Pagini

ULCERUL SI GASTRITA SE VINDECA CU SUC DE CARTOFI

    Nelipsit din bucătărie, cartoful nu este doar leguma pe care o folosim deseori la prepararea mâncărurilor, ci si un bun remediu oferit de farmacia verde a naturii, ce contine peste 50 de substante nutritive cu efecte vindecatoare. Desi ideea de a consuma cartofi cruzi nu este tocmai populară, beneficiile acestora sunt cunoscute si apreciate de adeptii medicinei traditionale. Plin de potasiu, antioxidanti naturali si cu un pH alcalin, sucul de cartofi cruzi face minuni în multe afectiuni, de la reglarea tensiunii si a glicemiei, pana la detoxifierea generală a organismului.
    Sucul de cartofi este benefic si în afecţiunile digestive, avand proprietatea de a cicatriza mucoasa digestivă. Acesta conţine o moleculă antibacteriană unică, care poate trata ulcerul şi distruge bacteriile rele din stomac.

    Pe langa faimosii carbohidrati pe care ii contin, cartofii se pot lauda cu o compozitie chimica complexa si interesanta. Acestia contin cantităti importante din aproape toate vitaminele principale: A, B (B1, B2, B3, B6, B7, B9), C, E, K, dar si multe minerale: potasiu, sulf, fier, calciu, mangan, fosfor si cupru. De asemenea, contin antioxidanti, fiind si o sursa buna de fibre si proteine. Datorita tuturor acestor „ingrediente” cartoful este un bun antispastic, antiinflamator, antiacid, cicatrizant, diuretic si emolient.

Tratamentul cu suc de cartofi
    Deoarece cartoful se numara printre alimentele alcaline, sucul de cartofi cruzi combate acidul excesiv de la nivelul sistemului digestiv, ajutand totodata la calmarea durerilor de stomac. Sucul de cartofi cruzi are proprietati vindecatoare si antiacide, ceea ce il face eficient in tratarea gastritei (cronice sau acute), a colitei, a ulcerelor gastrice si intestinale, calmand si cicatrizand mucoasele digestive. In plus, inhiba dezvoltarea bacteriei Helicobacter Pylori.

    Pentru tratamentul preventiv, se bea in fiecare dimineata cate un pahar de suc de cartofi (100 ml). Dupa aceea, este indicat repaus la pat timp de 25-30 minute, cu miscari ale corpului: 5 minute se sta pe spate, 5 minute se sta pe partea dreapta, 5 minute se sta cu fata in jos, 5 minute pe partea stanga, iar apoi se sta cu fata in sus. Astfel amidonul va actiona asupra intregii mucoase a stomacului. Dupa o ora este indicat sa se serveasca micul dejun, dar nu mai devreme, pentru ca sucul de cartofi sa poata fi asimilat de organism.

    Persoanele care sufera de gastrita cu aciditate ridicata trebuie sa bea cate 60 ml suc de cartofi cu jumatate de ora inainte de fiecare masa. Tratamentul se face timp de 10 zile, apoi va fi necesar o pauza de o saptamana. Daca este cazul, tratamentul se poate repeta de cel mult trei ori.
    In cazuri mai grave, de ulcer gastric sau ulcer duodenal, este recomandat sa se bea cate 60 ml suc de cartofi inainte de fiecare masa in primele 3 zile, apoi doza se ridica treptat pana la 100-120 ml, iar tratamentul se face 10-20 zile.

ATENTIE !
    Tratamentul cu suc de cartofi este eficient numai în condiţiile respectării unui regim alimentar sănătos, altfel efectele sale pot fi uşor compromise.
    Dacă suferiti de dureri de stomac, trebuie să consumati alimente uşoare, simple, care nu suprasolicită digestia. Evitati să mancati prea piperat, prea fierbinte sau prea gras. Faceti mişcare măcar 30 de minute în fiecare zi, nu mâncati mult seara, înainte de culcare şi mestecati bine fiecare îmbucătură. Schimbati-va stilul de viaţă!

Obtinerea sucului de cartofi
    Pentru obtinerea unui suc natural si de calitate, se aleg cartofi rosii, cat mai proaspeti si sanatosi. Asigurati-va ca sunt cartofi organici 100% si ca in coaja lor nu se afla reziduuri de pesticide. Totodata, cartofii folositi nu trebuie sa fie incoltiti, verzi, patati sau deshidratati. Acestia contin un alcaloid toxic numit solanina care poate cauza diaree, greata, dureri de cap, de stomac si ameteli. Daca ati gasit cartofii potriviti, spalatii bine si apoi folositi un storcator de fructe.
    Pentru a fi servit, sucul de cartofi trebuie preparat proaspat deoarece se stie ca feliile de cartofi care sunt lasate sa stea o perioada de timp de 10-15 minute, se inchid la culoare. Acelasi lucru se petrece si cu sucul obtinut.

