GOJI - FRUCTUL LONGEVITATII

    Fructele Goji sunt folosite de mii de ani în China, Tibet si India pentru mentinerea sănătatii si încetinirea procesului de îmbătrânire. Numit şi fructul longevităţii, goji este un concentrat de vitamine, minerale, polizaharide, aminoacizi, uleiuri esentiale si alte elemente importante, cu multiple beneficii pentru sănătate. Efectele antioxidantilor din fructele Goji au dat nastere mai multor legende. Una dintre cele mai cunoscute este cea a călugărilor care si la vârsta de 80 de ani erau sănătosi si in putere, datorita fructelor Goji care cădeau în fântâna de unde îsi procurau apa de băut.
    Aceste fructe miraculoase au o culoare rosie si un gust usor picant, dulce-acrisor, avand forma si textura asemanatoare stafidelor. Ele pot fi consumate intr-o gama foarte larga de produse, ca fructe proaspete sau uscate, sub forma de ceai, nectar, sirop, vin sau gem ori ca ingrediente in salate, supe, prăjituri, ciocolate sau îngheţate.


Fructele goji contin:
- Vitaminele A, C (de 400 de ori mai multă decât în portocale), E si complexul B: B1, B2, B3, B5, B6, B12
- 21 minerale din care, in cantitati importante, sunt: fier, potasiu, magneziu, zinc, iod, cupru, fosfor, calciu, seleniu, germaniu (element chimic foarte rar găsit în alimente)
- 5 carotenoide din care zeaxantină, betacaroten si luteina. Peste 77% din totalul de carotenoide prezente în fructele goji este zeaxantină (mai mult decat in morcovi).
- 8 polizaharide, reprezentând peste 33% din fruct şi 6 monozaharide
- 5 acizi graşi nesaturaţi: acid linoleic, acid alfa-linolenic, acid beta-sitosterol, acid glutamic şi alţi fitosteroli
- 18 aminoacizi, din care 8 sunt esentiali, absolut necesare vieţii, precum izoleucină, tritofan si glutation (cel mai eficace antioxidant)

- proteine (13%), mai multe decat contine graul
- numeroşi pigmenţi fenolici cu acţiune antioxidantă (riboflavina)




Efectele benefice ale fructelor goji:
- sunt considerate cea mai mare sursă de antioxidanţi, ce încetinesc îmbătrânirea pielii (contribuie la structura colagenului) si duc la cresterea longevitatii
- au un puternic efect antiinflamator, conferă imunitate bacteriană şi virală
- imbunatatesc vederea si previn orbirea la persoanele in varsta, datorită conţinutului bogat în betacaroten, luteină şi zeaxantină
- in anemie confera energie si vitalitate, deoarece au un conţinut ridicat de fier, proteine şi fibre
- cresc imunitatea, deoarece sunt bogate în polizaharide
- ajută sistemul endocrin, reglând nivelul hormonal
- aminoacizii L-glutamina si L-arginina lucreaza impreuna si stimuleaza hormonul de crestere, revitalizand metabolismul si contribuind la longevitate
- intaresc oasele şi ligamentele datorită conţinutului ridicat în minerale
- recomandate în artrită, constipatie, psoriazis
- reduc glucoza din sange, sunt bune in diabetul zaharat
- recomandate in boli cronice ale ficatului si rinichiului
- scad colesterolul rău 

- recomandate in stari de anxietate, stres, insomnii si pentru imbunatatirea memoriei
- stimuleaza functia sexuala si fertilitatea, sunt afrodisiace
- imbunatatesc circulatia sanguina capilara, regleaza regimul cardiovascular, recomandate in hipertensiune
- ajută la formarea ţesutului muscular si regenerarea ADN-ului
- previn dezvoltarea celulelor canceroase


INFO:
    Fructele goji sunt considerate superalimente. Se pot pastra proaspete, in pungi la congelator sau in borcane cu miere de albine, la frigider. Actiunea terapeutica a fructelor proaspete este net superioara fata de fructele uscate.
   Doza zilnica de fructe, recomandata, este de o lingura/zi, care se poate servi ca atare sau intr-un suc proteic, la blender.
    Pentru prepararea sucului proteic aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:
- banana sau pepene galben
- 2 curmale, stafide sau o lingurita de miere
- o lingurita de spirulina sau jumatate de legatura de patrunjel
- ghimbir praf, jumatate de lingurita sau mai putin
- fructe GOJI, o lingura
- polen, o lingura
- fulgi de cocos (optional)
- apa  (cat sa acopere toate ingredientele) si zeama de lamaie, dupa gust


Frunzele de goji
    Valoarea medicală și ca produs alimentar a frunzelor de goji a fost atestată în mai multe documente medicale si carti in diferite dinastii din China antică. Astfel, frunzele de goji sunt atestate ca au fost folosite pentru a stimula potenta si a creste fertilitatea inca începând cu anul 978 I.H. intr-o carte de retete culinare din China. În prezent frunzele de goji sunt folosite şi ca aliment in preparate culinare ce se regasesc doar în meniul restaurantelor de lux.

    Ceaiul din frunze de Goji conține cantități similare de fitochimicale si antioxidanti ca si fructele. Conținutul de caroten din frunzele de goji este de două ori mai mare decât conținutul de caroten ce se regăseşte în morcovul proaspăt. In frunzele de goji regasim minerale (calciu, fier , zinc, seleniu, etc), vitamina E, acidul ascorbic, tiamină, riboflavină, progesteron, proteine. In plus, ca si la fructe, sunt 18 tipuri de aminoacizi, dintre care opt tipuri sunt vitali pentru organismul uman.

    Efectele benefice ale ceaiului din frunze de goji:
- permite un somn mai bun și capacitatea de a te trezi mai ușor si mai puțin obosit/a.
- reduce colesterolul si hipertensiunea arteriala
- scade efectul de constipatie, dureri abdominale și arsuri la stomac
- aportul de nutrienti foarte ridicat în antioxidanți naturali poate proteja celulele organismului in procesul de oxidare care este legat de anumite tipuri de cancer. Ceaiul din frunze de Goji este format din antioxidanți carotenoizi care joacă un rol atât în prevenirea cat și in tratamentul cancerului
- ajută la mentinerea starii de spirit, bautori de ceai Goji se simt mai fericiti, calmi și concentrati
- ajuta la mentinerea starii generale de bine si creste longevitatea
- ajuta la îmbunătățirea circulației sângelui
- ajuta la îmbunătățirea funcțiilor sexuale și de fertilitate, în special la bărbați
- poate stimula cresterea numarului de spermatozoizi
- previne impotența
- creşterea imunității organismului
- pentru a reduce febra
- adjuvant pentru bolile de inima, plamani, splina si rinichi
- trateaza afectiunile ficatului
- creşte vitalitatea organismului, are rol antiseptic pentru ten
- este reconfortant pentru creier

Pregătirea ceaiului din frunze de goji:
    Pentru o ceaşcă de ceai se folosesc 1-1,5g frunze peste care se toarnă apa fierbinte. Dupa un interval de 5 minute ceaiul poate fi consumat. Ceaiul din fruze de Goji se poate consuma în orice cantitate.
    Foarte important de retinut este ca nu se recomanda consumul de produse lactate, în special brânză si cascaval in timp ce se consuma ceai de goji, deoarece branza poate diminua proprietătile medicinale ale ceaiului de goji.


Niciun comentariu :

Impresii, Intrebari, Experiente ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...