Pagini

SAREA IODATA CONTINE CIANURĂ

    Sarea este atat de vitala pentru viata, incat fara ea am inceta sa traim… muschii nu ar mai functiona adecvat iar inima ar inceta sa mai bata. Pentru multi este posibil sa fie o surpriza, insa cei preocupati de sanatatea lor stiu deja ca sarea iodata nu este sanatoasa. Datorită procesarii și iodarii artificiale a sarii, aceasta a devenit responsabilă de suprasolicitarea rinichilor, mai ales în cazul bebelușilor, de probleme cardiovasculare, de hipertiroidie și multe alte afecțiuni.
    De ce trebuie să îmbogățim sarea cu iod sintetic, când sarea naturală, cea de mare în special, are deja cantitatea optimă de iod de care are nevoie organismul? Iodarea obligatorie a sarii concomitent cu interzicerea comercializarii sarii neiodate pentru alimentatie este un abuz si un pericol pentru sanatate, de care putini dintre romani sunt realmente constienti.

    Sarea iodată este sare rafinată, sărăcită de toate oligoelementele benefice organismului, dar îmbogățită, prin procedee chimice, cu iod. Sarea îmbogățită cu iod a apărut ca o soluție la cazurile tot mai frecvente de boli cauzate de lipsa iodului, adică afecțiuni ale glandei tiroide. Deși consumul de sare iodată pentru o „sănătate de fier” este mediatizat și încurajat, studiile arată că efectele sunt exact opuse, datorită unei cantități prea mari de iod sintetic ce suprasolicită glanda tiroidă și întreg organismul. Sarea procesată este îmbogățită cu iodat de potasiu sau iodat de magneziu, substanțe care favorizează creșterea afecțiunilor tiroidiene. In plus, pe lângă iod, sarea procesată, adică albă, fină și foarte arătoasă, contine si un antiaglomerant - E536 (ferocianura de potasiu) sau E535 (ferocianură de sodiu) - care au ca efect creșterea incidenței bolilor cardiace, accelerarea proceselor de ateroscleroză și toxicitate crescută.
    Cand sarea se pune in mancarea care fierbe, ferocianura de potasiu se descompune in cianură de potasiu şi clorură de fier, fapt care cauzează reducerea aportului de oxigen in sânge, dificultăti de respiratie, dureri de cap şi ameteli. Acest E536, care este interzis în alte tări (de exemplu in Anglia) duce la consecinte dramatice prin introducerea lui în compozitia sării de bucătărie: creşterea incidentei cardiopatiei ischemice, accelerarea proceselor de degenerative ale aterosclerozei etc.

    Toate produsele alimentare procesate din Romania contin sare iodată: painea, pateurile, produsele de patiserie, mezelurile etc. — astfel că aportul de iod in alimentatia noastră este mult mai mare decat ne imaginăm. Administrarea indelungată a iodului se poate asocia cu inhibarea continuă a sintezei hormonale şi cu aparitia guşei, datorate hiper- sau hiportiroidiei. Administrarea iodului la gravide poate produce dereglări ale functionării glandei tiroide la fetuşi. Lista efectelor adverse ale excesului de iod poate continua: creşterea volumului glandei tiroide, afectarea vederii prin efectul său toxic la nivelul tiroidei, creşterea incidentei bolilor alergice etc.

* * *

    In anul 2002, printr-o Hotarare de Guvern (HG 568/2002) s-a impus in Romania ca toata sarea din comert sa fie iodata si s-a interzis comercializarea sarii neiodate. Hotararea suna de-a dreptul totalitar: “In Romania, in alimentatia oamenilor, hrana animalelor si in industria alimentara se utilizeaza numai sare iodata” si “Pe teritoriul Romaniei este interzisa comercializarea cu amanuntul a sarii neiodate, atat pentru uzul personal, cat si pentru utilizarea in alimentatia publica si colectiva.” (art. 10).

    In comunicatul de presa ce a urmat (23.05.2002) se precizeaza ca guvernul a adoptat aceasta hotarare “in scopul prevenirii tulburarilor provocate de carenta de iod”. Pana aici toate bune si frumoase, dar la vremea introducerii actului normativ existau in Romania doar 8543 de cazuri de hipotiroidie dintre care – ATENTIE! – doar o mica parte parte erau cauzate de deficitul de iod. Asadar, guvernul roman obligă astfel ca producătorii să „iodeze” 20 de milioane de oameni, insă doar aproximativ 8.500 de oameni aveau nevoie de un supliment de iod.

