CIMBRUL de GRADINA - ANTIBIOTICUL SARACULUI

    Cimbrul (Satureja hortensis) este una din cele mai puternice plante medicinale, despre care egiptenii spuneau ca daruieste invulnerabilitate fata de boli. În Evul Mediu, planta este mai degrabă un medicament de excepţie, decât o mirodenie folosită la prepararea mâncării. De aceea, cimbrul era recomandat în tratamentul spasmelor, herpesului şi convulsiilor. In plus, uleiul eteric de cimbru, devenise aproape un panaceu, fiind considerat un leac deosebit pentru combaterea epidemiilor care s-au abătut asupra omenirii (ciumă, holeră, tuberculoză, friguri galbene).
    Medicii greci si apoi cei ai Evului Mediu, foloseau cimbrul la pacientii slabiti fizic si psihic, pentru efectele sale tonice si revigorante. In medicina macrobiotica se recomanda consumul de cimbru pentru amplificarea capacitatii de control a emotiilor si intarirea imunitatii la stresul psihic. Deasemenea, planta amplifica increderea in sine si curajul.

    Cimbrul este o plantă intens aromată, picantă, cu un gust proaspăt, piperat, aproape de cea a chimenului indian. Iuţeala unica a cimbrului a făcut să fie folosit ca substitut (slab) pentru piperul negru, în cazul celor cu intoleranţă la piper. În alimentaţie, cimbrul previne indigestiile fiind folosit la condimentarea unor mâncăruri greu digerabile, la aromatizarea salatelor de legume si a sosurilor ori la murături. Este utilizată doar partea superioară a plantei, cu ramurile tinere, nelignificate, tocmai de aceea perioada optimă de recoltare fiind cea în care cimbrul înfloreşte. Dacă este uscat, în timp de 3-4 luni îşi pierde aroma şi gustul.

    Proprietatile cimbrului sunt numeroase: antiseptic, antibiotic, antifungic, antispasmolitic, antiviral, bactericid (distruge stafilococul si streptococul), antihelmintic, astringent (datorită taninurilor), stomahic, antidiareic, antihemoragic, carminativ, coleretic, expectorant, antireumatic, antinevralgic, antitusiv, diuretic, vermifug, tonic general, tonic nervos. Deasemenea, este si un afrodiziac de intensitate medie.
    Partile aeriene ale cimbrului de gradina contin ulei volatil in a carui compozitie intra timol (care este un foarte bun antibiotic), carvacrol, terpinen, cineol, pinen, linalool, borneol, geraniol. In afara de uleiul volatil, in planta se mai gasesc fibre, tanin, acid cafeic, flavonoizi, principii amare, triterpene, acizi grasi, antioxidanţi. In ceea ce priveste continutul de minerale si vitamine, cimbrul are calciu, fier, mangan, potasiu, magneziu, saruri de litiu si vitaminele A, C, E si K.

Indicatii
    In medicina populara, cimbrul este un adevarat panaceu pentru digestie si pentru metabolism.
    Preparatele cu cimbru au efecte bune în insuficienţa hepatică, stimuleaza secretia glandelor salivare si secretia bilei, în enterocolite, indigestii, diaree cronică şi acută (este astringent), dureri abdominale cu crampe, balonări intestinale, lipsa poftei de mâncare, anemie.
    Este eficient in tratarea infectiilor bacteriene, fungicide si virale. Elimina parazitozele intestinale.
 
    Cimbrul este expectorant şi antitusiv, astfel incat este folosit cu succes si in afectiunile cailor respiratorii: bronşite cronice, astm bronşic, gripă, răceli, tuse convulsivă, laringită, traheită, stări febrile.
    Are potenţial diuretic cu eliminare masivă de acid uric si este declorurant (se poate folosi pentru dezinfectia apei). Remediu bun in infectii renale si in alcoolism.
    Previne si amelioreaza afectiunile nervoase precum cosmarurile, depresia, oboseala nervoasa, insomnia sau melancolia.
    Este un bun tonic general si tonic capilar. Este energizant si elimina oboseala.
    Folosit extern, este adjuvant în dureri articulare si reumatism, ulcer varicos, stomatite, gingivite, tratarea petelor faciale, acnee. Trateaza si infrumuseteaza tenurile grase, previne si trateaza matreata, este cicatrizant.

Preparate
- infuzie: se pun 2 linguriţe de planta uscată şi mărunţită in 250 ml apă clocotită si se lasa acoperita timp de 10 minute. Se bea o cană pe zi, fracţionată în 2-3 reprinze, timp de o săptămână.
    Are efecte benefice în stimularea apetitului, anemie, bronşite cronice, dureri de piept, tuse, oboseala cronica, surmenaj, stres, diaree, tulburări digestive, viermi intestinali şi infecţiile cu Giardia lamblia. dischinezii biliare, enterocolite, sciatica şi reumatism. De asemenea, fitoterapeuţii recomandă infuzia de cimbru pentru revigorarea corzilor vocale.

