Aproape fără excepţie, alimentele din comerţ conţin aditivi (cunoscuţi sub denumirea generică de E-uri), a căror menire este, se spune, aceea de a conserva, de a da culoare, formă, de a spuma, îngroşa şi mai ales de a da aromă în mod artificial, făcând astfel produsul atrăgător pentru clienţi şi vandabil timp îndelungat, uneori aproape nelimitat.
![LISTA COMPLETA A E-urilor](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiYf2e3VplkdqjiHSSUKhP_T04pAmeHqPLNWhtblHGdv82e84JOleGFpln-mY-8gFuafbqb2lMEGIPOmnpmHiCLvUHqQxXSNpgKVtHlLcVQYnaTnKz2LvC_T-3PfEEKDEnr-5cRuJBvsDE/s1600/emulgatori.jpg)
O substanţă străină, afirmă medicii, nu poate fi administrată timp îndelungat fără a produce efecte secundare. Consumul îndelungat de produse alimentare aditivate sintetic produce în organismul uman un adevărat bombardament chimic asupra organelor interne, compromiţând şi distrugând sistemul imunitar - acesta ajunge să producă anticorpi peste măsură, folosindu-i chiar împotriva organismului uman. Astfel, pot apare o serie de tumori maligne sau benigne.
Specialistii de la Institutul de Cercetari Alimentare spun ca un roman consuma, in medie, intr-un an aproximativ 2 (doua) Kg de aditivi alimentari.
Aditivii sunt clasificaţi în mai multe categorii şi numerotaţi specific:
coloranti - pentru a schimba sau a da culoare (E100-E182)
conservanti - intarzie sau impiedica alterarea alimentelor. (E200-E297)
antioxidanti - limiteaza oxidarea alimentelor sensibile la contactul cu aerul (E300-E337)
acidifianţi – cresc aciditatea alimentelor, imprimandu-le un gust acru (E300-E390)
săruri de topire - asigura un amestec omogen intre apa si grasimile alimentare (E400-E500)
substanţe de afânare – contribuie la creşterea volumului alimentelor fără a modifica valoarea energetică (E400-E496)
agenţi de îngroşare - măresc vâscozitatea produselor alimentare (E400-E496)
agenţi de gelifiere - substanţe care permit şi care ajută la formarea gelurilor (E400-E496)
stabilizatori- menţin proprietăţile fizico-chimice ale alimentelor (E400-E496)
agenţi antiaglomeranţi - E500-E580
agenţi de întărire - E500-E580
antispumanţi - se folosesc pentru reducerea şi prevenirea spumei (E500-E580)
agenţi de gust – aromatizanti (E600-E640)
edulcoranţi – îndulcitori, altii decât zahărul (E900-E999)
agenţi de suprafaţă (E900-E999)
enzime chimice de sinteză (E1100-E1105)
amidon modificat (E1400-E1450)
agenţi de albire (E1500-1520)
umectanţi (E1200-E1202 / E1400-E1450 / E1500-E1520)
dimineata fac suc de morcovi cu patrunjel si cu sfecla rosie .O bautura excelenta!Da energie pentru toata ziua!
RăspundețiȘtergere