TERAPIA PRIN RAS

    Exersarea cat mai des a rasului ne face mai optimişti, ne predispune către joc şi ne ajută să ne relaxăm şi să depăşim cu succes tensiunile şi stresurile zilnice, obligaţiile sociale sau familiale. Astfel, râsul ne ajută să ne „curăţăm” de emoţiile negative şi să ne recăpătăm starea de candoare şi bună-dispoziţie.
    Studiile arata ca rasul are un efect tonic atat asupra plamanilor si circulatiei, cat si asupra intregului corp. El echivaleaza cu un exercitiu fizic intens, care pune sangele in miscare si genereaza o senzatie generala de bunastare.

Cel mai placut tratament: terapia prin ras
    Amuzamentul reprezinta o stare placuta pentru fiecare si totodata un mijloc de protectie si tratament. Se estimeaza ca un copil rade de 40 de ori pe zi in medie, pe cand un adult zambeste mult mai putin. Se pare ca stresul zilnic, grija zilei de maine, serviciul si o serie larga de probleme ce se instaleaza incet-incet in viata unui om se reflecta in starea de optimism si veselie a adultului, acesta devenind mai serios, mai sobru sau chiar avand stari depresive. Din pacate lipsa din ce in ce mai mare a rasului din viata unui om se reflecta in starea de sanatate a acestuia, caci s-a dovedit ca rasul protejeaza de anumite boli si elimina eficient stresul, incetinind procesul de imbatranire.



    Rasul contribuie in mod considerabil la reducerea stresului, la reducerea presiunii arteriale, la cresterea tolerantei la durere (postchirurgicala, migrene, artrita, dureri menstruale) si la marirea nivelului de endorfina (“hormonul fericirii”), precum si a unor celule ale sistemului imunitar. Rasul favorireaza oxigenarea organismului, stimuleaza contractiile diafragmei favorizand eliminarea reziduurilor respiratorii, participa eficient in lupta contra stresului, mareste capacitatea respiratorie (si prin aceasta aportul de oxigen), reduce tensiunile musculare si arteriale. Din punct de vedere al beneficiilor la nivel cardio-vascular, 20 de secunde de ras echivaleaza cu 3 minute de mers rapid.
   
Cum a aparut terapia prin ras
    “Parintele” acestei terapii a fost Norman Cousins care, in 1964, utilizand gandirea pozitiva si umorul a reusit sa vindece un pacient de o boala articulara ce ii provoca dureri intense, boala care la momentul respectiv nu era curabila. Astfel, el isi amuza pacientul dandu-i spre vizionare comedii si administrandu-i vitamina C. Norman observase ca 30 de minute de ras ii provocau pacientului o pauza de doua ore fara durere. Mergand pe aceasta premisa, mai multe luni de zile pacientul a primit un tratament prin... ras. Rezultatele au fost uimitoare, boala a disparut complet.
    Ideea acestei terapii a fost adoptata mai tarziu, la inceputul anilor ’80, de catre medicul Patch Adams care isi trata pacientii imbracat in haine de clovn, amuzandu-i in fiecare zi. In India, in 1995 a fost creat primul “club de ras” de catre doctorul Madan Kataria, iar ideea a fost de un mare succes international, astfel la momentul actual existand peste 1000 de astfel de cluburi in intreaga lume.

Terapia prin ras - Un lucru amuzant pe calea dezvoltarii personale.
    In domeniul psihologiei rasul este de mult timp recunoscut pentru calitatile sale benefice. Oamenii de stiinta au confirmat faptul ca simtul umorului este un atribut necesar pentru cei care vor sa functioneze la capacitate maxima. In timpul unei portii copioase de ras, organismul inhaleaza mai mult oxigen, face muschii sa se contracte, activeaza organele interne, hipotalamusul, glanda pituitara si glanda suprarenala. Drept urmare, secretia de endorfine va creste.
    Umorul sporeste creativitatea si este unul dintre instrumentele cheie folosit pentru combaterea stresului. Rasul poate fi folosit cu succes la scoala, la locul de munca, in terapie si consiliere precum si in medicina, ca adjuvant in procesul de vindecare. Rasul imbunatateste respectul de sine, sporeste interactiunea sociala si, in general, face viata mult mai placuta.



    Lenny Ravich este unul dintre sustinatorii terapiei prin ras, cartea sa fiind o oglinda vie a optimismului. Terapia prin ras s-a vandut in peste 50.000 de exemplare, fiind un best-seller in Israel.
    "Sfatul meu pentru toata lumea este sa gaseasca umor si buna dispozitie in fiecare zi. Nu incetam sa mai radem pentru ca imbatranim. Imbatranim pentru ca am incetat sa mai radem. Asa ca haideti sa avem vise.  Cand ne pierdem visele, murim. Asa ca multi oameni se plimba in jur ca mortii si nici macar nu stiu asta. Imbatranirea este obligatorie. Sa cresti insa este optional. Nu este niciodata prea tarziu sa fim tot ceea ce ne este cu putinta sa fim.
    Traieste-ti viata, dragul meu cititor, dar nu te atasa de ea. E un dar temporar. Alege dragostea in locul fricii. Opusul dragostei nu este ura. Este frica. Priveste lumea cu iubire, rasete, umor si optimism - si toate ti se vor intoarce din abundenta...
    Incurajez pe fiecare sa-si urmeze inima. Daca facem ceva fara inima, nu merita facut. Trebuie sa facem ceea ce iubim cu adevarat."
    Daca te vei uita atent la cunostintele tale, vei observa ca persoanele optimiste si care au mereu zambetul pe buze sunt si mai placute, dar au si forta de a trece mai usor peste probleme. Zambind, facand glume sau, vorba romanului: "facand haz de necaz", ne facem viata mai usoara. In sprijinul acestei afirmatii putem aduce atat argumente psihologice, cat si fiziologice.
    Atunci cand mentinem o atitudine umoristica in ceea ce priveste o problema, aceasta nu va mai avea proportii atat de mari si nu ne va innegura viata. Acea problema nu ne va impovara constiinta si vom fi mai capabili sa gasim o solutie. Umorul presupune o anumita stare de detasare. De exemplu, nu vom putea niciodata sa radem la o inmormantare sau in cadrul unui alt eveniment tragic, pentru ca suntem mai implicati. Prin umor ne detasam de problema in cauza si ne este mai usor sa o privim in ansamblu, sa ii gasim solutii potrivite.
    Rasul este de altfel un mecanism puternic prin care organismul nostru se apara. Probabil ca te-ai suprins uneori razand atunci cand te confruntai cu o situatie limita. Te-ai fastacit, te-ai simtit ciudat, pentru ca desi atmosfera era incordata, pe tine te bufnea rasul.
    Mai mult, rasul este un fenomen de grup. Ai observat probabil ca atunci cand te afli intr-o sala de cinema ai tendinta de a rade mai puternic, decat atunci cand esti singur(a), chiar daca este vorba despre acelasi film. Acest fapt este exploatat de producatorii emisiunilor TV sau al sitcomurilor, cand momentele comice sunt insotite de rasul unei audiente. 
    In concluzie, nu pierdeţi nici o ocazie pentru a râde şi a vă bucura astfel de JOCUL vieţii!
    Ti-ai luat astazi pastila de ras ?

Niciun comentariu :

Impresii, Intrebari, Experiente ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...