    “Este o problema de sanatate publica, etica profesionala si bioetica” afirma prof. dr. Pavel Chirila in studiul sau Iodarea universala a sarii – atentat la sanatatea publica si “este ilogic ca pentru 7000-12000 de cazuri noi de hipotiroidie pe an sa fortezi o tara intreaga sa manace iod”. Pertinenta acestei afirmatii este confirmata chiar de declaratii ale medicilor endocrinologi: “În Romania, există o prevalenţă redusă a guşii endemice, care corespunde unei endemii uşoare sau moderate şi există anumite arii restrînse în care prevalenţa bolii este ceva mai mare”
    „După numai 4 ani de functionare a nefastei H.G. 568/2002, numărul cancerelor tiroidiene s-a dublat, iar numărul hipertiroidiilor a crescut de la 3127 la 6387”, declara profesorul dr. Pavel Chirila.

    Cateva dintre consecintele iodarii obligatorii:
- “Administrarea iodului la gravide poate produce gusa sau hipotiroidie la fetusi”(Harrison, Principiile Medicinei Interne, Teora 1999, pag 2134-2136)
- “Administrarea indelungata a iodului se poate asocia cu inhibarea continua a sintezei hormonale si cu aparitia gusii, cu sau fara hipotiroidie (mixedem produs de iod)” (sursa idem)
- “Iodul administrat in doze mari blocheaza reactiile de organificare si cuplare (efect Wolf-Chaikoff)” (sursa idem)
- “… manifestari alergice la iod. Alergicii nu vor avea scapare, adica nu vor putea evita sub nici o forma expunerea, crescand riscul de sensibilizare si de sindroame alergice (edem angioneurotic, soc anafilactic); aceasta cu atat mai mult, cu cat populatia are deja o mare expunere la iod prin numarul mare de investigatii cu substante de contrast, prin folosirea medicamentelor si a dezinfectantelor cu iod” (Prof. dr. Pavel Chirila, Iodarea universala a sarii – atentat la sanatatea publica, studiu)
– suprasolicită rinichii și toate organele interne
– incetinirea proceselor metabolice și apariția obezității sunt tot o consecință a consumului de sare iodată
– slabește sistemul imunitar
– provoacă tulburări ale somnului, hipertensiune, anxietate și nervozitate

    si pericolele nu se opresc aici …
- pentru ca iodul sa fie stabilizat in sare, se foloseste iodura de potasiu si iradierea
- pentru ca sarea fina iodata sa nu se aglomereze la umiditate se folosesc antiaglomeranti: E535 (definitia aici) si E536 (definitia aici) – doua ferocianuri. Conform Dictionarului Medical online, la temperaturi de peste 100 de grade Celsius (cand se prepara mancarea) E536 se descompune in cianura de potasiu, o otrava. In ambele cazuri, nu e recomandat consumul frecvent, iar in unele tari din Occident sunt chiar interzise.
- din 2006, prin HG 1904 apare obligativitatea cresterii concentratiei de iod in sare: „Sarea iodată trebuie să conţină 30 mg iod/kg de sare, respectiv 50,6 mg iodat de potasiu/kg de sare sau 39,2 iodură de potasiu/kg de sare. Se admite ca limită minimă un conţinut de 25 mg iod/kg de sare, respectiv 42 mg iodat de potasiu/kg de sare sau 32,5 mg iodură de potasiu/kg de sare, iar ca limită maximă un conţinut de 40 mg iod/kg sare, respectiv 67,2 mg iodat de potasiu/kg de sare sau 52 mg iodură de potasiu/kg de sare."


    Din 2006, prin actualizarea HG 568/2002 se permite acum si comercializarea sarii neiodate (art 10, alin 2): „Prin derogare de la prevederile alin. (1) este permisa comercializarea sarii neiodate numai prin reteaua de magazine PLAFAR, magazine naturiste si farmacii, in segmentul produselor care nu necesita reteta pentru achizitionare, ambalata in cantitati ce nu depasesc 0,5 kg.”
    Din motivele enumerate mai sus, se recomandă consumarea sării neiodate şi neaditivate. Sarea gema sau sarea de mare (nerafinata) contine magneziu si potasiu, ambele fiind necesare pentru optima functionare a corpului si pentru a face posibil metabolismul sodiului.
    Potasiul, magneziul si sodiul sunt marea triada care lucreaza in tandem pentru a regulariza echilibrul hidric al corpului si a administra impulsurile nervoase si musculare. Pentru simplificare, cu cat se ingereaza mai mult sodiu, cam tot atat va trebui ingerat potasiu si magneziu pentru a mentine homeostaza. Dietele noastre de astazi, desi cu inalt continut de sodiu, sunt practic lipsite de celelalte doua elemente.

3 comentarii :

  1. Cu toate semnalele de alarmă trase de unii medici, referitor la pericolul iodului în execes - mai ales a celui sintetic - onor ministerul sănătății nu ia nici o măsură!

    RăspundețiȘtergere