CURA CU POLEN

    Polenul este o pulbere, recoltata de pe staminele florilor, care este umezita cu saliva albinelor şi cu puţin nectar (ce contin enzime speciale). Astfel, se formează un "ghemotoc" ce se prinde de picioruşele lor. Pentru a forma o singură granulă de polen, o albina viziteaza în medie 300 de flori.
    Polenul este cel mai complet nutrient natural, fiind considerat un super-aliment. In trecut, polenul era folosit ca si substanta vindecatoare, iar in zilele noastre este numit „izvorul tineretii”, fiind indicat in diverse probleme pentru menţinerea tinereţii şi vitalităţii si pentru stimularea organismului în lupta împotriva bolilor.
    Gustul normal al polenului este cel dulce-aromat. Cel mai bun este cel foarte proaspăt, poliflor. Cel cu granulele foarte tari şi aproape fără miros este vechi şi nu mai are decât 10-20% din proprietăţi. 
    Polenul se pastreaza la frigider, într-un borcan de sticlă închis ermetic, pentru a nu trage umezeală şi a nu permite oxidarea şi degradarea principiilor sale active.

Compozitia polenului:
    Polenul contine o cantitate foarte crescuta de vitamine, minerale si aminoacizi, enzime, coenzime si chiar hormoni. Polenul este compus din aproximativ 55% carbohidrati, 35% proteine, 3% vitamine si minerale, 2% acizi grasi si 5% alte substante nutritive.
    In functie de florile vizitate de albine, compozitia polenului poate varia, dar in general  el contine:
- aminoacizi: (metionina. valina, jizina, cistina, glutamina etc.) care accelerează funcţionarea ficatului şi implicit dezintoxicarea organismului
- acizi nesaturaţi: linol, acid linoleic, acid arahidonic, care joacă un rol important în prevenirea arterosclerozei
- vitamina A:  de 20 de ori mai multă vitamina A decât in morcov
- complexul vitaminic B: B1, B2, B3, B5, B6, B8, B12, sunt esenţiale in mentinerea sanatatii sistemului nervos, a pielii, parului, ochilor, ficatului si a cavitatii bucale, precum si pentru pastrarea unui bun tonus muscular in tractul gastrointestinal. Vitaminele B dau de asemenea energia necesara metabolismului carbohidraţilor, grasimilor si proteinelor
- vitamina C: antioxidant, protejeaza corpul prin distrugerea radicalilor liberi din fluidele organismului
- vitamina Djoaca un rol important in dezvoltarea oaselor, mentinerea integritatii osoase si functionarea sistemului imunitar
- vitamina E: reduce parţial afecţiunile provocate de bioxidul de carbon şi de bioxidul de sulf.
- vitamina F: faciliteaza transportul si eficienta utilizare a grasimilor in organism
- vitamina K: este necesara in organism pentru coagularea sangelui, in functionarea aparatului renal si in cresterea  si repararea oaselor
- vitamina P: asigura prevenirea hemoragiilor la nivelul creierului, inimii sau retinei; are rol esenţial în absorbţia vitaminei C; facilitează vindecarea rănilor; întăreşte capilarele sanguine
- lecitină: rolul sau major este acela de a regla trecerea substantelor folositoare si a deseurilor in si din interiorul structurii celulare. Din acest motiv, lecitina este folosita pentru a preveni acumularea grasimilor si a colesterolului „rau” la nivelul arterelor si a sistemului venos
- macroelemente: magneziu, calciu, potasiu, sodiu, clor, sulf, fosfor
- microelemente: fier, crom, bor, cupru, mangan, iod, nichel, seleniu, zinc, titan

Proprietatile polenului:
- este un stimulent general al organismului, reda calmul si optimismul, inlatura nervozitatea, iritabilitatea si slabiciunea fizica
- vitaminizant, tonic si energizant, inlatura starea de oboseala
- are efecte benefice in surmenajul fizic si intelectual, in depresii nervoase
- ajuta in tulburari circulatorii: flebite, varice, fragilitate a vaselor capilare, ateroscleroza
- este un calmant de exceptie, inlatura insomnia
- este antianemic, imbunatateste compozitia sangelui
- combate anorexia, mareste pofta de mancare, regleaza functiile gastro-intestinale, vindeca constipatia
- are efecte benefice in afectiuni ale ficatului si ale plamanilor
- este un bun adjuvant in tratamentul enterocolitelor, infectiilor intestinale colibacilozelor, elimina microbi, bacterii si alti agenti patogeni
- este depurativ si diuretic
- intareste contractile inimii si regleaza ritmul cardiac
- inlatura palpitatiile si starile de ameteala
- combate afectiunile oculare
- este vermifug, antiseptic
- este antigutos si antireumatismal
- regleaza ciclul menstrual
- inlatura sterilitatea
- amelioreaza starea de sanatate a celor care sufera de cancer uterin, de san ori de prostata

Cura cu polen:
    Polenul se consuma ca atare, înainte de masă, pe stomacul gol. Se va mesteca foarte bine înainte de a fi înghiţit, pentru a fi mai usor de digerat. Persoanele care suporta mai greu polenul pot sa-l macine cu râşniţa electrică de cafea si apoi sa-l combine cu miere (1 parte polen + 2 parti miere) ori cu apa (in cazul persoanelor care au sensibilitate gastrica).

Cantitatile zilnice recomandate de polen sunt:
- copiii sub trei ani nu vor consuma polen
- persoanele cu probleme hepatice şi copiii între 3-8 ani:  1 linguriţă
- copiii între 8-15 ani: 1 lingura
- adulţii şi adolescenţii: 2 linguri
O cură cu polen trebuie să dureze 30-40 zile, fiind urmată de 2-3 saptamani de pauză, după care se poate relua.

Contraindicatii:
    Polenul este contraindicat in unele afectiuni metabolice (obezitate, exces de colesterol si lipide in sange, diabet zaharat), in adenom de prostata, hiperfunctii hipofizare, hiperfunctii tiroidiene, suprarenale si testiculare, hiperexcitabilitate sexuala, ateroscleroza cerebrala avansata si manie.
Este deasemenea contraindicat persoanelor alergice la polen. 

Niciun comentariu :

Impresii, Intrebari, Experiente ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...