Pagini

VITAMINA E - VITAMINA FERTILITATII SI A TINERETII

    Vitamina E (tocoferol) este o vitamină liposolubilă, puternic antioxidantă, considerată „vitamina fertilitatii“, cu virtuţi magice în păstrarea tinereţii. Vitamina E protejeaza organismul impotriva radicalilor liberi, ajuta la diminuarea riscurilor aparitiei bolilor de inima, a diabetului si chiar a cataractei (intensifica actiunea vitaminei A), intareste sistemul imunitar si este benefica sistemului nervos. Spre deosebire de celelalte vitamine liposolubile, vitamina E ramane putin timp in organism, fiind eliminata pe cale intestinala, prin bila.

Actiunile vitaminei E
- capteaza radicalii liberi rezultati din metabolismul celular si protejeaza celulele impotriva efectelor negative ale radicalilor liberi. Este un antioxidant puternic, avand rol in incetinirea proceselor de imbatranire. Datorită acţiunilor sale ca antioxidant, vitamina E se recomandă în tratarea a numeroase boli: scăderea imunităţii, lupus eritematos diseminat, afecţiuni cardiovasculare, Zona Zoster, hemoroizi, ulcer gastric, litiază biliară, dismenoree, fibrom uterin, astm bronşic, ascită şi altele.
- stimuleaza imunitatea fata de infectiile virale
- participă, în calitate de cofactor, la sinteza glutationului care este cunoscut ca un important antioxidant, apărător al sănătăţii contra radicalilor liberi
- protejeaza vitaminele A, D, F, B1, C, precum si numerosi hormoni si enzime de actiunea oxidanta a peroxizilor
- protejeaza organismul fata de produsii toxici din fumul de tigara si a factorilor poluanti din aer (smog), protejând plămânii şi prevenind emboliile pulmonare. De asemenea, este necesara si in alcoolism, deoarece alcoolul amplifica producerea de radicali liberi.
- ajuta la tratarea afectiunilor articulare
- este necesara in cazul efortului fizic intens, fortifica muschii si nervii. Are un rol important asupra echilibrului nervos, muscular şi endocrin, diminuând stările de oboseală fizică şi intelectuală.
- ajuta la oxigenarea celulelor
- este eficienta in tratamentul epilepsiei
- reduce considerabil riscul dezvoltarii cataractei şi evită pierderea acuităţii vizuale
- reduce riscul unor forme de cancer (gastrointestinal, pulmonar) si este folosita in tratamentul leziunilor mamare precanceroase, actionand sinergic cu seleniul
- protejeaza pielea de actiunea razelor ultraviolete
- mareste fecunditatea, intervine in procesul de fertilitate, stimuland la barbati formarea spermatozoizilor si asigurand la femei buna desfasurare a sarcinii. Numită şi vitamina fertilităţii datorită rolului pe care îl are în procesul fertilităţii, vitamina E este demna de luat in seama in ceea ce priveste cresterea libidoului. Astfel, vitamina E mareste nivelul de testosteron din corp, catalizand astfel cresterea apetitului sexual. Specialistii sustin ca o dieta ce contine aceasta vitamina reprezinta remediul natural pentru dezvoltarea atractiei erotice, fiind de preferat terapiilor cu hormoni.
- recomandata in tratamentul afectiunilor neurologice. Aportul corespunzător de vitamina E scade de patru ori riscul apariţiei bolii Parkinson. La bolnavii deja afectaţi de această maladie, aportul alimentar crescut de vitamina E încetineşte procesul de degradare a neuronilor şi evoluţia bolii.
- distrofiile musculare şi osoase, precum şi durerile provocate de osteoporoză şi poliartroze, pot fi ameliorate cu vitamina E datorită efectului antiinflamator
- intareste capilarele, inhiba adeziunea plachetelor, producand fluidizarea sangelui si reducerea riscului de tromboza. Prin efectul de mărire a rezistenţei capilare are loc îmbunătăţirea circulaţiei sângelui, se previn bolile cardiovasculare, ateroscleroza, ischemia cardiacă, hipertensiunea arterială, riscul infarctului miocardic şi dilatarea vaselor sanguine. Astfel, se evită coagularea sângelui, care ar degenera în arteriopatie obliterantă la nivelul membrelor inferioare, tromboze, flebite sau arterite, cu prevenirea cazurilor de embolii.
- favorizeaza vindecarea acneei si a dermatitelor, protejeaza pielea. În afecţiunile dermatice, vitamina E accelerează refacerea ţesuturilor lezate, vindecarea leziunilor şi arsurilor şi previne diverse infecţii, inflamaţii şi tumori. Stimulând reacţiile imunitare, vitamina E întârzie apariţia petelor maronii de bătrâneţe de la suprafaţa pielii.
- folosita in tratamentul sindromului premenstrual
- alte efecte benefice sunt constatate în adenomul de prostată, reducerea colesterolului „rău“-LDL precum şi a glicemiei din diabetul zaharat

