Pagini

CONSTITUTIA FIZICA NE INFLUENTEAZA SANATATEA

    Conceptul celor trei DOSHA este complet unic şi aparţine în exclusivitate AYURVEDA-ei. TRIDOSHA este un termen sanscrit în care TRI are sensul de trei, iar DOSHA se traduce prin „ceea ce are tendinţa de a ieşi repede din echilibru”. TRIDOSHA (cele trei DOSHA) reprezintă manifestarea celor cinci elemente subtile esenţiale - cele cinci mari elemente, cum sunt cunoscute în tradiţia AYURVEDA - în orice fiinţă. Conform AYURVEDA-ei, toate aceste cinci elemente combinate în diferite proporţii dau naştere tipologiilor constituţionale – fiecare din noi având o complexitate specifică cu care ne naştem şi care este responsabilă de toate procesele fiziologice şi psihologice prin care trecem în cursul vieţii.

    Cele cinci mari elemente se manifestă sub forma a trei principii şi anume:
- elementul aer şi eter vor da naştere lui VATA DOSHA;
- elementul foc şi elementul apă vor da naştere lui PITTA DOSHA;
- elementul pământ şi elementul apă vor da naştere lui KAPHA DOSHA.
    Aceste trei noi principii sunt în legătură cu toate funcţiile corpului, ale minţii şi ale sufletului şi sunt prezente în proporţii variabile în fiecare parte a fiinţei noastre.
    Fiecare fiinţă umană are toate cele trei DOSHA prezente în structura sa. Totuşi, una (sau două) dintre ele are în general o anumită preponderenţă.

    Un anumit echilibru între cele trei DOSHA-uri este absolut necesar pentru o stare de sănătate perfectă. Boala este întotdeauna o expresie a dezechilibrului ce a intervenit la un moment dat între cele trei DOSHA-uri. Totul este bun atât timp cât nu ne provoacă un dezechilibru la nivelul celor trei DOSHA-uri şi încetează să mai fie bun în momentul în care ne perturbă acest echilibru.
    Menţinerea într-o stare de echilibru este un efort continuu, întrucât va trebui să lucrăm în direcţia menţinerii pe o anumită linie în faţa schimbărilor pe care viaţa ni le oferă mereu.
    Prin adoptarea anumitor măsuri specifice (alimentaţie, activităţi etc.) vom putea să ne protejăm atât de creşterea lor excesivă cât şi de un eventual deficit al DOSHA-urilor.

Tipologia VATTA
    VATA DOSHA reprezintă în esenţă mişcarea şi poate fi recunoscută în corp sub forma respiraţiei, a contracţiei şi decontracţiei muşchilor, a operaţiilor sistemului nervos. La nivel emoţional, VATA DOSHA este în legătură cu sentimentul de libertate, cu creativitatea, nervozitatea şi frica. Oamenii care prezintă o preponderenţă a elementului VATA în structura lor sunt uşor de observat datorită ritmului accelerat în care trăiesc viaţa – se mişcă repede, vorbesc repede, au mereu schimbări bruşte în viaţă şi se adaptează cu foarte mare greutate unei rutine. VATA este percepută în natură sub forma vântului.



    Persoanele care sunt caracterizate de predominanţa lui VATA DOSHA au tendinţa de a avea structuri mai delicate şi o aparenţă mai sveltă şi ele sunt fie foarte înalte, fie foarte scunde. Persoanele aparţinând tipologiei predominant VATA prezintă dificultăţi în a lua în greutate. Tocmai de aceea, ele dispun de rezerve mici de energie, obosesc repede şi de asemenea se dezechilibrează repede. Pielea lor are tendinţa de a fi uscată şi rece, foarte deschisă sau foarte închisă la culoare. Părul este închis la culoare, uscat, uneori cârlionţat şi predispus la degradare. Nasul, mâinile şi picioarele au tendinţa de a fi reci din cauza proastei circulaţii sanguine ce caracterizează constituţia de tip VATA. Ochii sunt în general căprui. Mişcările şi vorbirea sunt în general rapide iar somnul este uşor şi cu dese întreruperi. Mental, aceste persoane sunt neliniştite şi au mereu multe idei noi. Ei sunt creativi şi imaginativi, dar prezintă în acelaşi timp un sentiment de teamă şi insecuritate. Ei sunt de asemenea timizi, nu ştiu să iasă în faţă şi dau dovadă de mai puţină voinţă, tocmai de aceea au nevoie de mult mai mulţi stimuli pentru a-i determina să devină mai practici. Există o anumită notă aerată în felul în care ei merg, şi o calitate uşoară în felul în care ei râd. Schimbarea este cel mai probabil a doua lor natură. Simţurile predominante pentru VATA DOSHA sunt auzul şi atingerea.
    În cadrul ciclului circadian, VATA DOSHA este predominantă între orele 2:00- 6:00 şi 14:00- 18:00. Anotimpul în care ea predomină ca manifestare în natură este toamna-iarna. Gusturile care fac să crească VATA DOSHA sunt amar, picant şi astringent.

