CIUPERCA PICIORULUI TRATATA FARA MEDICAMENTE

    Ciuperca piciorului, micoza piciorului, piciorul atletului sau tinea pedis sunt una si aceeasi problema ce afecteaza talpa piciorului, respectiv pielea dintre degetele de la picior. Este vorba despre o dermatita – boala de piele - care netratata corespunzator si in timp util, se poate raspandi cu rapiditate la alte zone ale corpului, cum ar fi pe palme, unghii sau chiar pe abdomen. Dupa cum ii spune si numele, micoza piciorului este determinata de o varietate de fungi, fiind destul de contagioasa, aceasta dezvoltandu-se cu usurinta in conditii de umiditate si caldura. Desi poarta si denumirea de piciorul atletului, aceasta poate fi intalnita si la persoanele care nu practica vreun sport.

    Unii oameni care au circulatia sanguina in membre (brate si picioare) mai slaba, cum ar fi diabeticii, sunt mai predispusi la infectie. Cei care au un sistem imunitar compromis sau sufera de cancer, boli autoimune sau au suferit un transplant de organ sunt si ei predispusi la infectia cu ciuperca. De asemenea, dupa un tratament indelungat cu antibiotice, organismul este mai predispus la infectie, intrucat antibioticele omoara toate bacteriile, inclusiv pe cele binefacatoare care le tin sub control pe cele rele.

Simptome
    Ciuperca piciorului se manifesta prin mancarimi sau iritatii ale pielii piciorului, in special intre degetele de la picioare. De obicei, sunt afectate ultimele trei degete de la picior, unde pielea este umeda, insa aceasta se poate extinde si la unghii. Mancarimea (pruritul in limbaj medical) este principalul simptom, iar scarpinatul favorizeaza extinderea ciupercii pe suprafete mai mari. Netratata, aceasta poate sa se agraveze, ducand la fisuri si crapaturi ale pielii (in special in zona calcaielor si intre degete) ce jeneaza la mers si care pot conduce, in timp, la infectii bacteriene. Mai pot apare vezicule cu lichid, senzatie de arsura si miros neplacut al picioarelor.

    Micozele unghiilor se manifesta cel mai adesea prin disconfort local, durerea fiind de obicei absenta. De asemenea, se observa striuri galbene la nivelul unghiei si patului unghial, aparitia unei unghii noi, decolorate, subtiate, sub unghia afectata de infectie. Unghia are aspect fragil, este sfaramicioasa, casanta si ingrosata. Multi oameni ce dezvolta ciuperca unghiei o contracteaza de la instrumentele de pedichiura contaminate.

Tratamente naturiste impotriva ciupercii piciorului
    Daca ciuperca este foarte avansata sau aveti dureri mari, roseata sau umflatura, mergeti imediat la doctor. Tratamentele traditionale sunt foarte variate. Uneori dau rezultate surprinzatoare, alteori nu dau, dar prezinta marele avantaj ca nu au contraindicatii. Va propunem o lista lunga de remedii naturiste culese de pe net…

Otet de mere si bicarbonat de sodiu - Cu aceste elemente se pregateste o baie antifungica pentru picioare. Anterior se spala picioarele cu apa si sapun, se sterg bine si apoi se scufunda in recipientul in care s-a pus apa calda si otet in proportii egale si doua lingurite de bicarbonat de sodiu. Se lasa picioarele sa se inmoaie timp de 20 de minute si apoi se sterg bine cu un prosop curat, astfel incat sa nu mai ramana umiditate intre degetele picioarelor. Se repeta aceasta procedura in fiecare zi, timp de cel putin doua saptamani. De asemenea, se spala sosetele intr-o solutie de apa si otet pentru a elimina bacteriile care traiesc in ele si astfel sa scapi de ciuperca piciorului.

Otet – intr-un lighean cu apa calduta se toarna o cana de otet de mere si se inmoaie picioarele timp de 10- 15 minute. Stergem picioarele cu un prosop curat de bumbac. Ligheanul si prosopul se vor dezinfecta dupa fiecare spalare, altfel riscati sa contagiati si alti membri ai familiei cu ciuperca piciorului.

Bicarbonat de sodiu - Bicarbonatul de sodiu, diluat in apa, se aplica pe locurile cu pricina, unde se tine circa 15-20 minute, dupa care se clateste cu apa calda. Nu se sterge. Dupa ce s-a uscat, piciorul se pudreaza cu talc.

Otet de cidru – intr-un ligean cu apa calda se pune otet de cindru si se lasa piciorul infestat cu ciuperca piciorului timp de 30 de minute, apoi se lasa se se usuce la soare. Se repeta timp de 10 zile.

Peroxid de hidrogen (perhidrol) – unghiile afectate de ciuperca se taie si se curata. Cu ajutorul unui disc demachiant sau cu o pipeta se aplica substanta pe unghie si se lasa sa actioneze. Aveti mare grija, caci perhidrolul arde pielea !

Sare – intr-un litru de apa se pun 4-5 lingurite de sare. Se spala cu aceasta apa picioarele, in fiecare seara timp de 10 minute.

Detergent - Spalarea cu detergent este una din cele mai eficiente modalitati de lupta contra ciupercii, intrucat detergentul contine substante alcaline, iar ciuperca se dezvolta in mediul acid. Tratamentul consta in spalarea piciorului in apa cu putin detergent, cate 10 minute zilnic, nu mai mult de 10 zile.

Amoniac - Se inmoaie o laveta intr-o solutie formata dintr-o lingura de amoniac intr-un pahar cu apa calda si se maseaza usor piciorul, dupa care se lasa sub forma de compresa seara, la culcare.