    Unii nutritionisti recomanda amestecarea sucului de cartofi cu suc de morcovi, de varza, telina, sfecla sau de mere. Pentru organism, toate extrasele din vegetale contin principii active dar, prin diluare, ele diminueaza si efectele sucului de cartofi, pe care le urmarim. Daca optati pentru un amestec de sucuri, folositi minimul necesar, astfel incat sa puteti bea sucul de cartofi fara probleme.

    Pentru cei care nu tolereaza gustul sucului de cartofi cruzi exista o alternativa...
    Se aleg 2-3 cartofi mari, se spala sub jet de apa, se curata de coaja si apoi se clatesc iar cu apa. Se rad pe razatoarea mica, se pun intr-un bol, apoi se adauga o ceasca cu apa. Se amesteca incet si bine, apoi se strecoara zeama printr-o strecuratoare de plastic sau prin tifon. Bucatelele de cartofi ramase se arunca. 
    Sucul de cartofi obtinut prin aceasta metoda sau cu un storcator de fructe, se lasa sa decanteze timp de maxim 10 minute. In acest fel amidonul se va depune pe fundul vasului (se va aduna o cantitate de cca. 2 lingurite de amidon) si nu mai ramane decat sa fie scurs cu grija lichidul mai limpede. Peste amidonul ramas se pun 3-5 linguri de apa alcalina (cu pH>7), se amesteca si se bea sucul obtinut.

Alte indicatii pentru sucul de cartofi cruzi

Reumatism, guta, lumbago
    Cartoful poate fi considerat pe buna dreptate unul dintre cele mai bune alimente antiinflamatoare. De aceea, sucul de cartofi cruzi, consumat frecvent, poate fi folosit in tratarea durerilor articulare sau a durerilor de spate. 
    Datorita efectului sau alcalinizant si diuretic, sucul de cartofi elimina prin dizolvare depozitele excesive de acid uric din articulatii, fiind indicat in guta, lumbago, glomerulonefrita, reumatism si poliartroze.

Hipertensiune, colesterol
    Deoarece cartofii cruzi au un continut ridicat de potasiu, sucul obtinut din ei poate fi folosit si ca remediu in scaderea si mentinerea in valori normale a tensiunii arteriale, prin urmare si in tratarea bolilor de inima.
    Sucul de cartofi cruzi este folosit in mod traditional la imbunatatirea circulatiei si ca ingredient in regimuri de detoxifiere. In plus, datorita cantitatii mari de fibre, sucul ajuta si la diminuarea colesterolului.

Constipatie cronica
    In caz de constipatie cronica, se bea cate un pahar de suc de cartofi dimineata si seara, pentru stimularea si reglarea tractului si a florei intestinale. Acesta favorizează înmulţirea bacteriilor bune din tractul digestiv, ajutând şi la prevenirea procesului de fermentare din intestine. Cura se poate tine timp de cateva zile.

Insomnie, migrene
    Sucul de cartofi are efecte sedative si relaxante. Datorita actiunii calmante asupra sistemului nervos, sucul are efecte in cazuri de surescitare nervoasa, insomnii si cefalee acuta sau cronica.

Detoxifica ficatul
    Sucul de cartofi contine substante care protejeaza ficatul de infectii si virusi. Totodata, sucul de cartofi cruzi poate avea un efect detoxifiant si de curatare a ficatului. Pentru aceasta, se bea in fiecare dimineata, cu jumatate de ora inainte de micul dejun, sucul obtinut din 200 de grame de cartofi roz, cruzi.

Pietre la rinichi
    Sucul de cartofi este recomandat si in cazul bolilor la rinichi, ajutand la dizolvarea sarurilor de calciu (oxalati, urati, fosfati) din structura calculilor renali. Beti suc de cartofi cruzi si pentru a preveni formarea pietrelor de calciu in tractul urinar.

Convalescenta, anemie, oboseala cronica
    Sucul de cartofi contine multe saruri minerale si vitamine, motiv pentru care o cura cu suc de cartofi poate constitui o sursa sigura de vitamine naturale, fiind eficient si in caz de demineralizari sau dezechilibrari de nutritie. De asemenea, sucul de cartofi cruzi se recomanda in tratamentul convalescentilor sau persoanelor cu o stare de slabiciune inaintata.

Sanatatea pielii
    Sucul de cartofi este benefic si in reducerea uscaciunii excesive a pielii care nu reactioneaza la tratamente externe. Pentru a scapa de pielea uscata si a-ti proteja pielea de toxine, bea zilnic un pahar de suc de cartofi.


3 comentarii :

  1. Buna ziua ! Oare ar avea efect si daca a-si pune un pic de sare pentru gust ?

    RăspundețiȘtergere
  2. Este extraordinar si ar fi foarte bine daca am gasi cartofi ECOLOGICI , dar cum nu avem aceasta posibilitate Din pacste !!!😏👍

    RăspundețiȘtergere
  3. Să vindecat cineva definitiv de stomac am și eu probleme cu stomacul .

    RăspundețiȘtergere