KOMBUCHA - BAUTURA ZEILOR

    Cu 2000 de ani in urma, in China, a fost descoperita o ciuperca despre care se spunea ca ar aduce nemurirea. Crestea numai in ceai negru indulcit, se dezvolta rapid ca o masa gelatinoasa, iar lichidul obtinut prin filtrarea sa avea un gust foarte placut si inviorator. Mai tarziu a fost oficializata ca leac si in Japonia, in timpul imparatului Inkyo, care suferea de o boala digestiva grava, pe care nici un medic nu se pricepea sa o tamaduiasca. Folosind ceaiul de kombucha, imparatul s-a vindecat ca prin farmec si s-a simtit mai tanar si mai viguros ca niciodata.
    Din extremul Orient, ciuperca a fost adusa apoi de negutatori in Rusia, unde a capatat o mare popularitate, fiind cunoscuta sub numele de "ceaiul kwas". Ciuperca a ajuns apoi in toate tarile Europei, insa a fost uitata in timpul celui de al doilea razboi mondial. Dupa razboi, dr. Rudolph Skelnar a inceput sa le reaminteasca oamenilor de kombucha, vindecand cu ea pacienti bolnavi de cancer, boli metabolice, hipertensiune si diabet.
    Din 1915, au inceput studii sistematice in Rusia, Germania si in Tarile Baltice, despre acest remediu-panaceu, eficient intr-o sumedenie de boli. In paralel, fiindca este usor de obtinut acasa, el a devenit un leac de medicina populara extrem de raspandit.
    Datorita multor efecte benefice acesta bautura a fost supranumita “nectarul divin”, ”ceaiul miraculos”, ”elixir de viata lunga”, “bautura zeilor”.

    Ciuperca Kombucha este o colonie de cel putin 12 specii de microorganisme (dupa unii cercetatori sunt mult mai multe), care convietuiesc in simbioza, alcatuind un sistem biologic complex. In principal, colonia este compusa din bacterii "prietenoase" si drojdii, care transforma zaharul in care cresc, precum si principiile active ale ceaiului negru, in substante cu efecte vindecatoare remarcabile.
    Desi analiza chimica a ceaiului de kombucha nu a fost elucidata complet, se stie deja ca el contine:
1. Substante antibiotice si antivirale foarte puternice
2. Substante cu efecte hormonale
3. Vitamine: complexul de vitamina B (B1, B2, B3, B6, B12), acidul folic, vitaminele C, D, K, PP.
4. Minerale: fier, mangan, magneziu, potasiu, calciu, cupru, zinc
5. O multitudine de substante vegetale active (pana la 1000) cum ar fi: polifenoli, flavone si izoflavonoide
6. Enzime si microorganisme probiotice vii
7. 14 acizi aminati (aminoacizi):
     Acid glucoronic – cel mai puternic detoxifiant al organismului
    Acid acetic – este un conservant puternic si are proprietatea sa anuleze bacteriile daunatoare
   Acid usnic – un puternic antibiotic care poate lupta impotriva multor virusi
    Acidul oxalic – ajuta la producerea de energie intercelulara
    Acit butiric – ajuta la combaterea infectiei cu candida
    Acid malic – ajuta la detoxifierea ficatului
   Acid lactic – esential pentru sistemul digestiv. Asista circulatia sanguina, previne constipatia, previne cancerul prin reglarea pH-ului din sange.

