ALTERNATIVE NATURALE LA ANTIBIOTICE

    Antibioticele sunt o grupă de medicamente care se folosesc la tratamentul bolilor infectioase provocate de bacterii. Bacteriile sunt organisme unicelulare, care atunci când reuşesc să treacă de filtrele sistemului imunitar, încep să se multiplice, provocând diferite afecţiuni. 
    Bacteriile pot infecta ochii (conjunctivita), urechile (otita), gatul (faringita, amigdalita), sinusurile (sinuzita), plamanii (tuberculoza, pneumonie, bronsita), caile respiratorii (difterie, tuse convulsiva, scarlatina), pielea (impetigo, erizipel, boala Lyme, abcese, furuncule, celulita), stomacul (gastrita, ulcer peptic), colonul (diaree, dizenterie, febra tifoida), oasele (reumatism, artrita) si organele genitale (sifilis, gonoree, blenoragie, chlamydia). 
    Exemple de bacterii: Escherichia coli, Helicobacter pylori, Salmonella, Stafilococcus aureus, Chlamydia trachomatis, streptococul, stafilococul, pneumococul, gonococul.

    De la descoperirea penicilinei – primul antibiotic din istoria terapiei medicale - pana in prezent, antibioticele au salvat miliarde de vieti, au imbunatatit conditiile de viata pentru miliarde de oameni, au facut minuni pentru omenire. Dar, utilizate intr-un mod abuziv  si imprudent,  antibioticele au determinat si aparitia unor efecte mai putin dorite – exceptand efectele normale de intoleranta, adversitate, etc.

Pericolele ascunse ale antibioticelor
    Antibioticele luate frecvent si la intamplare fac mai mult rau decat bine. Din cauza utilizarii excesive a antibioticelor, anumite bacterii devin rezistente la unele dintre cele mai puternice antibiotice disponibile in prezent. Uneori, bacteriile neafectate se înmulţesc necontrolat ca urmare a dispariţiei concurenţei pentru hrană si pot apărea infecţii. Astfel, tratarea acestor bacterii rezistente sau a infectiilor necesita doze mai mari de medicamente sau de antibiotice puternice… si asa se creeaza un cerc vicios, in care bacteriile devin din ce in ce mai rezistente, iar oamenii trebuie sa suporte pe langa boala infectioasa si efectele adverse ale antibioticelor.

     Unele antibiotice pot fi toxice pentru rinichi, ficat sau aparatul auditiv. Apoi, problemele apar si la nivelul florei bacteriene intestinale normale, pe care antibioticele o anihileaza, caci antibioticele distrug nu numai bacteriile rele, ci si pe cele bune. Drept urmare, este perturbata activitatea membranei intestinale si se deregleaza absorbtia mineralelor si a celorlalte elemente. In acest fel, este grav afectat si sistemul imunitar.
     Majoritatea antibioticelor pot provoca greturi, diaree, balonari, dureri de stomac (prin modificarea florei intestinale), reactii alergice (cutanate sau mai severe) sau favorizeaza aparitia unor micoze (in principal candidoza).

    Femeile gravide trebuie sa fie foarte atente la folosirea antibioticelor, fiindca unele dintre acestea trec prin placenta si afecteaza fatul. Copiii ale caror mame au fost tratate cu antibiotice, cand erau gravide, prezinta o scadere a imunitatii la diverse infectii si un risc mai mare de a face infectii fungice. La copiii mici, antibioticele trebuie folosite cu mare precautie si doar in anumite cazuri. Sistemul lor imunitar este in formare si pot aparea probleme intestinale si rezistenta crescuta la antibiotice.

Viitorul antibioticelor
    „In aceste conditii, eficienţa medicamentaţiei bazate pe antibiotice continuă să scadă la nivel mondial, iar experţii anunţă că celebrul medicament (penicilina), care a salvat milioane de oameni, a ajuns deja la sfârşitul erei sale” - publicaţia Daily Mail.


    „Pentru o bună perioadă de timp, diferite ziare şi publicaţii, care scriau articole despre antibiotice, aveau titluri care se terminau cu semnul întrebării asupra viitorului acestor medicamente. Acum suntem siguri că am ajuns într-adevăr la finalul erei antibioticelor” - medic Arjun Srinivasan, din cadrul CDC.


     „Bacteriile se adaptează şi găsesc căi să supravieţuiască efectelor antibioticelor, devenind în cele din urmă rezistente şi făcând medicamentele inutile. Cu cât folosim mai multe antibiotice, cu atât mai multe bacterii dezvoltă rezistenţă la ele“ - prof. Dame Sally Davies.


    ''Sunt profund îngrijorat de faptul că antibioticele, care ne-au permis să tratăm infecţii bacteriene ce se soldau anterior cu moartea şi care salvează multe vieţi, devin în prezent din ce în ce mai puţin eficace'' - comisarul european pentru sănătate, Tonio Borg.

