Pagini

REMEDII NATURISTE IMPOTRIVA TRICHOMONAS

    Trichomonas vaginalis este un protozoar unicelular, un parazit al cailor genito-urinare, care infecteaza atat barbatii, cat si femeile, cu foarte mare raspandire datorita caii sale de transmisie, predominant veneriana, prin contact sexual. La femei trichomonaza genito-urinara este una din principalele si cele mai frecvente infectii genitale, fiind o cauza importanta de sterilitate. Conform studiilor de specialitate, aproximativ 30% din femeile si 70% din barbatii infectati nu prezinta simptome. In general, simptomele apar in prima saptamana de la infectie, desi sunt cazuri cand apar si la sase luni de la infectie.

CAUZE FIZICE
    Trichomoniaza este o infectie cu transmitere sexuala. Contaminarea cu Trichomonas vaginalis se face mai ales prin barbat, care, desi este purtator de parazit, nu are de cele mai multe ori nici o manifestare clinica. Utilizarea prezervativului reduce sansa de a contacta infectia, insa nu e o metoda 100% sigura datorita faptului ca microorganismul adera si de alte tesuturi/obiecte.
    Deoarece acesti paraziti pot supravieţui în mediul extern intre 40-60 minute, este posibilă şi transmiterea infecţiei prin obiectele de igienă personală (prosopul), obiecte de toaleta, jucarii sexuale, precum şi în timpul unei vizite la o piscină publică. Cu toate acestea, infectarea pe această cale se întâmplă extrem de rar.
    De asemenea, se poate transmite de la mama la fat (daca este fetita) in decursul nasterii vaginale. Unii autori nu recunosc infectia orala insa au fost cazuri in care protozoarul a cauzat pneumonie, bronsita si leziuni orale.

CAUZE MENTAL-EMOTIONALE
    In majoritatea cazurilor, infectia vaginala simbolizează faptul că, am o frustrare fată de partenerul meu sexual sau trăiesc un sentiment de vina (culpabilitate). Dacă folosesc sexul pentru a avea o putere sau un control asupra partenerului meu, este posibil să am frecvent probleme vaginale. Aceasta poate fi scuza ideală pentru a nu face dragoste şi pentru a-mi pedepsi astfel partenerul, privându-l de sex. Partea mea prea puritană sau moralizatoare mă face să mă pedepsesc pe mine, printr-o vaginită. lntimitatea pe care o presupune o relatie sexuală poate declanşa mai multe sentimente legate de frică: frica de a mă simti neinteleasă, rănită din nou sau de a-1 pierde pe celălalt, care s-ar putea simţi controlat, posedat. In plus, mirosurile neplăcute permit eliberarea emotiilor negative, a suferintei şi a angoasei acumulate, care sunt adânc ingropate in ţesutul vaginal. Vaginul este locul de unde provin toate sentimentele mele cu privire la sexualitate. Dacă aceste sentimente sunt pozitive, imi trăiesc cu plăcere sexualitatea. Dacă insă, vreau să mă autopedepsesc sau simt culpabilitate, frici, ruşine, conflicte, confuzie sau am amintiri din experienţe abuzive, este posibil să apară o infecţie.

Atitudine sanatoasa
    Accept să mă deschid spre ideea de a trăi o sexualitate armonioasă. Acest lucru face parte din viata mea şi din fericirea la care am dreptul.

SIMPTOME
    Simptomele infectarii cu tricomonas sunt similare cu cele ale altor boli cu transmitere sexuala cum sunt gonoreea sau infectia cu chlamydia.

La femei
    Efectele se pot accentua in timpul sarcinii sau inainte de ciclul menstrual si pot include:
- secretii abundente galbui sau gri-verzui, uneori cu aspect de spuma la nivel vaginal
- mancarime sau iritatie
- miros urat, anormal
- dureri la contactul sexual sau in timpul urinarii
- disconfort in etajul abdominal inferior; acesta nu este un simptom comun al bolii si poate pune problema unei alte afectiuni concomitente
    Fenomenele acute se atenueaza progresiv, ramanand o singura manifestare si anume o "scurgere" (leucoree).

La barbati
    Acestia prezinta rareori simptome sau sunt foarte subtile. Cu toate acestea tratamentul este necesar. Simptomele pot fi:
- secretii anormale la nivelul penisului
- senzatia de usturime dupa urinare
- iritatie si roseata la varful penisului

TRATAMENTE NATURISTE
    Aceasta afectiune genitala nu rezista in mediul acid. In cazul femeilor susceptibile de tricomoniaza, gelul spermicid (datorita aciditatii) are tendinta de a inhiba dezvoltarea acestei afectiuni. De asemenea, sucul de merisor si vitamina C cresc aciditatea.

    Irigatiile vaginale cu solutie de bicarbonat de sodiu, alternate cu solutie calda de otet sau suc de lamaie, creeaza un mediu nefavorabil inmultirii unor germeni, paraziti sau ciuperci. In plus, se aplica pansamente naturale (din extracte din plante) in vagin, pentru eliminarea inflamatiei si cicatrizare.