- decoct: se pun 2 linguriţe la 250 ml apă rece si se fierb timp de 5 minute.
    Ceaiul de cimbru se foloseste in primul rand in infectiile respiratorii, dar este util si in tratamentul afectiunilor hapato-biliare, al parazitozelor intestinale si in combaterea crizelor de epilepsie. Se foloseşte împotriva durerilor de dinţi, stomac şi de piept.
La femei, declanseaza ciclul menstrual si ajuta in anexita, amenoree si candidoza (se foloseste si sub forma de spalaturi).
    Extern, se foloseste in diferite afectiuni ale pielii, fiindca datorita proprietatilor antimicrobiene este un bun dezinfectant.

- sirop de cimbru: se taie marunt doua legaturi de cimbru peste care se toarna un litru de apa clocotita. Se acopera vasul si se lasa pana a doua zi cand se strecoara lichidul in care se adauga un kilogram de zahar. Se fierbe pana se leaga. Din siropul obtinut se ia cate o lingurita de cinci-sase ori pe zi.
    Se recomanda in tuse si pentru problemele aparatului respirator, in general.

- ulei volatil: se obtine doar prin procedee industriale, fiind disponibil in magazinele si farmaciile naturiste. Deoarece este foarte puternic, se administreaza cate 1-2 picaturi, dizolvate intr-o lingurita cu miere, de 3-4 ori pe zi, în cure de 10-20 de zile.
    Intern se foloseste in tratamentul astmului, pneumoniei, tuberculozei, sinuzitei şi infecţiilor respiratorii recidivante. Acest ulei are un efect antibiotic şi bronhodilatator puternic, uşurează respiraţia şi combate infecţiile bacteriene. Se pot face si inhalatii cu 3-4 picaturi la un litru de apa clocotita.
    Extern, se aplica ulei volatil de cimbru pe zonele afectate, la bolnavii care au suferit o pareza, un atac de apoplexie sau prezinta atrofie musculara ori o entorsa. Alte indicatii: dermatoze si furuncule, plagi, leucoree, dureri de masele, oboseala generala (bai), reumatisme articulare si musculare, guta, artritism, caderea parului, pediculoza, raie.

- tinctura de cimbru: se prepara cu inflorescente culese in soarele amiezii. Se umple o sticla pana la gat, fara a se indesa, apoi se toarna rachiu de fructe si se lasa la macerat la soare, timp de 14 zile. La copii între 7 şi 14 ani se administreaza câte 10-15 picături de 3 ori pe zi, după masă, într-un pahar cu apă. Adultii vor lua o doza dubla.

    Intern, tinctura se foloseste in traheobronşită, gripă, pneumonie, astm bronşic, tuse (uscată, spastică, tuse cu expectoraţie etc.), raguseala, lipsa poftei de mâncare, colite, viermi intestinali (oxiuroza, trichocefaloza etc.), infecţii renale, oboseală cronică, convalescenţă, imunitate scazută, dischinezii biliare, dispepsii usoare, enterocolite.
    Extern, cu aceasta tinctura se vor trata, prin frectii, copiii slab dezvoltati dar si bolnavii de scleroza in plagi multiple. Este recomandata pentru cicatrizarea rapida a ranilor, in igienă dentară, infecţii ale pielii, eczeme, zona zoster, dermatoze, ulceraţii.

- baie cu infuzie: 100g de cimbru uscat si maruntit se introduc in 3 litri de apa clocotita. Dupa 30 de minute, se strecoara si se introduce in apa din cada care trebuie sa atinga 37 grade C. Se sta 15-20 minute, avand grija ca inima persoanei sa fie peste nivelul apei. Baia de cimbru se face o data pe saptamana.
    Se recomanda pentru tratarea reumatismului, gutei, seboreei, plagilor purulente, in perioada de convalescenta, in anemie sau pentru lipsa poftei de mancare.

Contraindicatii
    Cimbrul nu este recomandat in dispepsii si hipopepsii, deoarece inhiba activitatea enzimatica, insuficienta pancreatica, ulcer gastric, gastrita hiperacida. Femeile gravide care consuma cimbru riscă să avorteze. La administrarea unor doze excesive, pot sa apara fenomene de intoxicatie, manifestate prin greturi, varsaturi, colici si paralizie.


Niciun comentariu :

Impresii, Intrebari, Experiente ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...