FAINA DE CANEPA - SURSA DE PROTEINE COMPLETE

    Semintele decorticate de canepa sunt mult mai valoroase din punct de vedere al continutului nutritiv decat semintele de soia, deoarece contin 30%, proteine, 41% grasime si 15% carbohidrati. Din aceasta cauza putem spune ca făina de cânepă este un superaliment cu valori nutriţionale deosebite. 
    În făina de cânepă găsim ambele tipuri de proteine: structurale şi biologic active. Proteinele structurale includ colagenul, creatina şi fibrogenul, acestea fiind constituenţii principali ai oaselor, pielii, părului, ligamentelor. Proteinele biologic active sunt mai ales globulinele şi includ de exemplu hormonii, hemoglobina, anticorpii (imunoglobulinele) şi enzimele. Proteina din făina de cânepă conţine toţi cei 8 aminoacizi esenţiali, fără de care alimentaţia noastră ar fi grav afectată: arginină, leucină, lizină, metionină, fenilalanină, treonină, valină. 

    Tot in făina de cânepă întâlnim un procent mare de fibre alimentare - 30%, care ajuta mentinerea unui tranzit intestinal optim. Dintre aceste fibre, 65% este o proteina usor de digerat, edestina, ceea ce face ca semintele de canepa sa fie un aliment ideal pentru vegetarieni, inlocuind cu succes lipsa proteinelor de origine animala.
    Microelementele prezente în făina de cânepă includ calciu, potasiu, fosfor, magneziu. Alte elemente conţinute mai sunt: lecitina, colina, inositol, fitosteroli.
    De asemenea, aceasta faina este o sursa bogata in vitamina E (buna pentru sistemul nervos) si conţine acizi graşi esenţiali: Omega 9, iar Omega 6 şi Omega 3 în raportul optim de 3:1, ce ajuta la mentinerea vaselor de sange curate si la reglarea metabolismului lipidic si glucidic, prevenind aparitia bolilor cardiovasculare si a diabetului zaharat.

Indicaţii terapeutice
    Constipaţie. Conţinutul mare de fibre alimentare din făina de cânepă este remediul ideal împotriva constipaţiei. Laxativele nu sunt o soluţie deoarece pot provoca tulburări neaşteptate ale digestiei şi nu aduc necesarul de fibre alimentare, astfel încât colonul să fie protejat.
    Alimentaţia vegetarienilor. Făina de cânepă suplineşte foarte bine lipsa cărnii, datorită conţinutului de proteine şi a prezenţei celor 8 aminoacizi esenţiali.
    Menţinerea sănătăţii părului şi a unghiilor. Conţinutul de colagen şi fibrogen recomandă făina de cânepă pentru stoparea căderii părului.
    Alimentaţia diabeticilor. Făina din seminţe de cânepă are un index glicemic scăzut (carbohidraţi 22,7%), fiind în acelaşi timp nutritivă. Astfel, ea poate să dea senzaţia de saţietate fără să crească nivelul zahărului în sânge.
    Îmbunătăţirea memoriei. Lecitina conţinută ajută în perioadele de solicitare intelectuală intensă. Deoarece este naturală, se absoarbe mult mai bine decât extractul pe care îl găsiţi la farmacie.
    Osteoporoza. Făina de cânepă conţine 210 mg calciu la 100 g produs. Fiind din resursă naturală, calciul este uşor asimilabil. În plus, suplimentul de acizi graşi esenţiali în organism creşte absorbţia calciului şi descreşte eliminarea pe cale urinară a acestuia. Astfel, păstrăm în oase o cantitate mai mare din acest mineral, ceea ce duce la întărirea lor.

Retete cu faina de canepa:


PÂINE CU FĂINĂ DE CÂNEPĂ ŞI SEMINŢE
Ingrediente: 500 g făină integrală de grâu, 75 g făină de cânepă, 225 ml apă (lapte), o linguriţă sare, 2 linguriţe zahăr brun, 3-4 linguriţe ulei de măsline, 100 g seminţe decorticate.
Se amesteca totul si se framanta bine, ca la orice paine, si apoi se introduce in cuptor. Seminţele decorticate se adaugă spre finalul frământării pentru a rămâne întregi în pâine.

PÂINE CU BANANE ŞI SEMINŢE DE CÂNEPĂ
Ingrediente: 1/2 cană ulei de măsline, 1/2 cană miere, 1 ou bătut, 2 banane zdrobite, 1 şi 1/2 căni făină de grâu, 1/2 cană făină de cânepă, 1 linguriţă praf de copt, 1/2 linguriţă sare, 3/4 căni seminţe decorticate de cânepă sau alte tipuri de seminte, 1 linguriţă esenţă de vanilie.
     Amestecaţi uleiul şi mierea (în mixer sau blender). Bateţi oul şi amestecaţi cu bananele zdrobite. Apoi adăugaţi-le la ulei şi miere şi amestecaţi din nou. Amestecaţi făina, sarea şi praful de copt. Adăugaţi-le seminţele decorticate de cânepă şi vanilia şi amestecaţi bine. Coaceţi în cuptorul foarte încins timp de o oră - o oră şi un sfert. Pentru a testa dacă sunt gata trebuie să înţepaţi cu o scobitoare. Dacă aceasta rămâne curată când o scoateţi, s-a copt.

MĂMĂLIGĂ CU FĂINĂ DE CÂNEPĂ
Ingrediente: mălai, făină de cânepă, apa.
Se amestecă mălai - 75% din cantitatea totală, cu făină de cânepă - 25%. Cantitatea de apă folosită în mod normal pentru mămăligă trebuie să fie puţin mai mare, deoarece făina de cânepă absoarbe mai multă apă. Procedura de preparare rămâne neschimbată.

SHAKE
Ingrediente: faina de canepa, apa, polen crud, miere, fructe proaspete de sezon, scortisoara.
Se amesteca totul la blender. Se serveste dimineata, la mic-dejun.

    Făina de cânepă se poate folosi şi pentru tăiţei, paste, biscuiţi etc. în proporţie de maxim 20%. Restul de 80% trebuie să fie făină de grâu sau altele care conţin gluten. De asemenea, se poate presara peste orice fel de mancare sau se adauga la salate.

Niciun comentariu :

Impresii, Intrebari, Experiente ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...