Acid boric - Seara, dupa spalarea piciorului, se aplica praf de acid boric pe pielea umeda si se incalta un ciorap compact, care ramane pe picior pana dimineata.

Alcool - Este un tratament stravechi. Se freaca piciorul dimineata si seara cu o vata imbibata cu alcool, timp de maximum 14 zile.

Bicarbonatul de sodiu, sare, otet si apa oxigenata - Foloseşte două linguri de bicarbonat de sodiu, un sfert de ceaşcă de apă oxigenată, o jumătate de ceaşcă de sare şi o lingură de oţet alb. Diluează amestecul în apă fierbinte şi ţine zona afectată în această soluţie timp de 10 minute. Pentru rezultate rapide, repetă de două ori pe zi, timp de mai multe săptămâni.
Plante medicinale
Coada soricelului – Intr-un borcan, peste o mana de frunze proaspete de coada soricelului se toarna spirt sanitar (500 gr). Se inchide borcanul si se lasa la macerat 3 zile intr-un loc cu soare. In tinctura obtinuta se tine piciorul 5 minute, apoi se lasa sa se usuce la soare.

Usturoi - Se striveste un catel de usturoi, sa adauga sare fina si se aplică nişte comprese pe locul infectat, dar nu mai mult de 10 zile.

Lamaie – Se freaca degetele picioarelor sau unghiile afectate de micoza cu zeama de lamaie sau cu ulei volatil de lamaie diluat cu ulei de masline 1:1.

Tratamentul cu ierburi - Se pun intr-un ciorap cantitati mici de ierburi uscate: salvie, musetel, sunatoare, menta, urzica, toate maruntite bine si amestecate. Apoi se incalta ciorapul si se poarta toata ziua. Cam incomod, dar merita.

Brei-de-camp – In 3 litri de apa fiarta se pune un manunchi de brei-de-camp, si se lasa la fiert aproximativ 2 minute. Se strecoara si se pune intr-un lighean curat. Se spala picioarele timp de 10 minute.

Extract din frunze de “radacina sarpelui”/Ageratina altissima - Cercetari efectuate la Laboratorul Biomedical al Institutului Mexican pentru Siguranta Sociala au gasit ca extractul din frunze de “radacina sarpelui” este la fel de eficient pentru ciuperca piciorului ca si unele medicamente aplicate local pe zona afectata.

Turmeric – Se amesteca o lingurita de pudra de turmeric cu putina apa sau lamaie pana cand vom obtine o pasta omogena. Aceasta se aplica pe unghie si se lasa sa actioneze asupra micozei numite ”ciuperca piciorului” pana se usuca. Se spala piciorul si se usuca bine cu un prosop de bumbac.

Ceapa - Se aplica numai in cazul unor iritatii vizibile si consta dintr-un terci facut din ceapa zdrobita. In cazul cand pielea este foarte iritata, terciul se dilueaza cu ulei de parafina in proportie de 50%.

Salvie – Se face o infuzie de salvie si se spala piciorul. Se pot folosi si galbenelele pentru prepararea infuziei.

Uleiuri volatile
Ulei de cimbru - Are o actiune antimicrobiana si antioxidanta care l-au facut o alegere foarte bun pentru infectiile pielii, ca si pentru cele fungice ale unghiei. Aplica niste ulei de cimbru pe zona infectata de doua ori pe zi, pana la disparitia infectiei.

Ulei de arbore de ceai (teetree) – Se pune cu ajutorul unui disc demachiant ulei de arbore de ceai pe unghia afectata de micoza, de 3 ori pe zi. Pentru o eficienta sporita, se poate amesteca cu ulei de levantica.

Ulei de lavanda – Se aplica pe unghie sau degetul afectat de 3 ori pe zi si se lasa sa actioneze. Acest ulei de lavanda se poate turna si intr-un litru de apa ( 4 – 5 picaturi) si se inmoaie picioarele timp de 10 minute.

Ulei de masline – Se aplica in fiecare seara ulei de masline pe zona infestata de ciupeca piciorului, pana la disparitia acesteia. Uleiul de masline se poate aplica si in combinatie cu ulei volatil de oregano sau cimbru (la o lingura de ulei se adauga 2 picaturi).

ATENTIE !
    Toate tipurile de ciuperca a piciorului se pot trata, dar simptomele pot reapare dupa tratament. Pentru a evita acest lucru, trebuie luate unele masuri de precautie:
- uscarea picioarelor dupa baie, dus sau inot, inclusiv a pielii dintre degete
- utilizati pudra de talc sau pudre antifungice pentru picioare
- purtarea pantofilor comozi din piele sau alte materiale naturale
- evitarea pantofilor rezistenti la apa sau cei din cauciuc pentru utilizarea zilnica, deoarece picioarele nu pot respira
- schimbarea frecventa a sosetelor, folosirea sosetelor din bumbac 100% (bumbacul absoarbe mai bine umezeala decat materialele sintetice)
- purtarea la dus a papucilor atunci cand se foloseste dusul la comun
- purtarea pantofilor prin rotatie, mai ales cei purtati la sport
- lasati pantofii la aerisit pentru cel putin 24 de ore inainte de a-i pune din nou in picioare
- expunerea cat mai des posibil a piciorului la aer curat si soare
- evitarea folosirii in comun a pantofilor, sosetelor sau a ustensilelor de pedichiura personala
- renuntati la fumat
- spalati foarte bine sosetele si lenjeria de pat


Un comentariu :

  1. VOI INCERCAQ SI UNELE DINTRE ACESTE COMBINATII NATURISTE. ESTE INTERESANTA IDEIA TYRATAMENTULUI NATURIST. OARE ACEASTA BOALA NU EXISTA SI ACUM 1200 DE ANI/ CUM SE TRATAU BOLNAVII/

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...