana de filtrare, din aceasta categorie facand parte algocalminul si antinevralgicul.

    Pielea este cel mai intins organ de excretie a toxinelor: avem aproape 18 mp de piele! La baza firelor de par de pe tegument se afla glandele sebacee, prin intermediul carora se elimina foarte eficient toxinele. Substante precum iodul, mercurul, bromul sunt eliminate pe aceasta cale. In plus, glandele sudoripare elimina, alaturi de transpiratie, uree si acizi urici. De altfel, la nivelul pielii este foarte usor sa vedem incarcarea toxica a organismului: o piele terna, obosita, cu eruptii inestetice reflecta deficitul in excretia toxinelor. Celulita este o afectiune a intregului organism reflectata la nivel subcutanat si cutanat. Urmarea unui proces de detoxificare este o etapa de baza in eliminarea acesteia.

    Ficatul filtreaza tot sangele venit de la tubul digestiv, incarcat cu molecule rezultate din digestie si absorbite, depoziteaza substantele folositoare organismului si elimina substantele nefolositoare sau toxice. Eliminarea se face prin produsul sau de secretie, bila, care se varsa in tubul digestiv si ajunge in materiile fecale. Ficatul sintetizeaza proteinele corpului, produce colesterolul, acizii biliari si substantele implicate in echilibrul fluido-coagulant. Toate toxinele din organism necesita o neutralizare hepatica; astfel, alcoolul este preluat de hepatocit – celula hepatica – si neutralizat, deoarece netransformat el actioneaza toxic asupra celulei nervoase. In mod asemanator actioneaza si medicamentele, cele mai multe avand cale de eliminare hepatica si renala. Folosirea in exces a medicamentelor – antibiotice, antialgice, sedative – supun ficatul unui efort de metabolizare intens, putandu-se merge pana la distrugerea celulelor. Ficatul mai este suprasolicitat datorita numarului mare de substante chimice folosite pe post de conservanti, aditivi si amelioratori alimentari (E-uri).

    Sursa principala a toxinelor care se acumuleaza in corp este alimentatia nesanatoasa: consumul exagerat de dulciuri, de grasimi rele, de uleiuri arse (mancaruri prajite), de preparate fast-food, de sucuri carbogazoase din comert, etc. Daca la acest stil de viata se adauga un aport scazut de antioxidanti datorita consumului mic de fructe si legume, precum si obiceiuri nesanatoase ca fumatul si consumul exagerat de alcool, atunci nu trebuie sa va mire ca organismul nu mai poate suporta si va trage un semnal de alarma.

    In concluzie, ne intoxicam cu propriul nostru mod de viata, iar consecintele pe termen lung sunt severe: afectiuni cardiovasculare, afectiuni degenerative, imbatranire precoce, etc. 
    Mirosul corpului si respiratia urat mirositoare, oboseala si insomnia, sunt printre primele semne ce indica ca un organism este incarcat cu toxine iar aceste simptome apar cu multi ani inainte ca sa apara primele semne evidente ale unor boli. Este necesar sa intelegeti ca atunci cand boala este instalata, degeaba se apeleaza la medicamentele de sinteza, caci pana nu se detoxifiaza organismul, nu se va putea scapa de o boala cronica.
    Asadar, detoxificarea inseamna o modificare a stilului de viata, “ajutata” de ceaiuri si regimuri alimentare ce stimuleaza organele direct implicate in curatarea organismului.

    In cazul nevoii de detoxifiere, organismul ne ofera cateva semnale pe care nu trebuie sa le neglijam:
- Starea de oboseala permanenta care devine din ce in ce mai intensa si mai greu de combatut, mai ales daca alegeti sa folositi energizante.
- Aveti insomnie sau simtiti nevoia sa dormiti tot mai mult, iar cand va treziti resimtiti in continuare senzatia de oboseala, ca si cum n-ati fi dormit decat o ora.
- Depresie, anxietate, stare de iritabilitate, isterie, lipsa puterii de concentrare, plictiseala, indispozitie, lipsa initiativei.
- Transpiratia devine urat mirositoare.
- Daca nu aveti o evacuare eficienta a intestinelor, care sa se desfasoare in fiecare zi, toxinele sunt reabsorbite in sange si asta va afecta sanatatea. Fecalele prind un miros fetid destul de puternic, ceea ce demonstreaza incarcarea si perturbarea florei intestinale, acest simptom fiind insotit de tulburari ale tranzitului intestinal, manifestat in special prin constipatie.
- Foarte multi oameni se trezesc dimineata cu o respiratie urat mirositoare sau o limba incarcata cu depozite albicioase care se pot acumula si in jurul buzelor. In medicina orientala este un semn al incarcarii cu toxine a sistemului digestiv, in special al colonului (intestinul gros). Aceasta problema poate indica faptul ca ficatul si colonul nu mai sunt capabile sa elimine toxinele.
- Scaderea imunitatii cu raceli frecvente, recidive ale unor boli (cum ar fi candidoza) sau aparitia unor boli infectioase sau metabolice.
- Dureri de cap frecvente si stari de somnolenta, care pot asocia chiar si greata.
- Cresterea poftei pentru alimentele care se cunosc a fi nesanatoase, in special pentru dulciuri.
- Daca aveti dificultati in a pierde in greutate, acesta este semnul care va indica faptul ca aveti o alimentatie gresita, incarcata cu toxine. Unele toxine, cum ar fi dioxinele si pesticidele sunt stocate in celulele de grasime.
- Apariţia frecventă de erupţii acneice, urticarie, prurit şi alte iritaţii sunt un semn că organismul are nevoie de o curăţare profundă de la interior către exterior.
- Perturbari ale apetitului sexual si ale ciclului menstrual.
- Daca aveti reactii puternice atunci cand mirositi parfumuri, fum sau alte mirosuri puternice, este posibil ca organismul sa fie supraincarcat cu toxine.

Sfaturi utile:
1. Bea ceai verde, care este un purificator natural.
2. Bea multa apa alcalina pentru a elimina aciditatea din organism.
3. Mananca alimente bogate in fibre, care includ fructe si legume precum si nuci si seminte.
4. Evita alimentele procesate si glucidele rafinate, cum ar fi painea alba si pastele. Citeste etichetele produselor alimentare pe care le cumperi, pentru a evita pe cat posibil aditivii.
5. Una dintre cele mai bune metode naturale de excreţie a toxinelor este transpiraţia, aşa că efortul fizic şi saunele fierbinţi potenţează efectul curelor de detoxifiere.
6. Practica tehnici de respiratie profunda.
7. Elimina total consumul de alcool si evita sa iei medicamente inutile.
8. Consumul de fructe este foarte benefic pentru curatarea interna si eliminarea toxinelor. Mananca fructe proaspete in locul celor conservate.
9. Consumati cat mai des sucuri naturale, pe care sa le preparati singuri in casa.

Cure si tehnici recomandate pentru detoxifiere:


Niciun comentariu :

Impresii, Intrebari, Experiente ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...