    Atunci când VATA DOSHA este în exces apar stări de slăbiciune, dorinţă pentru mâncare fierbinte, tremurături, flatulenţă, constipaţie, insomnie, pierderea funcţiilor senzoriale, vorbirea disparată, nervozitate, debilitate.

    Semne că aveţi nevoie să vă reechilibraţi (reduceţi) VATA DOSHA:
- vă simţiţi mereu îngrijorat, anxios, supraaglomerat;
- vă simţiţi obosit dar incapabil să vă relaxaţi sau să încetiniţi ritmul;
- vă este greu să vă aşezaţi fie şi pentru clipă;
- vă este greu să adormiţi, iar atunci când reuşiţi, somnul vă este agitat;
- pielea dumneavoastră este uscată şi rugoasă;
- digestia este neregulată, cu semne dese de constipaţie;
- aveţi aproape permanent senzaţia de gât uscat;
- aveţi scaun mai puţin de o dată pe zi;
- simţiţi că nu puteţi sta nemişcat şi că trebuie să vă mişcaţi în continuu;
- vă simţiţi ca şi „căzut din lună”, vă este greu să vă reamintiţi anumite lucruri pe o perioadă mai lungă de timp, atenţia este foarte afectată şi vă este foarte greu să vă focalizaţi asupra unui singur lucru.

Tipologia PITTA
    PITTA DOSHA reprezintă în esenţă energia ce dă naştere transformării. PITTA este recunoscută în corp la nivelul digestiei, ceea ce include atât digestia hranei cât şi „digerarea” anumitor emoţii şi idei. Ea este cea care conferă corpului o anumită temperatură, coloraţia pielii şi înţelegerea intelectuală. Emoţiile caracteristice persoanelor ce au PITTA DOSHA ca dominantă vor fi perfecţionismul, tendinţa de a conduce, curajul şi mândria. În natură ea este reprezentată de Soare şi are o prezenţă masculină puternică.

    Persoanele aparţinând tipologiei PITTA au în general forme medii. Pielea lor caldă poate fi foarte delicată şi sensibilă, având o pilozitate fină şi tendinţe spre albire şi căderea prematură a părului. Întrucât pentru tipologiile PITTA temperatura corpului este în general mai ridicată, ei pot să-şi dezechilibreze foarte uşor PITTA DOSHA prin expunere prelungită la soare. Ochii lor sunt foarte sensibili. Stările lor se schimbă încet şi sunt genul de oameni foarte ocupaţi, de obicei realizând multe lucruri în viaţă. Sunt tipul intelectual având o vorbire cu multe tente academice, precisă şi clară. Sunt iuţi, aprigi, ambiţioşi, judecându-i adesea pe ceilalţi. Somnul lor este moderat şi preferă climatul mai răcoros. Au încredere în forţele proprii şi spiritul lor practic răzbate din tot ceea ce fac. Aceste persoane ţin de obicei la propriile păreri şi principii, care pot adesea să ducă la fanatism. Simţul predominant în cazul tipologiei PITTA este văzul. 
    În ciclul circadian, predominanţa lui PITTA DOSHA este între orele 10:00-14:00 şi 22:00-02:00. Anotimpul în care predomină este primăvara târzie şi vara.

    Caracteristicile lui PITTA DOSHA sunt: fierbinte şi uleios; picant, ascuţit, arzător; lichid şi acid; curgând mereu într-un mod lipsit de limitări.
    Orice alimente toxice, cum ar fi alcoolul şi tutunul duc imediat la un dezechilibru al lui PITTA. Emoţiile toxice cum ar fi: gelozia, intoleranţa şi ura trebuie de asemenea să fie evitate când dorim să păstrăm PITTA DOSHA în echilibru.

    Creşterea lui PITTA DOSHA se manifestă printr-o paloare a ochilor şi pielii, şi o decolorare a urinei, fecalelor. De asemenea se mai pot observa un exces de foame sau de sete, senzaţii de arsură şi somn redus ca durată.