Antibiotice naturale

Probiotice
    Antibiotic inseamna anti-viata. Cand se consuma antibiotice, nu numai “bacteriile rele” sunt ucise, ci si multe dintre „bacteriile bune”, lasand intestinul lipsit de o flora benefica, capabila sa regleze imunitatea si, prin urmare, compromitand serios sistemul imunitar ca intreg. Cel putin 80% din sistemul imunitar este localizat in sistemul digestiv si reglat prin flora intestinala, alcatuita din numeroase bacterii prietenoase care vietuiesc acolo. Consumul de antibiotice este, deci, un lucru foarte daunator sanatatii, deoarece distruge cu succes tocmai mecanismul natural al organismului care ne protejeaza de toate bolile – sistemul imunitar.
    Cele mai bune alimente si bauturi care mentin o flora intestinala sanatoasa, si, prin urmare, un sistem imunitar sanatos, sunt alimentele ce contin “probiotice”, care, asa cum sugereaza si numele, sunt pro-biotic, adica pro-viata. O sursa zilnica de probiotice este suficienta pentru sistemul imunitar, devenind astfel, un scut contra bolilor.
Cititi mai multe despre probiotice – aici !

Produse apicole 
    Propolisul este cel mai grozav antibacterian cu spectru larg, care are aproximativ 70 de proprietăţi farmacologice utile: antitoxic, antiviral, antioxidant, antiinflamator, cicatrizant, analgezic, antitumoral, antiparazitar şi antimicotic. Poate trata sute de afecţiuni, dintre care ulcere, hemoragii sau diverse dureri.
Cititi mai multe despre Propolis - aici !
     Inaintea antibioticelor, mierea a fost folosita pentru tratarea ranilor cu infectii bacteriene. Aceasta are proprietati antibacteriene si antiinflamatorii.
Cititi mai multe despre Mierea de albine - aici !

Usturoi
    Este cel mai puternic antibiotic natural cunoscut, sub forma de aliment pur. Sucul de usturoi combate germenii de raceli, gripe si viroze. Descompune flegma, combate infectiile, degajeaza sinusurile, bronhiile si plamânii. Omoara cei mai oribili microbi - chiar si pe cei ai leprei, gonoreei si cangrenei. Un miligram de usturoi are aceeasi putere cu douazeci si cinci de unitati de penicilina.
    In 1948, oamenii de stiinta au confirmat cu fermitate "puterea de penicilina" a usturoiului, izolând diverse substante din el. Aliina, prima substanta izolata, are efecte contra germenilor care cauzeaza intoxicatia cu salmonella, dizenteria si contra stafilococilor care provoaca furunculele si ulceratiile purulente ale pielii. La fel de eficienta este si împotriva streptococilor, care cauzeaza scarlatina, difteria, erizipelul, inflamarea învelisului inimii (febra reumatica). Alicina, un alt ingredient, înfrunta conjunctivita (infectia ochilor), febra tifoida, holera si TBC-ul.

Cititi mai multe despre usturoi - aici !

Argint coloidal
    O echipă de oameni de ştiinţă conduşi de James Collins, un specialist în inginerie biomedicală de la Universitatea Boston, a descris modul în care argintul poate ataca bacteriile şi a arătat că acest tratament străvechi ar putea ajuta la combaterea fenomenului rezistenţei la antibiotice. Argintul – în forma ionilor dizolvaţi – atacă celulele bacteriene în două moduri: face membrana celulară mai permeabilă şi intervine în metabolismul celular al bacteriei. Cercetarea este publicată în jurnalul Science Translational Medicine.
Cititi mai multe despre Argintul coloidal – aici !


Ghimbir
    Mirosul caracteristic si aroma radacinii de ghimbir provin dintr-un ulei volatil compus din shogaol si gingerol. Gingerolul are efect analgezic, sedativ, antipiretic, antibacterian si contribuie la desfasurarea in conditii propice a motilitatii tractului gastrointestinal. S-a demonstrat ca planta are rolul de a inhiba actiunea bacteriilor gram-pozitive si a celor gram-negative.

Cititi mai multe despre ghimbir aici !

Cimbru
Planta contine doua componente cu proprietati expectorante, ceea ce-l face o alegere excelenta pentru persoanele care tusesc, au congestie nazala, durere in gat sau bronsita. De asemenea, are puternice proprietati antimicrobiene. Pentru un ceai de cimbru se va adauga o lingura de cimbru uscat la o ceasca cu apa fierbinte. Se va lasa amestecul timp de 10 minute si se va strecura. Se vor bea maxim trei cesti.

Uleiuri esentiale
Cele mai eficiente uleiuri volatile cu efecte antibacteriene sunt cele de: eucalipt, busuioc, cimbru, lavanda sau oregano.

Sfaturi utile
- se vor spala mainile si fructele de fiecare data cand mancati

- se ramane in casa atunci cand apare boala, pentru a nu o raspandi mai departe
- antibioticele nu trebuie utilizate in cazul infectiilor virale (provocate de virusi)
- dupa un tratament cu antibiotice consumati timp de minimum o saptamana probiotice (iaurt, chefir, alimente fermentate), pentru refacerea florei intestinale distruse si vitamina C pentru sustinerea sistemului imunitar

ATENTIE !
    Antibioticele ucid bacteriile, dar nu si virusurile care te imbolnavesc de raceala, gripa, tuse sau dau dureri in gat. Tratamentul cu antibiotice pentru infectii virale (raceala, gripa, tuse) nu va vindeca infectia si nu te va ajuta sa te simti mai bine.
    Propolisul, Usturoiul si Argintul coloidal sunt atat antibacteriene, cat si antivirale ! Acestea nu prezinta reactii adverse si au puterea de a regenera activitatea intestinală prin distrugerea tuturor bacteriilor rele, favorizând simultan reproducerea bacteriilor prietenoase, necesare menţinerii sănătăţii intestinelor.




Niciun comentariu :

Impresii, Intrebari, Experiente ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...