Beneficii:
- ajuta la curatarea colonului si a vezicii biliare
- ajuta la obtinerea unei digestii sanatoase
- indeparteaza colita, crampele stomacale, constipatia si candidoze digestive
- opreste diareea neinfectioasa
- regleaza apetitul si reduce grasimea
- scade colesterolul, continutul de lipide si zaharul din sange
- influenteaza in bine toate bolile imune sau autoimune precum diabet, probleme ale tiroidei etc.
- ajuta in tratamentul reumatismului, artritei si gutei prin detoxifierea organismului
- are efect de remisiune a lupusului
- imbunatateste vederea si ajuta la vindecarea de cataracta si glaucom
- usureaza vindecarea de bronsita si astm
- adjuvant in tratarea calculozei renale si a calculozei biliare
- previne si combate ateroscleroza si hipertensiunea, îmbunatateste circulatia sangelui
- neutralizeaza virusuri si majoritatea bacteriilor, fiind utila in combaterea gripei, guturaiului, a bolilor epidemice in general
- alina celulita si arsurile, inclusiv cele solare
- eficient contra anemiei: mareste energia corpului, intinereste si reda vigoarea pierduta, mareste impulsul sexual
- atenueaza efectele intoxicatiilor lente cu metale grele, gaze toxice, deseuri radioactive
- elimina multe toxine, fiind de ajutor in cazul alergiilor
- ajuta la reducerea dependentei de alcool
- folosita extern, curata acneea, psoriazisul si alte boli ale pielii (eczeme) si o infrumuseteaza
- ingroasa parul, elimina matreata si intareste unghiile (tamponare si masaj)
- imbunatateste simtul mirosului
- in anumite cazuri, determina parul grizonat sa revina la culoarea sa naturala
- actioneaza ca un laxativ usor, ajutând la evitarea si eliminarea constipatiei
- previne si vindeca infectiile vezicii urinare, este un puternic diuretic
- calmeaza si relaxeaza, ajuta la indepartarea stressului si a insomniei
- are efecte antiinflamatoare si tonice venoase, indeparteaza hemoroizii
- vindeca infectarea cu ciupercile din zona unghiilor
- opreste durerile menstruale puternice
- bun adjuvant in cancer, leucemie si sida
- imbunatateste functionarea ficatului
- linisteste nervii, alunga tristetea si reda pofta de viata, diminueaza in timp starile de anxietate si iritabilitate

    Nu exista nici un fel de limite privind cantitatea de ceai Kombucha consumata. Pentru a va detoxifia corpul si a reveni la o stare de sanatate normala, va recomandam sa beti acest ceai cel putin 3 luni. Puteti folosi Kombucha toata viata fara a deveni dependent si fara nici un fel de efect negativ.
    Intrucat este un stimulent destul de puternic al digestiei, Kombucha va fi administrata cu prudenta in cazul gastritei hiperacide si a colitei de fermentatie, oprind administrarea imediat ce apar simptome neplacute.
    Desi are un procent scazut de alcool (0,5%), acest remediu nu va fi consumat in cantitati foarte mari de catre cei care trebuie sa conduca masina sau care au activitati ce necesita multa atentie.

Prepararea bauturii kombucha
- se prepara ceai verde sau negru din 3-4g de plante la litru de apa si se adauga cate 90-100g zahar pentru fiecare litru. Zaharul trebuie amestecat pana se dizolva in intregime.
- cand ceaiul s-a racit, se strecoara si se pune intr-un borcan de sticla cu gura larga. Daca ceaiul este fierbinte, ciuperca va muri.
- adaugati un pahar de la ultima bautura Kombucha (daca aveti) si apoi asezati ciuperca in borcan. Ciuperca se spala cu apa rece inainte de fiecare folosire.
- acoperiti vasul cu o panza legata cu un elastic pentru a tine departe insectele si praful.
- se lasa la fermentat intre 5-8 zile, in functie de temperatura. Cu cat temperatura din camera este mai mare, cu atat fermentatia este mai rapida. Ideal se recomanda o temperatura intre 18-25grC. O temperatura ridicata ar forta o fermentatie grabita. Cultura fermenteaza si la intuneric, deci lumina nu este necesara.
- cand este gata, se filtreaza si se pune in sticle, care se tin la rece. Termenul de valabilitate este de 15 zile. Pastrati un pahar de bautura pentru urmatorul ceai.

    Bautura este gata cand apare un miros usor intepator ca rezultat al activitatii bacteriilor, iar gustul devine dulce-acrisor. Daca preferati o bautura mai dulce, fermentatia trebuie oprita mai devreme, iar daca o preferati mai acida si mai acrisoara, trebuie lasata  inca 1-2 zile. Daca bautura se lasa mai mult timp la fermentat, se transforma in otet.

Un comentariu :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...