    Semne că trebuie să vă reechilibraţi (reduceţi) PITTA DOSHA:
- aveţi tendinţa de a fi uşor iritabil, criticist şi să cereţi prea mult de la ceilalţi;
- sunteţi obsedaţi de muncă sau de un proiect şi nu puteţi să vă opriţi pentru a lua o pauză;
- vă treziţi dimineaţa devreme şi apoi vă este foarte greu să mai adormiţi;
- pielea vă este iritată sau sensibilă sau inflamată;
- părul vă albeşte şi se subţiază prematur;
- aveţi senzaţii de arsură la stomac sau aciditate în stomac;
- toleraţi destul de greu alte fiinţe sau situaţiile care vă provoacă;
- vă simţiţi frustrat, vă înfuriaţi repede;
- vă este prea cald indiferent unde v-aţi afla;
- aveţi o senzaţie permanentă de sete, ochii vi se înroşesc;
- vorbirea vă este adesea înţepătoare sau sarcastică, începeţi foarte uşor o dispută.

Tipologia KAPHA
    KAPHA DOSHA este cea care aduce coeziunea elementelor. Ea este cea care conferă structura fizică, rezistenţa organismului şi dă o anumită putere şi stabilitate. KAPHA este responsabilă pentru capacitatea de a memora, emoţia iubirii, starea de calm profund, răbdarea dar şi lăcomia. KAPHA este de asemenea şi energia potenţială (cum ar fi spre exemplu grăsimea pe care corpul o depozitează şi pe care apoi o foloseşte în perioadele de privare alimentară). În natură este reprezentată de către lună, de energia feminină care este prin excelenţă moale şi blândă.

    Tipologia KAPHA este mai robustă şi mai densă decât oricare alta. Pielea este groasă, lucioasă, curată, de obicei cu tente pale sau spre alb, rece la atingere. Firul de păr este gros şi des, cu aspect sănătos, de obicei ondulat. Ochii sunt albaştri sau căprui, mari şi atractivi, uşor umezi, cu albul ochilor de obicei foarte alb. Au cea mai mare capacitate de a îndura şi sunt înzestraţi cu mult calm şi multă răbdare. Din punct de vedere mental sunt calmi, stabili şi fermi. Pot să fie posesivi şi lacomi, dar sunt grijulii şi greu de scos din starea lor de calm. Oamenii la care predomină KAPHA DOSHA sunt cei mai mulţumiţi dintre toate constituţiile, dar în acelaşi timp par să fie mai puţin pasionali datorită tendinţei lor de introvertire şi retragere. Somnul lor este lung şi zgomotos. Capacitatea lor de înţelegere este mai lentă, dar odată ce au înţeles nu mai uită. Se poate observa o anumită greutate în felul în care ei păşesc şi un fel de seninătate în zâmbetul lor. Simţurile dominante pentru KAPHA DOSHA sunt gustul şi mirosul. 
    Dominanţa lui KAPHA DOSHA în cadrul ciclului circadian este între orele 18:00- 22:00 şi 6:00- 10.00. Anotimpul în care KAPHA DOSHA se manifestă predominant este iarna şi primăvara până târziu. Gusturile care duc la accentuarea lui KAPHA DOSHA sunt dulce, acru şi sărat.

    Caracteristicile lui KAPHA DOSHA sunt: greutate, rece (dar nu atât de rece precum VATA DOSHA), moale, uleios, care conferă lubrifiere, dulce, stabil, care conferă imunitate, somnoros.

    Creşterea dizarmonioasă a lui KAPHA DOSHA duce la slăbirea activităţii gastrice, salivare excesivă, apatie, sentiment de greutate, răceală, dispnee, tuse şi somn prelungit, râgâituri ca atunci când suntem imediat după o masă copioasă.

    Semne care vă arată că trebuie să vă reechilibraţi (reduceţi) KAPHA DOSHA:
- luaţi în greutate foarte uşor, chiar dacă nu mâncaţi excesiv;
- vă este foarte greu să vă treziţi chiar şi după un somn prelungit, iar atunci când vă treziţi aveţi sentimentul că sunteţi obosit şi că nu v-aţi odihnit;
- digestia este slabă, vă simţiţi greoi şi letargic după mese;
- vă simţiţi prea retras, vă este greu să faceţi faţă schimbărilor;
- vă simţiţi mai mereu nemotivat mental.

Niciun comentariu :

Impresii, Intrebari, Experiente ...