    Chiar dupa eradicarea parazitului, tratamentul nu trebuie considerat terminat pana nu s-a restabilit echilibrul biologic vaginal (pH 4,2–5) si flora vaginala normala. In acest sens se folosesc spalaturile cu iaurt. Iaurtul reduce bacteriile nedorite, in special ciupercile (fungi) si are efecte calmante, in caz de iritatii si inflamatii. Acesta trebuie sa contina culturi active de Lactobacillus Acidophilus (daca au Lactobacillus bulgaricus sau S. thermophilus nu sunt eficiente). Studiile arata ca un consum ridicat de iaurt - 240 ml/zi timp de 6 luni - reduce semnificativ riscul de aparitie a infectiilor vaginale.

    In 3 cesti de apa calduta si 2 linguri de iaurt, se adauga 3 picaturi ulei esential de lavanda sau oregano si inca 3 picaturi de ulei de tea tree. Apoi, se amesteca bine cu un mixer pentru o emulsificare cat mai buna. Se realizeaza imediat spalatura vaginala folosind intreaga cantitate. Repetati de doua ori pe zi (ultima data fiind seara la culcare).

    Timp de 2-3 zile se fac spalaturi cu apa sarata de trei ori pe zi. Solutia se introduce cu o seringa mare, apoi se sta in pozitia lumanarii aproximativ 10 minute. Noaptea se introduce vata muiata in apa sarata. In plus, se fierbe lenjeria intima si pantalonii.

Alte proceduri:
- spalaturi cu decoct de coaja de stejar vindeca scurgerile vaginale
- spalaturi vaginale cu infuzie 10% galbenele, conuri de hamei, iasomie
- se aplica tinctura de propolis si unguent cu propolis, timp de 12-18 zile

Intern:
    Sistemul reproductiv feminin contine celule imune care au menirea de a apara organismul de posibilele infectii. Daca sistemul imunitar este precar, apeleaza la echinaceea care intareste imunitatea si lupta impotriva infectiilor.

    Ceai indicat in caz de infectii vaginale: o lingurita radacina de brusture, radacina de echinaceea, seminte de vitex agnus castus (optional). Se fierb plantele intr-un litru de apa si se lasa la infuzat timp de 15 minute. Se strecoara ceaiul si se consuma cate 3-4 cani pe zi.

    Zilnic, din ora in ora, se bea o inghititura de ceai de cretisoara si o inghititura de ceai de urzica alba. Ceaiul trebuie sa fie rece. Luati cu doua degete o priza mica de frunze de cretisoara si opariti-le cu o cana de apa in clocot. Separat, faceti ceaiul de urzica alba folosind aceiasi reteta. Cele doua ceaiuri nu trebuiesc amestecate. Beti cate o inghititura mica din fiecare si nu beti mai mult de o ceasca de ceai pe zi.

    Ceai de galbenele 30gr, urzica vie 10gr, coada calului 20gr, urzica alba moarta 30gr, troscot 20gr, musetel 15gr, coada soricelului 15gr, salvie 10 gr, rachitan 10gr. Toate aceste plante se amesteca bine, apoi se ia o lingurita de amestec si se opareste cu o cana de apa clocotita. Se lasa sa se infuzeze, se strecoara si se beau 3-4 cani de ceai pe zi inghititura cu inghititura. 
(o lingurita = 20gr planta, o lingura = 40gr planta)

RECOMANDARI
    Fiind o infectie cu transmitere sexuala, este necesar ca ambii parteneri sa se trateze simultan, pentru a creste rata de vindecare si a preveni posibilitatea reinfectarii. Pe timpul tratamentului plus o saptamana dupa, se recomanda evitarea contactelor sexuale.

    Nu este recomandat tratamentul pe baza de ovule vaginale sau creme cu metronidazol, deoarece administrarea medicatiei pe cale orala este mult mai eficienta.
 
    Nu este necesar urmarea unui tratament recurent, deoarece o data ce este eliminat virusul din organism, reinfectarea va avea loc doar daca are loc un contact sexual neprotejat cu o persoana purtatoare a virusului.

    Se recomanda sa se evite consumul de alcool in timpul tratamentului.

    Institutul National pentru Sanatatea Copilului si Dezvoltare Umana sustine ca femeile fumatoare - in special cele care obisnuiesc sa fumeze mai multe de 10 tigari pe zi - sunt de doua ori mai expuse riscului de a dezvolta o boala inflamatorie pelviana in comparatie cu cele nefumatoare. De asemenea, sunt expuse si femeile care fumeaza pasiv (care respira fum de tigara).

ATENTIE !!!
    La femei, tricomonaza poate provoca inflamaţia cronică a trompelor uterine şi a ovarelor si infertilitate. De asemenea, există date referitor la faptul că trichomoniaza sporeşte riscul dezvoltării cancerului de col uterin şi a complicaţiilor infecţioase după intervenţiile chirurgicale ginecologice.

    Tricomonaza, în timpul sarcinii, poate provoca naşterea prematură, greutatea mică a copilului la naştere şi infecţia intrauterină a fătului.

    La bărbaţi, această infecţie poate provoca inflamaţia cronică a prostatei, a veziculelor seminale şi a uretrei (prostatita, uretrita şi veziculita), poate conduce, de asemenea, la o scădere a calităţii spermei şi poate provoca infertilitatea.


2 comentarii :

  1. Este voie pe timpul tratamentului de a avea act sexual?

    RăspundețiȘtergere
  2. Asa cum scrie la RECOMANDARI: "Pe timpul tratamentului plus o saptamana dupa, se recomanda evitarea contactelor sexuale."

    RăspundețiȘtergere