COMANDA acum !
Proprietăţile vitaminei E
- antioxidant potent
- antirid, anti-aging
- calmant şi anti-inflamator
- contribuie la menţinerea stratului hidro-lipidic al pielii
- protejează si sporește elasticitatea pielii, contribuie la regenerarea cutanată
- antiabortiva, tonica
- diuretica, hipotensiva, reduce colesterolul

Surse naturale de vitamină E
    Vitamina E nu poate fi sintetizata de catre organism. Ea este produsa numai in organismele vegetale, in special in frunze, muguri, seminte in stare de germinatie si in polen. Necesarul de vitamina E este asigurat de cele mai multe ori dintr-o alimentatie sanatoasa si echilibrata care ar trebui sa contina:

Uleiuri vegetale – provenite din floarea-soarelui, masline, cocos, migdale, porumb, susan sau germeni de grau
Fructe – kiwi, mango, avocado, papaya, piersici, catina, afine, banane
Seminte oleaginoase - nuci, arahide, alune, migdale, seminte de floarea-soarelui, muguri de pin
Legume – broccoli, patrunjel, salata, spanac, cartof dulce, morcov, mustar verde, dovleac, fasole, soia, varza, mazăre crudă
Alte surse - germeni de cereale, cereale integrale, gălbenuş de ou (crud), polen

    Pentru ca efectele vitaminei E in organism sa fie cat mai benefice, este bine sa fie asociata cu alti patru antioxidanti – seleniu, glutation, vitamina A si C.
ATENTIE ! Orice vitamina este degradabila prin prajire in ulei, rafinare, fierbere sau coacere.

Doza recomandată de vitamina E
    Necesarul zilnic de vitamina E este direct proporţional cu vârsta şi cantitatea de acizi polinesaturaţi din alimentele consumate, putând fi asigurat în general de o dietă echilibrată. Bătrânii, femeile însărcinate şi cele care alăpteaza au nevoie de un aport suplimentar de vitamina E.
    Nou-născuţilor trebuie să li se administreze tocoferol până la apariţia propriei flore intestinale, deoarece laptele matern este sărac în această vitamină.
    Dozele zilnice optime sunt: 10 mg pentru adulţi şi 3-7 mg pentru copii.

Carenta de vitamina E
    Carenţa de vitamina E se întâlneşte mai des la bătrâni şi la malnutriţi cu diferite boli cronice, sindromul ameliorându-se la tratamentul parenteral cu vitamina E.
    Primele semne ce ne avertizeaza asupra unei posibile carente de vitamina E sunt:
- scaderea acuitatii vizuale
- imbatranirea pielii
- senzatia de oboseala, randamentul scazut
- inflamatiile intestinale
- sterilitatea
- bolile de inima
- petele de batranete aparute pe piele
- nervozitatea
- dificultatea de concentrare
- vindecarea anevoioasa a ranilor

    Simptomele carenţei de vitamină E se manifestă prin tulburări hematologice (anemie hemolitică, hemoragii, varice), tulburări de reproducere cu degenerarea organelor sexuale, infertilitate, avorturi spontane repetate, atrofierea fetusului şi naşterea de copii morţi.
    Alte afecţiuni ale insuficienţei acestei vitamine sunt legate de boli cardiace (miocardită, angină pectorală, ateroscleroză), tulburări neurologice şi neuromusculare (degenerescenţă musculară, hipotonie musculară), tulburări oftalmologice (scăderea acuităţii vizuale, miopie evolutivă, alterarea retinei), tulburări cutanate (eczeme, ulceraţii ale gambei, semne de îmbătrânire precoce), senzaţie de slăbiciune.

    Carenţele de vitamina E pot apărea si în cazul in care suferiti de afecţiuni hepatice, renale, anumite tipuri de cancer etc şi se manifestă prin: anemie, acnee, greaţă, afecţiuni cardiovasculare, hepatice şi gastrointestinale, diaree, impotenţă sexuală, leziuni ale aparatului genital, oboseală musculară, scăderea masei musculare, mers instabil, pierderea reflexelor.

Excesul de vitamina E
    Simptomele supradozării vitaminei E apar numai la doze foarte mari (peste 250 mg/ zi) şi se manifestă prin unele intoxicaţii, cu diferite intensităţi: dureri de cap, migrene, dureri abdominale, slăbiciune musculară hemoragii, disfuncţii ovariene la femei si oligospermie, azoospermie în cazul bărbaţilor. De asemenea, administrarea excesiva de vitamina E sau un consum de lungă durată, de peste 7 săptămâni, duce la creşterea tensiunii arteriale şi riscul de hemoragie cerebrală.
    La o alimentaţie raţională şi completă, riscul acumulării vitaminei E în exces se reduce întrucât grăsimile din alimente ajută la asimilarea tocoferolului care se distribuie uniform în organism. Supradozarea vitaminei E poate fi anihilată cu vitamina C şi cu unele săruri minerale (seleniu, magneziu).


Niciun comentariu :

Impresii, Intrebari, Experiente ...